Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: Podejrzenie nieostrego obiektywu 14-45

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    Ja bym tak pochopnie nie "spostrzegał" po nawet bardzo wnikliwej analizie fotografii robionych z ręki i przez szybę.
    To nie jest zdjecie robione przez szybe lecz miedzy szczebelkami z mostu. I tak jak powiedzialem kiedys juz wczesniej (jakies 6 mies) temu tez pisalem ze mam biekcje co do ostrosci tego obiektywu ale wtedy zganilem na karb ze sprzet jest nowy i ze go nie znam itp. Ale wczesniej mialem S5500 i jak aparat juz zlapal ostrosc (bo mial z tym problemy) to naprawde fotka byla ostra. Zreszta mam wszytskich fotek (tych S5500 i E1) pare tysiecy i nie opieram sie na kilku ostatnich. Po prostu ostatnio po tym wypadzie do parku moje obawy powrocily. Zrobie test na "linijke" wtedy zobaczymy.

Jeszcze co do ostrosci fotek to widzialem na tym forum foty tez robione 14-45 i byly ostrzejsze i z tego co pamietam to robione byly z ręki (tak wiem ze reka a reka to dwie rozne sprawy).
    ...był Olek jest A6000

Mieszka w
    Podkarpacie
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Podostrzyłem ją trochę nieudolnie. Uwierz, że na oryginale można zrobić więcej. Jak nie zaczniesz ostrzyć programowo to nie będziesz miał ostrych zdjęć. Dzisiaj dowiedziałem się, że podobno odpowiedzialny za to jest jakiś filtr na matrycy. Nie wiem o co chodzi, ale mam zdjęcia takie jak Twoje i ostre jak żyleta właśnie po wyostrzeniu.
    Pozdrawiam Marek.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Olo2
    Dzisiaj dowiedziałem się, że podobno odpowiedzialny za to jest jakiś filtr na matrycy. Nie wiem o co chodzi, ale mam zdjęcia takie jak Twoje i ostre jak żyleta właśnie po wyostrzeniu.
    Chodzi o to:
    Antyaliasing – Wikipedia, wolna encyklopedia

Mieszka w
    Podkarpacie
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    No i nie można było człowiekowi od razu napisać, że cyfra tak już ma?
    Pozdrawiam Marek.

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Olo2
    No i nie można było człowiekowi od razu napisać, że cyfra tak już ma? :evil:
    Nie. Pierwszy post brzmiał tak: zrobiłem zdjęcie na czasie 1/100 z efektywnym kątem widzenia 48 stopni, w nieprzejrzystym powietrzu. Zdjęcie wygląda źle, podejrzewam, że to nie ja, a mój obiektyw jest ma problem. Chyba go wyrzucę.

AA nie ma nic do drgania łapek przy robieniu zdjęcia.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    Pierwszy post brzmiał tak: zrobiłem zdjęcie na czasie 1/100 z efektywnym kątem widzenia 48 stopni, w nieprzejrzystym powietrzu. Zdjęcie wygląda źle, podejrzewam, że to nie ja, a mój obiektyw jest ma problem. Chyba go wyrzucę.
    Zaczynasz mnie draznic swoimi wypowiedziami. Moge ci wystawic zdjecie zrobione w "przejrzystym" powietrzu i bedzie takie samo (pisalem ze mam takich nieostrych fotek wiecej). Po co zabierasz glos w dyskusji wymadrzajac sie przy tym. Jesli chcesz wniesc cos do dyskusji nowego to mow jesli chcesz pisac bzdety to odejdz w pokoju.
    ...był Olek jest A6000

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    Zaczynasz mnie draznic swoimi wypowiedziami. Moge ci wystawic zdjecie zrobione w "przejrzystym" powietrzu i bedzie takie samo (pisalem ze mam takich nieostrych fotek wiecej). Po co zabierasz glos w dyskusji wymadrzajac sie przy tym. Jesli chcesz wniesc cos do dyskusji nowego to mow jesli chcesz pisac bzdety to odejdz w pokoju.
    Powiedziałem Ci już - postaw aparat na stabilnym statywie, ustaw AF na środek i zrób zdjęcie linijce. Póki co bijesz pianę, miast zrobić prawdziwy test na FF/BF. Co przyjdzie forumowiczom z kolejnych robionych z ręki zdjęć?

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Tu masz fragment zdjęcia ze statywu, czas naświetlania jedna sekunda, ogniskowa 54mm, przesłona 11. Dwusekundowa, IIRC, blokada lustra. Ostrość ustawiana ręcznie.

Jeśli u Ciebie będzie gorzej, to szukaj przyczyn. Na razie jedyne, co można stwierdzić to to, że nie trzymasz aparatu bez ruchu.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	homole_842.jpg
Wyświetleń:	82
Rozmiar:	105,1 KB
ID:	731  

Mieszka w
    Podkarpacie
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dwa zdjęcia: jedno prosto z aparatu a drugi po wyostrzeniu. Ujęcie to samo. Mi też ręka drżała?
    Pozdrawiam Marek.