Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 64

Wątek: Nikon D80 - wrazenia maksymalnie subiektywne ;-)

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Lol. A jaka to jest wystarczająca?

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Magus
    Powidzcie koledzy jaką ma dynamikę sensor w E-1 ??
    he he he he zerknę do instrukcji bo mi jeszcze została . hi hi hi

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Kodak podaje, że KAF-5101CE w E-1 ma Dynamic range 66 dB (28 Mhz), ile to w EV ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    http://www.digitaldingus.com/articles/oct/kaf8300ce.php - tu trochę na ten temat przy porównaniu matryc E-1 i E-300

a jeszcze takie cóś znalazłem 1eV~2,42 x 10 do 14tej Hz

robin102
    Gość
    Kodak podaje, że KAF-5101CE w E-1 ma Dynamic range 66 dB (28 Mhz), ile to w EV ?
    Jesli rzeczywiście jest to poziom 66 decbeli to jet to dość znaczny odstęp sygnału od szumu . Szkoda , że nie widać tego OKIEM
    Poza tym patrząc na rożnicę podane w dB miedzy E300 , a E-1 jest aż 2,6 dB !!! różnicy , czyli inaczej poziom odstępu sygnału od szumu w E-1 jest prawie 2 razy "wiekszy" . Choler wcale tego nie widać , a robiłem trochę fotek jednym i drugim . Przegięte trochę te porównanie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    blady:

to co pokazał Radio, to cień związany z migawką aparatu i chodzi o możliwości focenia w studio, przy 1/125s znacznie ograniczone... lampa zewnętrzna nic tu nie da, bo to inny temat.

Radio:

właśnie, ile EV wg. Twoich testów osiąga E-1? wyskakuje w górę ponad 7? czysta ciekawość, bo z praktyki wiem że ma niezłą rozpiętość.

robin:

nie przesadzajmy: różnicę w zaszumieniu między E-1 a E-300 widać gołym okiem, szczególnie w słabszych warunkach. nie jest to może przepaść, ale różnica jest.

robin102
    Gość
    Karol 3dB różnicy np. w nateżeniu dźwieku ucho ludzkie odczuwa jako 2 krotny wzrost nateżenia hałasu. dB to logarytmiczna jednostka miary i tak to wygląda . Jeśli rożnica siega prawie 3 dB (ups 2,6 dB) to można oczekiwać w subiektywnym odbiorze prawie 2 krotny wzrost lub zmniejszenie czegoś "tam" Przewałkowane jest te porównanie jak trza. O miernictwie chłopaki choć na zachodzie też czasem gó... wiedzą. A subiektywnie jak już kiedyś pisałem i ktoś foty porównawcze zamieszczał to E-1 szumi rzeczywiscie mniej, ale wręcz symbolicznie mniej . Powiedziałbym nawet iluzorycznie. Przepatrzyłem to na wsiiie sposoby na wielu fotkach robionych na turniejach tańca towarzyskiego i miedzy innymi dla tego pierszy do "Żyda" poszedł włśnie E-1.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Powidzcie koledzy jaką ma dynamikę sensor w E-1 ??
    nie wiem ile ma E1, ale wiem, ile ma E300 (mniejsze pipciele, wiec powinien miec mniejsza niz E1)

Kod:
    Model             1.0(Low)        0.5(Medium)        0.25(Med-High)        0.1(High)
    Olympus E-500
    (Adobe Raw)       11.4            10.6               9.59                  8.11
    Olympus E-500     10              9.14               8.16                  7.05
    to pochodzi z tego linku

Low/Medium/High okreslaja, ile szumu dopuszcza norma pomiaru, gdzie high jest bardzo restrykcyjna. pomiary wykonuje sie na najnizszym iso. wiecej u normana korena

Radek tez mierzy za pomoca imatestu, napewno w rawach.
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cena S5 Pro:
    Fuji has announced the price of their upcoming FinePix S5 Pro digital SLR. It will be shipping next February for $1999.

No to mamy pozamiatane, ba jak mniemam, niezbyt wielu Olkowiczów pójdzie na wymianę 1:1 (cały wypasiony system za sam korpus).

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Hmm takiej ceny się spodziewałem na wejście
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.