Cześć
To teraz ja trochę zamieszam.
Szum szumem, ale pamiętaj, że szkła kitowe w lustrzankach np. canon mogą nieco rozczarować. Chąc zostać przy takim body i mieć sensowną jakość czeka Cię wydatek na obiektyw np 17-40/f4 - cena tego to minimum 2,5 kafla na alledrogo. Można wchodzić w tamrony, ale ja po problemach z AF i wycieczkach do serwisu odradzam. W olku masz za 1900zł w normalnym sklepie 14-54/2,8-3,5 z uszczelnieniem, lub pozostajesz przy całkiem dobrym kicie. Z tego co oglądałem minolta też tak sobie wypada ze szkłami kitowymi. Nie wiem jak pentax i nikon - tych nie używałem.
Hybrydy z jasnymi szkłami może są i trochę wolniejsze od dslr, ale mają też swoje plusy:
- Jasny i dobry obiektyw masz już w zestawie więc nie jesteś tak bardzo w tyle jeśli chodzi o zdjęcia przy słabym świetle - porównuję jasną hybryde do ciemnego kitowca.
- W hybrydzie lustro nie klepie więc ryzyko poruszenia zdjęcia mniejsze. W lumixie masz jeszcze dodatkowo stabilizację.
- w panasie masz uchylny monitorek - ułatwia kadrowanie, pozwala na precyzyjne wykonanie fotki takiej jakiej nie zrobisz klasyczną lustrzanką.
- masz mniej złomu do noszenia.
- wiem ... dla niektórych to bez sensu, ale przy słabym świetle, lub przy bardziej ruchliwych obiektach jest możliwość wykorzystania opcji manual focus, która to pozwala ułatwić rozwiązanie problemu af przy ciemnym świetle
Bawiłem się przez chwilę starszym FZ-30 i wrażenia miałem całkiem pozytywne. Na wyższych iso obraz po powiększeniu jest trochę jakby w galarecie, ale normalni oglądacze zdjęć zazwyczaj nie oglądają tak fotek ..
Najlepiej potestować sprzęt po sklepach, w klubach - hybrydy również wziąść pod uwagę i dobrać aparat do swoich indywidualnych potrzeb.
pozdrawiam