Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Realizm Olympusa

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Realizm Olympusa

Ciekawa rzecz - Subiektywne porównanie wydruków z E-400, Canon 5D, Canon 400D, Nikon D80, Nikon D2Xs, Olympus E1

By Mark Cargill

I have ove the last couple of weeks, been putting the E-400 through its paces (some of you may have noticed the odd post or two!!).

The real acid test as far as I am concerned is the output, i.e. what do the images look like in print form and then how do those images compare with shots of the same locations from other cameras.

To be completely objective, I created a set of prints from the following cameras:-
    Canon 5D, Canon 400D, Nikon D80, Nikon D2Xs, Olympus E1 and of course the E-400.

The shots were of simillar locations in simillar lighting.

I have been asking various people to rank them, firstly in order of realism, then in prefered images. These people have been, clients, delegates on my courses and then my 17 year old son.

The images were all printed on Permajet fine art fibre based paper on an Epson R2400,using an Adobe RGB colour space.
    The results were very interesting to say the least.

Without exception, everyone chose an E-400 print as both the most realistic in terms of having a 3D and natural look to it with the E1 as a close second. Next came the 5D, although some commented on grass looking a little unatural, the 400D was next, albeit is was a very close run thing with the D80 and very very surprisingly, the D2Xs was chosen last, my son thought that some of the rock formations in the D2Xs images looked computer generated - his words, not mine.

This is not a scientific measure, looking at noise, CA or any other lens arberation. We are not measuring ISO accuracy or bokeh, we are asking a group of people to just say what they like and don't like.

Some of you may recall when I first posted on this forum many years ago after ploughing a not insignificant amount of money into the new E-1 system when it was first launched, that my clients, i.e. the ones who were paying me money to produce images, much prefered the look and feel of the images compared to my other camera at the time, the Canon 10D and when doing a commercial shoot, I was using them (clients) as the acid test for the E1 by shooting the same images twice, i.e. one on each camera.

I have always maintained that the Olympus strength is in the output. You can pixel peep and compare images on screen all day long, the only thing that matters is how they look printed.

An interesting test - totally non scientific as I have said, but a bit more touchy feely!!

It will be very interesting to see the E-1 replacement when it (eventually) becomes available next year.
    Kind regards and best wishes.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Re: Realizm Olympusa

Cytat Zamieszczone przez Magus
    Ciekawa rzecz - Subiektywne porównanie wydruków z E-400, Canon 5D, Canon 400D, Nikon D80, Nikon D2Xs, Olympus E1
    {klik}
    Przetłumacz to, bo mało forumowiczów inaczej da radę wziąć udział w dyskusji.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Na teraz tak jak poniżej a poszukam lepszego translatora, nie chce mi się tłumaczyc tego "ręcznie" Wiem wiem, jestem leniem.

