Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Reporterka PrzemQ'a

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Reporterka PrzemQ'a

W tym wątku będę pokazywał tylko zdjęcia reporterskie i dokumentalne - na takowych chce się skupić - pozostałe zdjęcia możecie zobaczyć TU

I. Pan Kazimierz jest bezdomnym od dwóch lat. Bezdomnym stał się po rozwodzie z żoną. Nie ma gdzie mieszkać, co jeść - śpi na klatkach bloków, zbiera jedzenie z śmietników. Nie kradnie - mówi, że 'Nie umiałbym - to nie dla mnie'. Parę tygodni temu został pobity przez pijanych mężczyzn - ze smutkiem pokazał mi zabandażowaną nogę. Stara się żyć dobrze, być dobrym człowiekiem. Wierzy, że kiedyś Pan Bóg zabierze go do siebie - że będzie szczęścliwy, bo 'To teraz to nie życie'. Mówi, że chciałby żeby ktoś 'dał mu w łeb, żeby umarł, żeby to się w końcu skończyło...'. Po chwili zastanowienia mówi 'A może Pan Bóg tak chciał? Może to tak miało być?'. Rozmawiając ze mną rozpłakał się...

1.

2.

3.
    4.

5.

6.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Dwie pierwsze najlepsze - pokazują wszystko... Foty są dość nasycone, może bardziej uzasadnione dla tematu byłoby b&w? Przepalone połacie nieba czy fragment twarzy to raczej coś czego powinno się unikać. Nie chcę się mądrzyć bo oglądając tego typu fotki techniczna ich strona jest na drugim miejscu. Mocnym komentarzem do fotek jest Twój tekst - ot kilka zdań - jasno, prosto, na temat. Masz talent, żeby uprawiać reportaż nie tylko aparatem ale i "piórem". Całość robi wrażenie, zmusza do myślenia... Duży + dla Ciebie, że nie są to fotki z ukrycia kogoś kto grzebie w śmieciach, tylko zwrócenie uwagi na konkretnego człowieka i sytuację w jakiej się znalazł... Mocne..
    Serdecznie pozdrawiam
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Kiepsko techniczne i to bardzo, a jak wynika ze zdjęć nie musiałeś się śpieszyć.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Przemek, jak na reportaż chyba za dużo podobnych zdjęć. Tutaj właściwie są to portrety, niemal te same ujęcia.
    Osobiście zostawiłabym jedno. Dla mnie pierwsze. Smutek zeń płynie.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Pierwsze zdjęcie najlepiej ilustruje temat, czyli bezdomność, upokorzenie człowieka (grzebanie w śmietniku, palce zaciśnięte na kiści winogron, jagody są wyraźnie nadpsute), bezradność - w postawie i w oczach zaszczutego stworzenia, oddalenie od higieny – gościu bardzo chętnie się opiera o kubeł i ręce ma niezbyt umyte.
    Miałbym takie zastrzeżenie, aby tło było jeszcze bardziej rozmyte, ale to zdjęcie reporterskie, więc pewne usterki są na drugim planie.

Fotka jest dla mnie wstrząsająca. Zmusza mnie do postawienia pytania, czy państwo jest w stanie coś zrobić na ten temat, a także społeczeństwo (organizacje pozarządowe). Jak dotychczas, to jest wstydliwy problem zamiatany pod dywan po każdej kampanii wyborczej. Po prostu nikt nie ma na to pomysłu, bo przecież bezdomni, to żaden elektorat.

Następne fotki są modyfikacjami pierwszej i mają mniej społecznego wydźwięku, ponieważ jest na nich mniej kubła, a więcej portretu bezdomnego ziomala, co z kolei każe mi bardziej zauważać niedostatki – nieostrości, przejarane niebo, ujęcia postaci, itd.

Ogólnie bardzo dobrze, że ten temat jest penetrowany, eksploatowany fotograficznie. Nie można zapominać o tych ludziach, o problemie, który ciągnie mocno w dół wizerunek kraju.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Pierwsza fotka, i powienieneś skończyć - ona wszystko mówi...
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Jestem zadowolony z pierwszej, drugiej i trzeciej foty.

Chciałem mniejszą głębię, ale sprzęt nie puścił - na moim 5060 minimalna przysłona to 2,8.. Przepalonego nieba było ciężko uniknąć.

Może ciężko to sobie wyobrazić, ale ciężko było focić - po rozmowie stałem się jakiś roztrzęsiony - nie wiedziałem co robić - strzelałem w sumie na zasadzie 'gdzie popadnie'...

Poza tym to moja pierwsza taka 'sesja' - brakło doświadczenia - jak się zachowywać, jak rozplanowac fotki...

Następnym razem będzie lepiej (?)

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Gratuluję Ci fotek i odwagi - i racja, że tym aparatem ciężko jest rozmyć tło - w końcu przeznaczony do krajobrazów (co nie oznacza, że nie idzie )

Na razie nie mam odwagi focić ludzi - już mam problem kiedy robię coś z aparatem a inni na to patrzą

opis wstrząsający.
    pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Wystarczy się przełamać... Nie było łatwo - ale bez tego się nie da moim zdaniem...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Mocne foty - gość wyjadający owoce ze śmietnika . Zostawiłbym tylko dwie pierwsze. Pozostałe są skiepszczone technicznie i niewiele się różnią od siebie.

Gratulacje. Takie foty to moje klimaty.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.