Z tego co się orientowałem (jak się mylę poprawić) tylko lampy firmy Metz lub Olka śmigają z E-Systemem.
Z tego co się orientowałem (jak się mylę poprawić) tylko lampy firmy Metz lub Olka śmigają z E-Systemem.
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
Lampy Metz wspólpracują z TTL Olympusa, tylkoZamieszczone przez dziekan
z nowszej serii "i" z dedykowanym adapterem.
Pozostałych producentów - jeżeli mają
własną automatykę - a nie uwzglęniają TTL,
też będą działać.
Również starsze serie modeli Metza, np.
Metz 70MZ-5 doskonale sobie radzi z
każdym aparatem - również Olympusem,
bez pomiaru TTL - warunek - odpowiedni
adapter SCA dla sparatu!.
a sie dopiszę tutaj skoro w wątek o tym...
Bo się własnie zastanawiam nad tym czy fl-36 czy metz 44af-4. niby metz mocniejszy trochę ale nie wiem czy do końca kompatybilny z moją e-500... znowu fl-36 to tylko allegro...
Metz 44AF4 jest w pełni kompatybilny z E-500, wiem, bo używam i jestem zadowolony.
Trochę odkopię stary wątek.
Troszkę mnie dziś zdziwiło![]()
Mam Metza 54 MZ3 którego kupiłem przy moim C-8080, niecały miesiąc temu stałem się posiadaczem E-500 i trochę mnie zmartwiło brak działania TTL i z krótkimi czasami, po zapięciu lampy odrazu włączyłem Auto i tak robiłem. Wczoraj bawiłem się trochę lampą i włączyłem TTL i przy włączaniu błysku na drugą kurtynę widać, że następuje przedbłysk pomiarowy. Ale zostawiłem to na później. Dziś zabrałem się za lampę ponownie. Okazało się, że przy TTL jest aktywna funkcja HSS i w aparacie zapala się kontrolka FP. Sprawdziłem i przy czasach 1/500 i 1/1000 lampa błyskała i ładnie doświetlała. W tym momencie mocno się zdziwiłem bo miało nie działać. Zabrałem się więc za TTL. Nie wiedziałem niestety za bardzo jak sprawdzić czy działa postanowiłem zacząć od tego czy przy tym ustawieniu lampa korzysta ze swojego czujnika czy faktycznie poprzez aparat. w trybie TTL zasłoniłem czujnik pomiarowy lampy i pstrykałem w różnych warunkach również w całkowitej ciemności - efekt zdjęcia dobrze naświetlone, gdy zrobiłem to samo przy trybie A z zasłoniętym czujnikiem lampa waliła całą mocą przepalając zdjęcia.
Nie wiem jak mogę jeszcze sprawdzić poprawność TTL-a i co o tym wszystkim myśleć. Oczywiście bardzo się cieszę, że działa FP![]()
Ja bym pomyślał ... , iż wart był wydatek 100zł. + kosztyZamieszczone przez ziemia01
przesyłki. Metz z wymiennymi stopkami komunikuje
się z aparatem przez adapter SCA xxx.
Też tak myślęa jak wiesz byłem bliski czarnym myślom
dobrze, że mnie namówiłeś
po krótkich testach wyszło mi że przy A łatwiej o przepalenie a przy TTL lekko niedoświetla i trzeba zwiększyć EV ale wszystko zależy w jakiej pozycji palnik i czy ze stofenem czy bez.