A ma *ove* ostatnia para tygodni, kładący *E-400* przez swoje szybkości (pewna ilość was mogliście zauważyć nieparzysty komunikat (stanowisko) albo dwa!!). prawdziwa próba ogniowa jak (ponieważ) daleki (daleko) jak (ponieważ) JA jestem zaniepokojone jest produkcja, to jest. Co robi obrazy wyglądają jak w kształcie (formularz) druku (odbitka) i potem jak robi tamte obrazy porównują z strzałami tych samych ulokowań od innych kamer. jest zupełnie cel (obiektywny), stworzę komplet (orientacja) druków (odbitki) od stronników kamer:- *Canon* *5D*, *Canon* *400D*, *Nikon* *D80*, *Nikon* *D2Xs*, Olimp *E1* i oczywiście *E-400*. strzały były *simillar* ulokowania w *simillar* oświetlający (oświetlanie; zapalający; zapalenie). (proszący) rozmaite ludzi (lud) ustawiać w szeregu (ustawiać się w szeregu) & (oni), primo po to, żeby realizmu, potem w *prefered* obrazy. Te ludzie (lud) ma , klienci, deleguje na moich kursach i potem mój 17 roczny syn. obrazy były cały wydrukowany na *Permajet* karzą mandatem artystyczne włókno osadził (osadzony; na bazie) zawijać w papier (papier; papierowy) na *Epson* *R2400*,używający *Adobe* *RGB* kolorowe miejsce. wyniki były bardzo interesujące mówić (przemawiać) najmniejsza ilość (najmniej). Bez wyjątku, wszelki (wszyscy) wybierał *E-400* drukować (druk; odbitka) jak (ponieważ) obydwa najwięcej (najbardziej) realistyczny w okresach (terminy) istnienia *3D* i naturalne spojrzenie to z *E1* jak (ponieważ) bliski drugi (sekunda; po drugie; popierać). Następnie przybywał *5D*, chociaż niektóre (pewna ilość; niedużo) skomentowany trawa patrzący (wyglądający) mały (niewielka ilość; trochę) *unatural*, *400D* był następny (następnie), chociaż jest był bardzo zamykać (bliski; obok; dotyczyć) biec (przesuwać się; przesunął się; działanie; przesunięty) rzecz z *D80* i bardzo bardzo zadziwiająco, *D2Xs* był wybierany ostatnio (ostatni; trwać), mój syn obmyślany (uwarzany) co (żeby; który) pewna ilość uformowań skały w *D2Xs* obrazy patrzył (wyglądał) komputer wyprodukował (wyprodukowany) - jego słowa, nie kopalnia (wydobywać; mój). nie jest naukowa miara, patrzący na hałas (hałasowy), *CA* albo wszelki inny *lens* *arberation*. My nie mierzą *ISO* dokładność albo *bokeh*, pytamy (proszący) grupę ludzi (lud) po prostu (dopiero co) mówią (przemawiać) co one lubią i nie lubi. Pewna ilość was możecie odwoływać (przypominać sobie) kiedy JA najpierw pocztą (umieścił) na tym forum wiele lata temu po oraniu nie nieznaczna suma (ilość) pieniędzy do nowego *E-1* system kiedy to najpierw było wypuszczane (zaczęty), co (żeby; który) moi klienci, to jest. jed kto (który) płaciły mnie pieniądze produkować (produkcja) obraz (przedstawia), wiele (wielka ilość; dużo) *prefered* spojrzenie i czują obrazów porównywanych z moją inną kamerą przy czasie, *Canon* *10D* i kiedy robiący reklama (handlowy) pęd, używał & (oni) (klienci ) jak (ponieważ) próba ogniowa dla *E1* przez strzelanie (miganie) tych samych obrazów dwukrotnie, to jest. Jed na każdej kamerze. JA zawsze (zachował) co Olimp mocy jest w produkcji. Wy może *pixel* *peep* i porównują obrazy na ekranie cały dzień długi (długo), jedyna rzecz te jest jak one patrzą (wyglądać) wydrukowany. interesująca próba - całkowicie nie naukowy jak (ponieważ) JA , ale trochę większa ilość (bardziej; więcej) *touchy* *feely*!! To będzie bardzo interesujący widzieć *E-1* zamiana kiedy to (ewentualnie ) staje się dostępnym przyszłym rokiem. Życzenia najlepsze i lepsze życzenia.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Ja przed kupnem wywołałem sobie 30*20 z e-1 d70 i350d... i chyba jescze czegoś ;/
    W różnych iso...

Krcze chyba się im jeszcze przyjrzę i napisze o realiźmie

Ale to dza jakiś czas dopiero.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dokładnie tak samo zrobiłem, miałem a4 z
    E-1, E-300, D70, D 100, 350 D - 20 D troszkę poza zasięgiem był wtedy.

Z tym, ze moje odbitki były niezbyt dobre do porównania bo zupełnie inne motywy.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Heh ja wywołałem ze wszystkich to zamo ujęcie... stevie-digicams
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    No popatrz - spryciula

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    a ja oglądałem zdjęcia Magusa poważnie....
    a wcześniej dotykałem i próbowałem E-500, D-70, 350 D i D5D.
    Potem stwierdziłem że w szrankach zostają tylko E-1 i D5D, E-1 lepiej leżał, Minolta mniej szumiała ale głośno klepała i była za mała...duża KM coraz trudniejsza do zdobycia i znowu obejrzałem trochę fot Magusa, po czym kupiłem E-1

o wydrukach myślałem ale stwierdziłem że popadam w paranoję i nie zrobię tego...
    dzisiaj nie żałuję...tzn żałuję że nie kupiłem z 14-54 a z lampą...ale błędy na początku chyba popełnia każdy.

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Miło mi - jestes zadowolony z E-1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    A ja przeczytalem pierwsze dwa zdania tlumaczenia i wymieklem...

W kazdym razie... Ole! Ole!
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia