Żeby ktoś tylko znalazł jakie napięcia toleruje e-500, bo ja nie daje rady ... nie mogę znaleźć... a koniec aukcji już jutro![]()
Żeby ktoś tylko znalazł jakie napięcia toleruje e-500, bo ja nie daje rady ... nie mogę znaleźć... a koniec aukcji już jutro![]()
Nikon D700 24-70 f2.8; Olympus E-30; E-500 ; ZUIKO 12-60 f2.8 14-54 f2.8 ; SIGMA 30 f1.4; Olympus C-740 UZ , FL-50, 2x FL-50R; 2x Makro Flash 500D,
Moc lampy jak największą
Napięcie poczytaj ten wątek może Ci trpche pomoze
E-System i stara lampa
No nie wiem...
Sprzedający nie podaje głównej charakterystyki lampy, pisze tylko "dość mocna".
Wg mnie cwaniaczek kręci!
Nie dałbym takiemu ani złotówki, ewentualnie 10gr na kromkę chleba.
Ze zdjęć (o ile to rzeczywiście zdjęcia tego Sakara) można odczytać moc:
19.5 dla ogniskowej 35mm
24.4 dla 50mm
28 dla 135mm
co w zasadzie nie powala...
Podobno Olki wytrzymują napięcia na stopce i 250V i nawet 300V, ale to Ty ryzykujesz...
Panowie - w zasadzie skąd takie informacje, że Olki wytrzymują tyle czy tyle napięcia na stopce lampyInstrukcja do E-500 z tego co wiem przedstawia sytuacje dość liberalnie dopuszczając stosowanie "uniwersalnych lamp błyskowych dostępnych na rynku" - nic nie wspominają o możliwości uszkodzenia aparatu zbyt dużym napięciem... Oczywiście nie namawiam nikogo do eksperymentów z lampami o wysokim napięciu - sam na to się nie odważyłem...
Laser_1985 jesli niededykowaną to kup taka jakiej używaja inni uzytkownicy tego forum, np. ja. Kosztowala cos kolo 70 zl i naprawde jest spoko. Fajnie szybko sie ładuje. Tyle ze sa sytuacje w ktorych musisz trzeba kombinowac z ustawieniami manualnymi bo tryb preselekcji przeslony nie dziala tak jak bys chcial. Sa to sytuacje skrajne ale jednak sa i trzeba o nich pamietac, ale z drugiej strony tylko systemowa lampa zalatwi ci ten problem a to jednak kosztuje.
...był Olek jest A6000
Tudzież po prostu się na tym nie zna.Zamieszczone przez zdrip
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Oby!Zamieszczone przez grizz
A napięcie na stopce jednak zmierzył...
Może jestem przewrażliwiony ale niedawno na CF był wątek - gość kupił starego Olympusa, nie wiedząc co dostaje, bo opis był tak sprytnie poukładany...
A propos - Soligor 30DA całkiem-całkiem lampka!
Bardzo wielu osób jej używa, tak samo jak Metza 36CT3.
Mają własny automat, co ułatwia korzystanie.
Heh wiesz... mój kuzyn tez bez problemu napięcie na stopce zmierzy... zaprogramuje procesor, zaprojektuje płytkę drukowaną...
ale co to jest liczba przewodnia to nie wie![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Kolo odpisał : Witam.Niestety nie znam odpowiedzi na Pana pytania,gdyż lampę kupilem kiedyś w zestawie i jej nie używałem.Wiem tylko że działa. To co mogłem to przedstawiłem w opisie i na fotkach.Liczbę przewodnią można pewnie jakoś wyliczyć z tabeli na trzeciej fotografii.Pozdrawiam. i jak kupować ?
Nikon D700 24-70 f2.8; Olympus E-30; E-500 ; ZUIKO 12-60 f2.8 14-54 f2.8 ; SIGMA 30 f1.4; Olympus C-740 UZ , FL-50, 2x FL-50R; 2x Makro Flash 500D,
a może dołożyć te 100zł i kupić to http://allegro.pl/item143868777_metz...itz_36ct3.html ??