Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 63

Wątek: zdjecia slubne...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    słuchajcie, wielkiego ciśnienia nie ma bo:
    to tylko USC + mały obiadek w knajpie, dodatkowo mój kumpel ma zdrowe podejście do tematu fotek. Ma być sztampowo, żeby się podobało dziadkom, babciom, 2 zdjęcia do ramki dla rodziców i już...nie nastawiam się na amerykanskie sztuczki itp...przypuszczam że nie uda mi się ich nawet na zewnątrz wyciągnąć, choć taki mam plan - w końcu Rynek wrocławski brzydki nie jest...

co do sprzętu to na zakupy już nie mam czasu. Musi wystarczyć duży aku w gripie + 2 BM-1.
    Aku do lampy mam chyba 4 komplety po 2500mA, więc styknie. Poza tym mam drugi aparat z aku w razie czego więc spokojnie...Wszystko wcześniej podładuję, podepnę itp...potem jeden na szyję, drugi na ramię i jazda...

Cenna uwaga z tym iso auto przy lampie. W E-1 manualne przeskoki są duże, jeśli auto potrafi dobrać mniejsze, będzie idealnie.

A powiedzcie czy rozwiązanie ze stałką 50mm na Minolcie jest ok, czy założyć jednak zoom? Co prawda bardziej uniwersalny ale światło o parę działek mniejsze. (stałka ma 1,7 i pięknie rysuje nawet na pełnej dziurze, choć trzeba uważać z GO ). Generalnie wolałbym używać Minolty bez błysku, choć flasha pewnie i tak na nią założę...

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    przypuszczam że nie uda mi się ich nawet na zewnątrz wyciągnąć, choć taki mam plan - w końcu Rynek wrocławski brzydki nie jest...
    Koniecznie wyciagnij - szkoda stracić niepowtarzalną okazję.

co do sprzętu to na zakupy już nie mam czasu. Musi wystarczyć duży aku w gripie + 2 BM-1.
    Aku do lampy mam chyba 4 komplety po 2500mA, więc styknie. Poza tym mam drugi aparat z aku w razie czego więc spokojnie...Wszystko wcześniej podładuję, podepnę itp...potem jeden na szyję, drugi na ramię i jazda...
    Na takiej imrezie nawet cegielki z gripa nie zdążysz rozładować

A powiedzcie czy rozwiązanie ze stałką 50mm na Minolcie jest ok, czy założyć jednak zoom? Co prawda bardziej uniwersalny ale światło o parę działek mniejsze. (stałka ma 1,7 i pięknie rysuje nawet na pełnej dziurze, choć trzeba uważać z GO ). Generalnie wolałbym używać Minolty bez błysku, choć flasha pewnie i tak na nią założę...
    Ta stałka według mnie bardzo się przyda - będzie ostrzej niz z zooma i masz lepsze światełko do zastanego. Zreszta FL-36 też mozesz spokojnie na minolte wsadzić - będzie działać w trybie auto - nastaw jej tylko iso i aktualną przysłonę.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Re: jak na ślubie?

40-150 ale ten tylko w torbie raczej
    I nie obrażaj się na ten obiektyw - można nim całkiem przyzwoity portret ustrzelić
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez siwyjohn
    40-150 ale ten tylko w torbie raczej
    I nie obrażaj się na ten obiektyw - można nim całkiem przyzwoity portret ustrzelić
    Broń Boże - bardziej chodziło mi o możliwości jego wykorzystania w dość małej sali, tu lepszy będzie krótszy zoom. Ale oczywiście jak nadarzy się okazja na fajne zbliżenie to 40-150 będzie na korpusie na pewno...

poważnie FL-36 mogę wsadzić na małą Lady D?, dotąd nie próbowałem...

Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

poważnie FL-36 mogę wsadzić na małą Lady D?, dotąd nie próbowałem...
    Lampy olka możesz używać z czymkolwiek - nie działa wtedy oczywiście komunikacja z body, ale aktualne parametry ekspozycji (ISO, przesłona) można łatwo i szybko ustawić kółeczkami. Tryb auto korzysta z własnego czujnika lampy i w związku z tym działa ze wszystkim.

Ja zapiąłem FL-50 na panasonica FZ-10 i działało bardzo ładnie

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    No raczej chyba nie za bardzo. Minolta ma całkiem inną stopkę niż pozostałe systemy, w związku z czym błyskanie FL-36 w połączeniu z M5d się nie uda.

Co do rad - ISO w górę, nawet do 800, lampą nie wal na wprost, chyba że potrafisz poradzić sobie ze złapaniem ekspozycji na zastane + lampa tak, żeby jedynie zmroziła pierwszy plan.
    Lepiej załóż odbłyśnik, odbijaj od niego światło. W USC rzadko bywa jakoś dramatycznie ciemno, więc powinieneś dać radę.
    W knajpie poeksperymentuj, będziesz miał czas - pokombinuj np. z lampą na 2 kurtynę, itp.

