To co najbardziej podoba mi się w tych zdjeciach, to całkowity brak samochodów w tle. Bardzo trudno o taką scenerię przy fotografowaniu miast.
Na zdjęciach nie ma też ludzi... W Pułtusku ktoś jeszcze mieszka?
Najbardziej podoba mi się fotka ostatnia.
Obserwując zdjęcia w tym dziale forum, można odnieść wrażenie, że Olympus chyba powinien wprowadzić w każdym nowym modelu aparatu funkcję HDR
Pozdrawiam
Full speed ahead!
Wszedzie HDR-yAle podoba mi sie szczegolnie 2. 4 natomiast, jest jak dla mnie nieakceptowalna, przez ta biale poswiate drzewa. HDR ta fotke zwalil...
Lubie klimat takich miasteczek. A teraz zaluje, ze przez Pultusk przejezdzalem w zeszlym roku niemal codziennie, to ani razu go nie zwiedzlem.![]()
Pułtusk, to stolica Polonii ze świata, a ponieważ zima u bram, to i brak ludków ze świata. Zdjęcia udane, podziwiam, ale, cały czas się zastanawiam, czy HDR, to jeszcze fotografia? Stary jestem![]()
E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R
to obróbka przez (między innymi) opcję shadow/highlight w PSCS2. Oprócz tego jeszcze trochę wybiórczego pędzlowania i maskowania.
Więc to nie są typowe HDRy (tzn nie wywoływałem kilku rawów itd).
Też do niedawna miałem mieszane uczucia co do HDRów. Szukam swojego ulubionego stylu i to, co przedstawiłem to mniej więcej to, co mi się podoba. Ale szukać mam zamiar dalej. Nie lubię mdłych, nieprzetworzonych zdjęć prosto z aparatu. Lubię się bawić obróbką. Uważam, że to naturalna kolej rzeczy przy zdjęciu cyfrowym. Oczywiście nie widzę powodów poprawiania czegoś co juz jest dobre (jeżeli coś dobrego wyjdzie z aparatu).
robiąc te zdjęcia dzisiaj właśnie tak widziałem ich finalne wersje.
A co do ludzi na nich to specjalnie czekałem na chwile kiedy będzie pusto (nie lubię samochodów i ludzi na zdjęciach)
EDIT: u mnie na monitorze tej poświaty nie widać![]()
Ładne HDR-y, nie przekombinowane. Najbardziej podoba mi sie ostatnia.
Fotki są owszem, owszem, choć denerwuje mnie obróbka i kolory dosyć odbiegające od moich oczekiwań - odbiegające od kolorów spotykanych na tego typu zdjęciach, a niekiedy mdłe, jak np. kolory ścian i dachów na pierwszej fotce, kolory ścian na ostatniej.
Na pierwszej fotce niebo jest szare na drugiej szaro-fioletowe, na trzeciej prawie ultramaryna, na czwartej z lekka turkusowe.
Na pierwszej fotce, jak na moje, oko zbyt dużo domów na raz przez co powstala kompozycja pasowa (bez jakiegoś szczegółu na pierwszym planie podkreślającego głębie i bez perspektywy, bo nawet kamienie nie są za bardzo widoczne) - pas bruku (bardzo obrobionego graficznie), pas kamieniczek bez wyróznienia jakiejś, pas nieba bardzo szarego w kolorystyce a zarazem podkręconego na dramatyczny efekt.
Niemniej jednak podobają mi sie ujęcia, najbardziej nr 3, potem 2, dają jakies pojęcie o klimacie miasta. Zdjęcia warte obejrzenia. Widać staranność w doborze zdjęć i obróbce.
Pzdr, TJ
dawno nie widzialem czegos tak nienaturalnego jak numer 3
Starannie skadrowane. Dla mnie jakieś takie straszne, ale nie odnoszę się do tego, bo robiłeś to pod swój gust. Ogólnie bardzo fajne.
Pozdrawiam Marek.
Tadeusz, wybacz, ale 3, wygląda jak gilosz, czy coś koło tego. To zdjęcie jest właśnie najbardziej według mnie wyprane z klimatu, razi sztucznością. To ja Piotr tak widzę.
E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R