Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: Podejrzenie nieostrego obiektywu 14-45

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    14-45mm i test linijkowy... hehehe powodzenia teraz to dopiero wpadniesz w depresje
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    [..... ale i tak jestem przekonany ze 40-150 jest ostrzejsze choc to ta sama polka wiec i ostrosc powinna byc na tym samym poziomie )
    Ostrość w 40-150 jest taka sama jak w 14-45 Wrażenie jakby ostrzejszego zdjecia poteguje mnijejsza GO z która mamy doczynienie przy foceniu zommem bo zazwyczaj używajac 40-150 robimy na dłuższej ogniskowej. Wyraźne odciecie tła poprawia subiektywny odbiór ostrosci. Robilem tesciki obu szkieł na szczegółowość obrazu . Oba wypadly doslownie tak samo z iluzoryczną przewaga 40-150 na granicy błedu odczytu z testowego tematu i możliwosci mego wzroku. Można przyjac ,ze jesli ma sie niespierdykolony 14-45 to jest to ostry obiektyw tak jak 40-150.
    Poza tym jak empirycznie dowiedli testerzy z Fotokuriera 14-45 ma troche lepszą rozdzielczosć od 40-150 a poza tym jest rowniejszy tzn . W centrum i po brzegach ma prawie tyle samo linni. Musialbym zerknać do gazetki zeby przytoczyć te dane. Inna spawa ,ze może być sporo na rynku slabych egzemplarzy . Cóż uroki wielkoseryjnejprodukcji . Mialem doczynienie z 3 sztukami teraz ostatnio jeszcze z jednym i powiem szczerze jeden egzemplarz byl do bani i naewt serwis mu ni pomógł , mydlo powidło i marmolada

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    Na co ostrosc ustawiales? To zdjecie nie jest ostre (- no chyba ze chciales taki efekt osiagnac (i nie chodzi mi o pieniącą się wodę)
    Oczywiście, że jest ostre. To, co widzisz na tym zdjęciu to "crop 100%", a nie cała fotka

Po podostrzeniu - gdybym oddawał do labu pewno bym zdjęcie podostrzył - całość wygląda tak:
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	homole_ostr_211.jpg
Wyświetleń:	69
Rozmiar:	134,1 KB
ID:	743  

Mieszka w
    Podkarpacie
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Łukasz ostrzysz raw-a czy po wywołaniu?
    Pozdrawiam Marek.

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Olo2
    Łukasz ostrzysz raw-a czy po wywołaniu?
    W tym przypadku ostrzyłem JPG-a (wołanego z RAWa, rzecz jasna).

dinx6
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    może być sporo na rynku slabych egzemplarzy . Cóż uroki wielkoseryjnejprodukcji
    mi się wydaje, że to są uroki produkcji made in china, bo obecne na rynku 14-45 są produkowane w czajna za miskę ryżu (chyba, że ma ktoś japońca i jest zadowolony?). inaczej są te (tzn. 14-45 i 40-150) wykończone na zewnątrz, to i wewnatrz coś tam pewnie jest inaczej. tak na chłopski rozum

nie ma się co oszukiwać, 14-45 to słabe szkiełko za bardzo dobre pieniądze. albo jakoś tak

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    kiedy ostrzyć? moim zdaniem odpowiedź jest jedna: wtedy kiedy wiecie że fotka nie będzie już skalowana, prostowana ani obracana.

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    kiedy ostrzyć? moim zdaniem odpowiedź jest jedna: wtedy kiedy wiecie że fotka nie będzie już skalowana, prostowana ani obracana.
    Nieprawda. Ja, na przykład, ostrzę każdą fotkę na początku :-)

Serio mówię.