Trochę inne rady: zapoznaj się wcześniej z przebiegiem ceremonii w USC i jak dasz radę, obejrzyj pomieszczenie. Da Ci to tyle, że nie będziesz się miotał po sali ślubów, np. tracąc ważne momenty. Pamiętaj o tym, żeby zminimalizować łażenie po sali - wprawdzie to nie kościół, ale lepiej zostawić po sobie dobre wrażenie, nieprawdaż? Poruszaj się normalnie, byle pewnie i bez hałasu. Nie przemykaj się chyłkiem.

Jeśli nie wiesz czy uda Ci się "obskoczyć" obie osoby podczas zakładania obrączek, stań z takiej strony, żebyś mógł sfotografować pannę młodą w momencie zakładania jej obrączki przez pana młodego. Czasowo trudno się zwykle wtedy wyrobić a lepsza 1 fotka na poziomie niż 2 bylejakie.
    Powodzenia!
    Grzesiek

Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Baltazar
    No raczej chyba nie za bardzo. Minolta ma całkiem inną stopkę niż pozostałe systemy, w związku z czym błyskanie FL-36 w połączeniu z M5d się nie uda.
    No tak, zapomnialem, ze minolta ma inną stopkę...

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

wniski po pierwszym i ostatnim ślubie

no to już po ptokach...
    generalne wrażenie: nie nadaję się do tego typu roboty, byłem chyba bardziej zestresowany od młodych. Druga rzecz to być zawsze i wszędzie gotowym, a to pocałunki a to obrączki a to rodzice...każda chwila jest ważna.
    To co do mnie najbardziej chyba dotarło to że bez naprawdę dobrego sprzętu nie ma co się ruszać. Przede wszystkim LAMPA!!!! Bez dobrej i mocnej lampy nie da rady. FL-36 się nie nadaje. Za wolno się ładuje i często przy szerszym kącie nie wydala z drugim planem. Miałem do dyspozycji dwa zestawy i w drugim ruskiego Cosmosa - ale to jest bestia!!!. tyle że manualnie trzeba ją korygować i ładuje się godzinami . Po krótkim zapoznaniu się z nią waliłem po suficie ( dość wysokim ) wychodziło pięknie.
    zestaw E-1 z 14-45 i FL-36 to męka przy trudniejszym świetle, dość marna ostrość przy największych dziurach, trochę szumu...generalnie byłem lekko załamany że KM wypadła lepiej ( w końcu kiedyś postawiłem na Olka właśnie kosztem KM ). Ale ciężko porównać oba zestawy bo w Minolcie miałem dobre, cenione szkła, w tym portretówkę 50mm 1.7 i to naprawdę jest żyleta... Tu z Olka najlepszy byłby 14-54 bo niestety 50mm w Urzędzie nie bardzo by się przydał, za długo te 100mm po cropie - zostałyby tylko zbliżenia ( może inne sale są większe i dają pole manewru ).
    Chyba najbardziej może doskwierać brak szybko ładującej się lampy, żeby można było pykać kilka fotek pod rząd ( przy podpisach chciałem palnąć po 3-4 foty dla pewności ale nie dało rady ).Przy czym nie mówię tu o serii ale o kilku różnych ujęciach jeden po drugim.
    W ciemnych pomieszczeniach to mi pewnie wychodził brak doświadczenia w nastawach i ocenie warunków ale generalnie zdarzyło się kilka przepaleń pierwszego planu na tle ciemnej dziury...macie pomysł jak takie coś dobrze naświetlić? Jakie nastawy?
    Tak czy inaczej, jestem zadowolony na 170 fotek jakie zrobiłem tylko koło 10 było zepsutych ( oczywiście nie mówię o kompozycji i wrażeniu artystycznym ale o technicznej stronie ) reszty chyba wstydzić się nie muszę. Oczywiście pewnie prosi by mnie zjechali na czym świat stoi ale jak pokazałem "zjadaczom chleba" rawy prosto z karty to się jarali dość mocno, co mnie trochę podleczyło po ogólnie kiepskim pierwszym wrażeniu...
    Jak młodzi mi pozwolą to pokażę Wam największe hity i kity w moim wykonaniu.

Rada dla takich jak ja płynąca z pierwszego i mam nadzieję ostatniego wrażenia:
    FL-50 to zakup niezbędny - mniejszy palnik to namiastka ( dla mnie dobra bo używam tylko okazyjnie w domu i do doświetlania ). Jasny i ostry obiektyw to kolejny niezbędny stuff i na bagnecie moim zdaniem lepiej mieć uniwersalny zoom niż stałkę - mniej biegania i drażnienia ludzi.
    Pozdrawiam i dziękuję wszystkim , którzy mi pomogli w zrobieniu kumplowi przysługi ( choć jeszcze tego nie widział ...

Awatar Marx07
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Do podobnych wniosków doszedłem po kilku weselach. I już jestem w trakcie ściągania 14-54 i fl50 z USA. Bez tego ani rusz. No i jeszcze jedna ważna sprawa czyli dużo prądu. Mam 12 szt aku i mam nadzieję, że to wystarczy.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Do lampy najlepiej zastosować moduł zasilania zewnętrznego.

Dostaniesz duzo prądu i znacznie szybsze ładowanie.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.