Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 63

Wątek: E-500 czy FZ-50

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cześć

To teraz ja trochę zamieszam.

Szum szumem, ale pamiętaj, że szkła kitowe w lustrzankach np. canon mogą nieco rozczarować. Chąc zostać przy takim body i mieć sensowną jakość czeka Cię wydatek na obiektyw np 17-40/f4 - cena tego to minimum 2,5 kafla na alledrogo. Można wchodzić w tamrony, ale ja po problemach z AF i wycieczkach do serwisu odradzam. W olku masz za 1900zł w normalnym sklepie 14-54/2,8-3,5 z uszczelnieniem, lub pozostajesz przy całkiem dobrym kicie. Z tego co oglądałem minolta też tak sobie wypada ze szkłami kitowymi. Nie wiem jak pentax i nikon - tych nie używałem.

Hybrydy z jasnymi szkłami może są i trochę wolniejsze od dslr, ale mają też swoje plusy:

- Jasny i dobry obiektyw masz już w zestawie więc nie jesteś tak bardzo w tyle jeśli chodzi o zdjęcia przy słabym świetle - porównuję jasną hybryde do ciemnego kitowca.

- W hybrydzie lustro nie klepie więc ryzyko poruszenia zdjęcia mniejsze. W lumixie masz jeszcze dodatkowo stabilizację.

- w panasie masz uchylny monitorek - ułatwia kadrowanie, pozwala na precyzyjne wykonanie fotki takiej jakiej nie zrobisz klasyczną lustrzanką.

- masz mniej złomu do noszenia.

- wiem ... dla niektórych to bez sensu, ale przy słabym świetle, lub przy bardziej ruchliwych obiektach jest możliwość wykorzystania opcji manual focus, która to pozwala ułatwić rozwiązanie problemu af przy ciemnym świetle

Bawiłem się przez chwilę starszym FZ-30 i wrażenia miałem całkiem pozytywne. Na wyższych iso obraz po powiększeniu jest trochę jakby w galarecie, ale normalni oglądacze zdjęć zazwyczaj nie oglądają tak fotek ..

Najlepiej potestować sprzęt po sklepach, w klubach - hybrydy również wziąść pod uwagę i dobrać aparat do swoich indywidualnych potrzeb.

pozdrawiam

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow

Do 4/3 jest tylko jeden obiektyw ze stabilizacją (cena chyba ok. 4000zł) ale stabilizacja w nim działa jedynie z korpusem Panasonika. W Olympusach nie działa (może kiedyś po zmianie firmware).
    Piszesz głupoty, albo coś się zmieniło od ostatniego razu kiedy czytałem o tym szkle.

W starszych olympusach nie działa jeden z trybów stabilizacji (ta przy naciśnięciu spustu migawki).

w e330 (e400?) jest już wszystko ok.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marekfe
    Ostatnia odpowiedz mnie zastanawia co do jakości zdjęć FZ-50 w porównaniu do c4000z.
    Ja tylko zwróciłem uwagę na jeden z czynników...
    Właściwie porównanie tych aparatów nie jest poprawne, ponieważ jeden z nich ma o wiele większy zakres ogniskowych. Zresztą sam nie tak dawno na innym forum czepiałem się gościa który zrobił podobne zestawienie.
    Wypowiedziałem się raczej w kontekście "lustro czy nie-lustro?".
    Uważam że C4000 był bardzo udaną konstrukcją, szczególnie jeśli chodzi o optykę i matrycę.
    A z FZ50 wiadomo - taki wielgachny zoom zawsze będzie gorszy jakościowo niż mniejszy.
    Na pewno FZ50 ma więcej możliwości, jest szybszy (słyszałem że C4000 do szybkich nie należy ) i wygodniejszy.
    Ale sądzę że dopiero z lustrem zobaczysz poprawę jakości obrazu.
    To było by tyle!

Pozdr!

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    To ja jeszcze zauwaze, ze kupujac lustro (w sensie E500, E330 etc.) dostajesz w kicie 14-45, ktory jest obiektywem szerokokatnym. W Panasie masz najkrotsza ogniskowa 35mm, a to jest bardzo duza roznica. Wiem, bo wczesniej focilem KM Z5 i sie czesto wkurzalem bo nie moglem czegos objac, a panorama nie wchodzila w gre, bo zdjecie bylo robione z reki.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    No koledzy i koleżanki. Te wypowiedzi już mi sprawę rozjaśniły. Zdecydowałem się na lustro. Pozostaje tylko jedno ostateczne pytanie bo to też jest dla mnie ważne,a mianowicie czy fotki z lustra typu e-500 jakościowo są lepsze od FZ-50 ? Powiedzmy robię fotkę w pomieszczeniu przy ISO 400 bez lampy. Czy różnica w jakości fotki pod względem zaszumienia i ostrości szczegółów będzie na tyle zauważalna że szary człowiek to spostrzeże?
    Proszę o w miarę jednoznaczną odpowiedź.
    Aha i dziękuję za wcześniejsze posty, bardzo mi pomogliście. W sklepach typu MEdiaMarkt czy Fotohurt kolesię wogóle nic nie wiedzą i nie za bardzo chcieli mi dać popstrykać trochę żeby sprawdzić sprżęt.
    mente et malleo

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jak kupisz lustro to kupisz i lampę zewn.
    Spokojna Twoja rozczochrana
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Ja stawiałbym na E-330 zamiast E-500

E-330 ISO 800

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Rozumiem że to jest bez noise reduction.
    Ale wracając... to jednak e-330 wygrywa w moich rozważaniach. Myślę jeszcze o nowym e-400 z uwagi na cenę ale .... jeszcze zobaczymy.
    mente et malleo

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Nie wiem czy bardziej podoba mi się brak szumu czy nieprzepalony drugi plan za oknem

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Warto pomyśleć też nad dobrym szkłem.
    Pomyśl mocno nad 14-54. To szkło jest rewelacyjne, a cena naprawdę przystępna.
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów