Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 64

Wątek: Nikon D80 - wrazenia maksymalnie subiektywne ;-)

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Z tego co się zdążyłem zorientować na forum nikona, a śledziłem przez pewien czas dyskusję na ten temat, to pomiar matrycowy skorelowany jest z odległością na która jest ustawiona ostrość (co potwierdza instrukcja obsługi). No i możecie sobie wyobrazić co się dzieje w takiej sytuacji gdzy właczony jest matrix.
    Chyba można to wyłączyć (co by matrix nie brał pod uwagę AF) ale nie zgłębiałem się już w temat. Mi wystarczy, że wszystko działa tak jak producent założył, a czy komuś to pasuje to już inna sprawa.
    Tu to chyba coś przekombinowują marketingowo bo i zaznaczają , że szkła DX też mierzą światło z uwzglednieniem odległości . Ludzie w cyfrowych body używaja szkieł nikkora pod mały obrazek i oszustwa w pomiarze swiatła nie zauważają . Albo ślepawi jacyś.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Tu to chyba coś przekombinowują marketingowo bo i zaznaczają , że szkła DX też mierzą światło z uwzglednieniem odległości . Ludzie w cyfrowych body używaja szkieł nikkora pod mały obrazek i oszustwa w pomiarze swiatła nie zauważają . Albo ślepawi jacyś.
    Wszystkie szkła z literą D (a także G) przekazują do korpusu odległość na jaką jest ustawiona ostrość. Czasem mozna kupić bardzo starego micro nikkora 60 bez D i on odległosci nie przekazuje. Nie działa matrycowy 3d pomiar światła i flasza.

Pozdrawiam.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    a mialo byc o nikonie....

robin102
    Gość
    No wlaśnie Radku rzuć pare słów o tym wynalazku D80 , ja wolę coś po Tobie skrobnąć i oczywiscie o samych wadach.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Już wiem, po co dostałem aparat. Otrzymałem zamówienie na zbadanie dynamiki sensora D80.
    No i zbadałem. Moje narzędzie jest nieco ograniczone od góry (nie jestem w stanie zbadać niesłychanej rozpiętości tonalnej), ale... okazało się, że d80 jest deczko słabszy od d70.
    Po pierwszym podejściu (dziś znów powalczę) D70 dźwiga wg. mojego wzorca i Imatestu ~7EV (dla najlepszej jakości). D80 daje radę 6,5EV. Nie ma dziwarka, bo mniejsze fotosajty mogą mieć na to wpływ. Mimo wszystko trochę mnie to rozczarowało .

Przy okazji liznąłem inny problem. Kolega Jarry (ci co piszą na CF wiedzą kto to), poruszył problem synchronizacji błysku. Wg DPReview http://www.dpreview.com/reviews/nikond80/ d80 synchronizuje na 1/200 sekundy, co nie jest niestety prawdą. Nie chciało mi się jeszcze walczyć z idealną równomiernością oświetlenia, ale prosty test na ścianie pokazał przy 1/200s okrutną winietę. Winieta znika (i chyba jeszcze nie kompletnie) przy 1/125s.

Legła teoria, że wpływ na winietę od migawki ma radiowe wyzwalanie, bo wyzwalałem lampy z kabla.

I to na razie tyle.

Aha! Za bardzo się "jarałem" wysokimi ISO. Aparat szumi, mimo, że nie tak dramatycznie jak starsze konstrukcje, ale jednak boleśnie. Musze uważać, na to co piszę nie przeprowadziwszy własnych organoleptycznych eksperymentów.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1_125s_178.jpg
Wyświetleń:	59
Rozmiar:	2,9 KB
ID:	735   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1_200s_339.jpg
Wyświetleń:	57
Rozmiar:	3,3 KB
ID:	736  
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    To co kupi teraz robin102

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    To wszystko detale. 0,5 EV i tak nikt normalny nie zauważy
    Co do błysku, to kupi się lampę zewnętrzną zapoda HSS i będzie cacy.

RadioE, zainteresowało mnie to co napisałeś o dynamice. Gdybyś miał kiedyś wolne moce produkcyjne i chciało Ci się, weź na tapetę E-400. Mamy tutaj też 10mpix, fotosajty jeszcze mniejsze więc rozumiesz... moze być ciekawie.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

robin102
    Gość
    Zbytnia wnikliwość w coś co się wniknąć tak na dobrą sprawę nie da. Plus oczywisty brak obiektywizmu u RE Jakoś "cały swiat" mówi , że jest odworotnie. Dla mnie tam rybka. Poza tym mam bezpośrednie i naprawdę obiektywne porównanie fotek robionych E-1 i E300 oraz najnowszych z D80 koledzy na "O" niestety wymiękają ,ale coż w tym dziwnego prawie 4 lata dzieli te konstrukcje. Ważne to co na fotce wychodzi i czy się po prostu podoba. Na dziś to mogę potwierdzić , że szkło 18-70 daje dość dużą dystorsję na krótkim końcu , ale i tak mniejszą niż 14-45 . "okrutnej winiety" na prawdziwych fotkcha ni cholery nie widać . Widać za to powalajacą szczegółowość, przekladająca sie na subiektywnie ostry rysunek i świetnie działający WB ,oraz niższy poziom szumów ,a jesli są to są bardziej wzrookowo akceptowalne niż nasze olkowe. Powiedzmy przyjemniejszą maja fakturkę. Oszumianie automatyczne w D80 działa od wzmocnienia 800.

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Powidzcie koledzy jaką ma dynamikę sensor w E-1 ??

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magus
    Powidzcie koledzy jaką ma dynamikę sensor w E-1 ??
    Wystarczającą?
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3