Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Świetne, ale coś ziarno w środkowej części przesadzone.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
niezłe, wygląda jakby zaraz mieli kosmici zaatakować.
chyab ta pogoda nie byla w cale afotograficzna![]()
Radosław,
Choć to fotka silnie podkręcona graficznie, to bardzo mi się podoba, ponieważ widzę sens interwencji graficznej.
Dla mnie zdjęcie jest pełne treści, nie jest to zwykły, losowo sfocony krajobraz.
Po pierwsze i najważniejsze, to jedno z nielicznych zdjęć, na których, promienie idące z nieba nie zatrącają o kicz. A to moim zdaniem dlatego, że te promienie nie są „globalne” nie panują na całym zdjęciu, bowiem zdjęcie dzieli się wyraźnie na dwa plany – bliski daleki, różniące się barwą i że się tak wyrażę geometrią. Swiatło na pierwszym jest zwyczajne raczej.
Plan drugi, to ciemny błękit na niebie i ziemi, wieś na zboczu i daleki pejzaż – pasmo gór ginące hej tam we mgle, wszystko to jest sycone tajemniczym światłem z nieba rozczłonkowanym na promieniste pasma.
Plan pierwszy, to zorana brunatna rola ze skibami ułożonymi „pod górkę”, przekątniowo.
Oba plany rozdziela, a właściwie łączy miedza i pasmo drzew i zarośli w głębi - rozłożone również ”pod górkę” malownicze bezlistne korony.
Niebiańskie promienie kładą się na ziemię tylko na drugim planie, pierwszy jest oświetlony zwyczajnie.
Pejzaż z rolą na pierwszym planie, ruralistycznym widoczkiem na drugim i dalekimi wzgórzami dalej łączy w sobie wiele elementów – powiedziałbym - mistykę roli, koegzystencję nieba i ziemi, podniebność gór, wszystko to pod opiekuńczym światłem z nieba.
Roślinka, badylek na pierwszym planie równoważy zgrabnie kompozycję, pyszni się jesiennymi kolorami, chłonie wiernie opiekuńcze światło.
Wyjątkowo dobra, ciekawa kompozycyjnie i treściowo bogata fotka.
Pzdr, TJ
Po takim komentarzu, jak ten autorstwa Tadeusza, nie wiem co wiecej mozna napisac... po prostu zaje... fotka, i tyle.
A swoja droga, musze zaczac sie uczyc takiego "jezdzenia" po fotach...
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Dzięki Tadeuszu, bardzo ciekawa analiza.
W sprawie ziarna - odpuściłem walkę z ziarnem, przeleciałem się nawet dodatkowo generatorem szumu, by nieco wyrównać jego poziom wylazły w czasie kontrastowania. Jak nie możesz się czegoś pozbyć, musisz to polubić. Pisałem pod zdjęciem, że bardziej mi szkoda wyżartego nieba wokół słońca zza chmur. Pogoda nie nastrajała mnie do działania, nawet nie rozłożyłem statywu. Zdjęcie zrobiłem z ciekawości, bo obrazek był by fajny w sprzyjających okolicznościach. Na przyszłość muszę zapamiętać, że nie ma niesprzyjających okoliczności. Z 5 fotek mógł by powstać naprawdę ciekawy HDR.
Pozdrawiam
Fotka źródłowa, istotnie - mało ciekawa. Po obróbce coś już z tego wyszło - może się podobać (lub nie).
Natomiast wywody Pana TJ to czyste poectwo !!!
O tych promieniach to już same szczyty. Prosimy więcej - będzie weselej!
Pozdrawiam,
Wizbir
E-500 + dwa kity - wcześniej C-4000
Wizbir,
Wizbir, kto to jest, który mówi "prosimy o więcej", to tylko Ty, czy jakaś grupa, która reprezentujesz. A moze Wizbir, to jest podmiot w liczbie mnogiej? Dlaczego tylko ja mam rozwesalać widownię, napiszcie Wizbir coś wesołego, jest Was więcej, a więc
będzie Wam łatwiej.
Pzdr, TJ
a ja myslalem ze tylko ja mam podobne zadanie!Zamieszczone przez wizbir
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać