Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: nowa linia obiektywów ZUIKO

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

nowa linia obiektywów ZUIKO

Czy ktoś ma jakieś doniesienia o nowych obiektywach w 4/3? Jakie? Kiedy? Będzie lepiej, gorzej?

Do czego zmierzam. Pojawiły się dwa nowe obiektywy 14-42, 40-150 4-5.6 zamiast 14-45 i 40-150 3.5-4.5.

Czy jeszcze jakieś inne obiektywy mogą zmienić swoje oblicze? Czy z wejściem 14-35, może zakończyć się era 14-54mm? Czy może zostać zmieniony ZD 11-22 na jakiś lżejszy ale bardziej ciemny obiektyw (tańszy)?
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Re: nowa linia obiektywów ZUIKO

Cytat Zamieszczone przez blady
    Czy ktoś ma jakieś doniesienia o nowych obiektywach w 4/3? Jakie? Kiedy? Będzie lepiej, gorzej?

Do czego zmierzam. Pojawiły się dwa nowe obiektywy 14-42, 40-150 4-5.6 zamiast 14-45 i 40-150 3.5-4.5.

Czy jeszcze jakieś inne obiektywy mogą zmienić swoje oblicze? Czy z wejściem 14-35, może zakończyć się era 14-54mm? Czy może zostać zmieniony ZD 11-22 na jakiś lżejszy ale bardziej ciemny obiektyw (tańszy)?
    Pewności nie ma do premiery, ale... moim zdaniem remont przeżyją szkła budżetowe. Nowe budżetowe konstrukcje będę mniejsze i lżejsze.
    14-35 f/2 będzie (jak będzie) moim skromnym zdaniem kosztować ponad 1000$ (jak konkurencyjne najlepsze uniwersalne Lki) więc zagrażać 14-54 nie będzie, nie ta liga.
    Mimo zdziwienia Claudii, spodziewał bym się czegoś krótszego w stałce.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    14-35 f2 pasuje mi jako kitowy obiektyw do nowego korpusu. W sumie jakby co, to 2 tys USD za topowy korpus+ topowe szkło, to nie wychodzi najgorzej.

Co RadioErwean ma na myśli mówiąc odchudzanie budzetowych szkieł? 11-22/14-54/50-200 to budzet, czy 14-42 to budżet i jeszcze bardziej mogą być wyremontowane? To już nic z nich nie zostanie jak jeszcze je zminiaturyzują... hihihi...

Z tego co widzę to nowe szkła 14-42 i 40-150 są tańsze od starszych odpowiedników mimo, że ich jeszcze nie ma w sprzedaży. Czyli odchudzanie ma też na celu obniżanie ceny końcowej. Trend wielce pożądany.

Claudia to od początku jakaś dziwna jest i nie bardzo mi pasuje, no ale, jak już jest to niech będzie, nawet zdziwiona. Z tego zdziwienia może też coś wyniknie...

dobranoc
    blady

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Tyle ze takie odchudzanie pociaga za soba m.in. pogorszenie jasnosci obiektywu, co juz w przypadku 40-150 traci sens bo staje sie ciemny i druga sprawa przestaje byc konkurencyjny jakosciowo w stosunku do analogicznych szkielek konkurencyjnych firm. A i nie sadze zeby obnizenie obecnej ceny tegoz obiektywu z 670 (nie wiem na ile ale nie sadze aby to bylo wiecej niz 150/200zl) spowodowalo ze lawinowo ruszy sprzedaz. Bardziej bym sie sklanial zeby "wyremontowac" (czyt. pogorszyc jasnosc i udostepnic dla ludu) takie obiektywy jak 11-22, wieksze tele oraz stalka cos kolo 24mm. Sprawa tak sie ma z lampą kogo nie stac (nie potrzebuje) na FL50 kupuje FL36 i jest zadowolony. Co prawda Sigma poszerzyla swoja oferte ale jednak ta firma kojarzy mi sie z duzym rozrzutem parametrow technicznych a gdzie ja bede potem reklamowal szklo.
    ...był Olek jest A6000

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Ja liczę na nową linię zakresową:

10-25mm F2 - da 20-50mm - super sprawa do widoczków, a cena 11-22 poniżej 2k spadnie

25-75mm F2 - da 50-150mm - śluby, portrety, na $%^&* mi stałki i zapewne mniejsze gabaryty niż 35-100

100-300 F4 - zoomik ogólnoprzyrodniczo-sportowy

25mm F2 - tani standard - chyba jedyne pewne szkło

100mm F2 Macro - niech go w końcu wyciągną z szafy

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Ja patrzę za nowym szkiełkiem ślubnym

i 35-100 mnie kusi

ale 70-200 to za wąsko jako uniwersalny.....

według mnie jest dziura w zakresie 22-90 f:2,8

takie szkiełko pomiędzy 11-22 i 90-250 by się przydało

tylko 4x zoom,,, boję się ze to może różnie być na jakości
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jesli będzie zuiko 25mm ale nie f 2 tylko f1,4 lub ewentualnie 1,8 to będzie hitem sprzedaży IMHO.
    Zuiko 25mm f 1,4 gdby było poniżej 2000 kupiłbym w dzień pojawienia się w sklepach tak mi to szkło potrzebne a na Leica 25mm f 1,4 to pewnie mnie stac nie będzie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    14-35 F;2,0 brzmi dobrze... ale na śluby jest za krótkie

trochę
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jeśli nowe szkła będą jakościowo dobre czyli szybkie, ostre, lżejsze i tańsze, to jestem w stanie wybaczyć, że będą ciemniejsze niż to co do tej pory jest do kupienia. Chciałbym jednak, żeby linia srednich szkieł od f2.8 była nadal do kupienia.

W sumie szeroki kąt który byłby jednocześnie jasny nie jest mi potrzebny, więc jakby wyszła masowa wersja szkła typu: "ciemno i szeroko" z serii do korpusu E-400 to nie pogardziłbym takim szkłem. Myślę, że szkła od E-400 to początek całej rodziny szkieł i na tych dwóch szkłach się nie skończy.
    blady

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Jeśli nowe szkła będą jakościowo dobre czyli szybkie, ostre, lżejsze i tańsze, to jestem w stanie wybaczyć, że będą ciemniejsze niż to co do tej pory jest do kupienia. Chciałbym jednak, żeby linia srednich szkieł od f2.8 była nadal do kupienia.
    Przecież istnieją trzy linie szkieł, superasy, srebrne dobre i budżetowe. 14-54 jest niezykle małe jak na zakres ogniskowych (porównaj z 17-55 DX - choć to oczko wyżej czy z Tamronem).
    W sumie szeroki kąt który byłby jednocześnie jasny nie jest mi potrzebny, więc jakby wyszła masowa wersja szkła typu: "ciemno i szeroko" z serii do korpusu E-400 to nie pogardziłbym takim szkłem. Myślę, że szkła od E-400 to początek całej rodziny szkieł i na tych dwóch szkłach się nie skończy.
    Też tak myślę.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto