Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Zasilanie, czyli co musisz wiedzieć w praktyce o akumulatora

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Drughi Zobacz posta
    Należy pamiętać również o tym że niektóre ładowarki, nie naładują akumulatorów innych firm. Jest tak na pewno z Duracellem. Jadąc wiosną na Mazury zabrałem ze sobą ładowarkę, komplet akumulatorów (AA) w/w producenta oraz rezerwowo akumulatory GP. Przy ładowaniu akumulatorów GP, ładowarka po ok 5 min. wskazała zielonym ledem pełne naładowanie. Instalując akumulatory w aparacie okazało się że są ''puste". Duracell po prostu wykrywa swoje akumulatory i tylko takie można ładować w ładowarkach tej firmy. Testowałem jeszcze ładowarkę Energizer, ładując w niej aku Duracella i wszystko przebiegło bez jakiegokolwiek problemu.
    Raczej nie ma możliwości aby w jakiś sposób ładowarka rozpoznawała ogniwa.
    Sadze ze ładowarka ta ma kiepski sposob pomiaru kiedy ogniwo jest naladowane - metoda ta moze sie sprawdzac w przypadku ogniw Duracela i to pewnie cała filozofia detekcji ogniw. Z reguły ładowarki sa bardzo proste (bo i nie ma na czym sie doktoryzować). Wystarcz ją rozebrac i porównać do ładowarki za 9zl (ta ostatnia posiada jedynie mostek prostowniczy) zas te droższe dodatkowo scalaczek ktory powinien wykrywać kiedy zaprzestac ładowania. Prawdziwe ładowarki potrafią wskazac realną pojemność ogniwa i dzieki temu mozemy ocenic czy ogniwo jest do D czy do pracy.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    154
    Moja galeria

Nowe baterie alkaliczne EVOiA

Pomimo że ten wątek jest o akumulatorach, to uważałem za stosowne tutaj umieścić informację o najnowszych bateriach alkalicznych Panasonica.
    "Dnia 18 grudnia, 2008 r. - Firma Panasonic wprowadziła do sprzedaży najdłużej działającą baterię alkaliczną AA. Pokonując konkurencyjne produkty w większości branżowych testów , nowe baterie EVOiA trafiły do Księgi Rekordów Guinnessa, jako najdłużej działająca bateria alkaliczna AA na świecie. Jest też pierwszą baterią, która ustanowiła rekord świata odnotowany w Księdze Rekordów Guinnessa."
    Więcej info:
    http://panasonic.pl/serwis_prasowy.php?kat_id=&news=410

Myślę że będziemy informowani przez użytkowników o efektach.

Co do akumulatorków to mam uznanie tylko dla Eneloop! są niezawodne w codziennym zastosowaniu.
    Pozdrawiam
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

| OlyJedi Awatar Drughi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Żegnam się z Duracellem! Mam dość efektu samo rozładowywania się. Oddam je dla Taty, a sobie po długich rozmyślaniach kupuję Infinium. Więcej na temat tych akumulatorów przeczytacie tutaj http://www.panasonic.pl/serwis_praso...zukaj=infinium
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	infinium.jpg
Wyświetleń:	8834
Rozmiar:	13,2 KB
ID:	11050  
    OLYMPUS Your Vision, Our Future

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wuwuaaa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Ładowarka IC 8800 to obecnie BC-900. Ładowanie 4 ogniw od 200 do 1000 mA (każde osobno z wyświetlaniem parametrów), 2 ogniw nawet do 1800 mA. Do kupienia na allegro za ok 150 PLN, np. tu. Nasi kochani sprzedawcy w najlepsze uprawiają proceder wybebeszania akumulatorków z zestawu i sprzedawania osobno, choć dla mnie nie ma to takiego znaczenia, bo osobiście dokupiłem do tego po 4 Eneloopy i Infinium. Mojego metza ładują błyskawicznie.
    Dla tych co nie czytali wskazówka: Sanyo Eneloop, Panasonic Infinium, GP ReCyko+ to akumulatory ze zredukowanym efektem samorozładowania, dzięki czemu nie trzeba ich ładować po dłuższej przerwie. Ich pojemność to w chwili obecnej 2000 do 2100 mAh (pi razy oko - nieco mniej niż bateria alkaliczna, ale lepiej reagują na niskie temperatury i duże obciążenia pracy). Co bywa ważne: kupując nowy komplet dostajesz ogniwa natychmiast gotowe do użytku (naładowane).
    Ostatnio edytowane przez deduch ; 17.01.09 o 12:25

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    Nie wiem czy dopinam to do odpowiedniego wątku. Pojawiły się ładowarki zwykłych baterii alkalicznych. Może kogoś zainteresuje
    http://www.swiatobrazu.pl/not-only-t...-ba-21116.html