Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Podejrzenie nieostrego obiektywu 14-45

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Hmm... mam 14-45 i moje zdjecia z niego wydaja sie byc ostrzejsze niz te tu pokazane. Dziwne.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    Co przyjdzie forumowiczom z kolejnych robionych z ręki zdjęć?
    Forumowiczom nic. Zdecydowana większosc osob na tym forum robi ponad 90% zdjec z ręki, a statywu uzywają od swięta, ale wszytsko zalezy od tego co sie fotografuje i jaki efekt sie chce uzyskac. Zreszta caly czas powtarzam ze porownuje swoje foty rowniez do zdjec robionych z ręki przez innych forumowiczow. Poza tym porownuje ostrosc fotek z E1 do S5500 i w przypadku tego drugiego nie mialem takich problemow i odczuc. Stad tez moje pytanie czy aby 14-45 z definicji jest nieostry ze wzgledu na swoja cene i amatorskie przeznaczenie. Bo jesli to szklo tak ma to wtedy po co bic piane i robic dalsze testy ze statywem. A problem ze statywem jest taki ze narazie to go nie posiadam i musze pozyczyc bo inaczej juz dawno bym zrobil statyczny test linijkowy.

Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    Tu masz fragment zdjęcia ze statywu, czas naświetlania jedna sekunda, ogniskowa 54mm, przesłona 11. Dwusekundowa, IIRC, blokada lustra. Ostrość ustawiana ręcznie.
    Na co ostrosc ustawiales? To zdjecie nie jest ostre (- no chyba ze chciales taki efekt osiagnac (i nie chodzi mi o pieniącą się wodę)
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    prawdziwą, niewymuszoną ostrość fotki można wydusić tylko z RAW. JPEG jest dla zagonionych czasowo, leniwych bądź niezorientowanych. lepiej mieć jeden dobry kadr w RAW niż pięć średnich w formacie JPEG...

wszyscy mówią o linijce, statywie i RAW a tu dalej zwykłe kadry, w których nie wiadomo na co było ostrzone.

fotka z wodospadem dla mnie też jest nieostra: w wolnej chwili wrzucę parę kadrów dla porównania.

Mieszka w
    Podkarpacie
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja wyostrzam po wywołaniu RAW-a. Wydaje mi się, że mam większą kontrolę nad tym wtedy(ale sprawdzę to co piszesz Karol). Myślę, że tu nie ma co robić testów. Kisi ma dobry obiektyw tylko nie robi wyostrzenia programowo.
    Pozdrawiam Marek.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar west73
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Panowie "maniacy ostrości", po przejściu z kompaktu (fuji s304) na E300+dwa kity miałem pewian niedosyt ostrości. Fuji robił pieknie ostre fotografie (jak ostrość złapał) w pracy wygrywałem na ostrość z wszystkimi cyfrówkami jakimi mieli moi koledzy.
    Po przejściu na lustrzanke musiałem się przestawić już nie miałem wyostrzonych programowo w aparacie fotografii.
    Olo2 twoje wyostrzenie fotografii jest paskudne, przyjżyj się czy te wyostrzenie poprawiło zdjęcie IMHO nie, popsuło je. Zdjęcie orginalne jest bardzo dobre
    kisi temu zdjęciu nie pomoże wyostrzenie zastosowanie ISO400 spowodowało wystąpienie szumów a jednocześnie pozbycie się szczegułów.

Przyjżyjcie się na około czy widzicie rzeczywisty świat tak ostro jak byście chcieli mieć na zdjęciu bo ja nie

Mieszka w
    Podkarpacie
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ano paskudne bo szybko i niedokładnie. Na papierze wygląda to jednak inaczej (trochę lepiej). Nie jestem maniakiem ostrości. Chcę tylko uspokoić obawy Kisi.
    Pozdrawiam Marek.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Olo2
    Dwa zdjęcia: jedno prosto z aparatu a drugi po wyostrzeniu. Ujęcie to samo. Mi też ręka drżała?
    Olo - mi tam się bardziej podoba zdjęcie niewyostrzone z Twojego przykładu. Po prostu zdjęcia z dslr są bardziej miękkie, ale nie znaczy, że nie ostre. To Twoje wyostrzenie to teraz wygląda jak z aparatu kompaktowego i jest dla mnie nie do zaakceptowania. Wolę wersją "nieostrą".

Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    prawdziwą, niewymuszoną ostrość fotki można wydusić tylko z RAW. JPEG jest dla zagonionych czasowo, leniwych bądź niezorientowanych. lepiej mieć jeden dobry kadr w RAW niż pięć średnich w formacie JPEG...
    wydrukować, przeczytać, zapamiętać i powiesić na ścianie ku pamięci. I jeszcze trzeba wybrać odpowiedni program do eksportowania do formatu jpg, bo różne konwertery różnie wywołują raw też ze względu na ostrość.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    wydrukować, przeczytać, zapamiętać i powiesić na ścianie ku pamięci. I jeszcze trzeba wybrać odpowiedni program do eksportowania do formatu jpg, bo różne konwertery różnie wywołują raw też ze względu na ostrość.
    80% swoich fotek robie w RAWach a wywoluje Olympus Studio w zasadzie nie wyostrzajac fotek. Dobra zrobie statyczny test linijkowy, ale i tak jestem przekonany ze 40-150 jest ostrzejsze choc to ta sama polka wiec i ostrosc powinna byc na tym samym poziomie (choc wiem ze inny obiektyw, budowa itd)

A tak nawiasem mowiac to jesli wywoluje ktos Olympus Studio fotki to czy wyostrzanie wlacza na etapie wywolania fotki do jpg, czy w pozniejszym procesie obrobki tegoz jpg'a ?

I jeszcze jedna sprawa obligatoryjnie jak wyostrzacie fotki (wiem ze jest kilka metod ktore stosuje sie w zaleznosci od tego co zawiera fotka), (funkcja ostrosc) ? (do obrobki fotek uzywam GIMPa)
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Wyostrzać powinno się na samym końcu obróbki.

Uzywam wzmocnienia, lub

http://www.maniooo.pl/smartsharpening2.php

i plugin podany na końcu tego artykółu
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie koniecznie na samym końcu obróbki - często to własnie jest błąd.

Wszytko zalezy od sytucaji nie ma zasad ogólnych dających się zastosowac do wszystkich sytuacji.