Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 63

Wątek: E-500 czy FZ-50

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    trochę Cię może zdenerwuje moja wypowiedź bo widzę że skłaniasz się ku Panasowi ale...
    próbowałem tego cacka i nie spodobało mi się. Wg mnie nie jest szybszy od lustra ale mam porównanie do E-1 nie do E-500. Szumi dość mocno, na pewno mocniej od lusterka. Żeby uzyskać fajną GO jak to przy portrecie, trzeba się mocno nagimnastykować nawet przy największej dziurze. Generalnie gdybym nie tknął lustra byłbym pewnie zachwycony ale tak...nie da się tego porównać...
    Przy okazji, wspomniałeś o fotach w pomieszczeniu - tutaj to bym w ogóle nie wziął kompaktu, niestety z lustrzanek Olka też bym nic nie wziął ze względu na szum. Niestety, dzisiaj to wiem i przekonuje się że ISO800 jest najczęściej przeze mnie używaną wartością w domu i muszę się bawić w odszumianie softowe. Ile razy robię KM pożyczaną od kumpla, tyle razy psioczę pod tym względem na Olego. Tam ISO 1600 jest nawet zjadliwe a 800 jak tyłek niemowlaka w porównaniu do Olka. Pozostaje lampa oczywiście ale nie zawsze można i nie zawsze pasuje. Ja lubię światło zastane.
    Podsumowując - kupisz Panasa, dasz mniej $$$ i do cykania coś będziesz miał ale o fotkach w chałupie zapomnij.
    Kupisz Lustro - wydasz więcej $$$ i będziesz ją wydawał dalej bo ciągle będziesz chciał coś nowego do niego ale dopiero wtedy poczujesz uroki fotografowania.
    Tak naprawdę wszystko zależy od nastawienia i zaangażowania w fotografię. Do kilku okazjonalnych, rodzinnych pyknięć nie ma sensu inwestować w sprzęt. No, chyba że śpisz na mamonie to inna sprawa...

Aha, w sobotę robiłem trochę spottingu przy podejściu do lądowania i startach na wrocławskim lotnisku i był koleś z FZ30. Nie ma porównania do E-1. Ja nie jestem w tym dobry i doświadczony ( paning i te sprawy ) ale E-1 z wcale nie najszybszym 40-150 Zuiko poradził sobie zdecydowanie lepiej w serii fotek od FZ-tki.

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Na mamonie nie śpię stąd te dylematy. W zasadzie to już się skierowałem na lustro ale teraz mam następny dylemat czy e-500 czy coś innego. Faktycznie poczytałem że olki z ISO 800 juz jest nieciekawie. W porownianiu do Canona to tak naprawdę nie ma porównania. Ta konkurencyjna firma ma po prostu super osiągi w tej dziedzinie ale kolejny dylemat... filtr UV. Czy to faktycznie takie ważne jest? Jeśli nie to biore Canona a jeżeli ważne to biore Olka.
    mente et malleo

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Widziałem RAWY z E-330 na ISO800 i z E-400 na ISO1600.
    Nie wiem jak w KM ale w porównaniu do np E-300 (i E-500) to już jest naprawdę przyzwoita jakość jeśli chodzi o szumy. Więc mówienie, że każdy Olympus szumi na wysokich ISO to troche niesprawiedliwa ocena.

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Z powyższej wypowiedzi wynika że nie pchać się w e-500 tylko jeśli już to e-330 lub e-400. Tylko że tutaj jest cena większa. Ale czy e-500 faktycznie tak bardzo szumi? Czy te szumy są takie jak np w panasonicu fz-50 czy mniejsze? Głupieję powoli
    mente et malleo

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marekfe
    Głupieję powoli
    Ogłupieć też można od reklam.

Dzisiaj na onecie widziałem reklamę Panasonica i jego aparatu z AS.
    Na reklamie pokazany był poruszony (rozmazany) dzieciak a w tle szafki kuchenne (nieporuszone).
    Na następnym zdjęciu wszystko jest ostre.

Wniosek: aparaty Panasonica zapobiegają poruszeniu nie tylko samego aparatu ale też i poruszających się obiektów

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Co do stabilizacji obrazu czy jej brak będzie mi doskwierał w lustrzance? Ile wogóle kosztuje obiektyw z taką stabilizacją?
    mente et malleo

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marekfe
    Co do stabilizacji obrazu czy jej brak będzie mi doskwierał w lustrzance? Ile wogóle kosztuje obiektyw z taką stabilizacją?
    Do 4/3 jest tylko jeden obiektyw ze stabilizacją (cena chyba ok. 4000zł) ale stabilizacja w nim działa jedynie z korpusem Panasonika. W Olympusach nie działa (może kiedyś po zmianie firmware).

Chyba tańszym wyjściem jest zaopatrzyć się w jakiś statyw.

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    co do szumów to wypowiadam się tylko co do E-1, choć nie jest tajemnicą że szum to akurat dla Olympusa zawsze był problem. Czy w KM jest dobrze? Moim zdaniem i w D7D i D5D jest znakomicie. ISO 800 praktycznie nie potrzebuje żadnego odszumiania, dobrze doświetlone 1600 jest w 100% używalne. W E-1 zdjęcia z ciemniejszych pomieszczeń na 800 mają sporo, naprawdę sporo ziarna, odszumianie pomaga ale też prowadzi do lekko plastikowego wyglądu...zwłaszcza jeśli zależy nam na detalach.
    Co by nie mówić Olek szumiał i szumi, jeden mniej drugi więcej ale w porównywalnych modelach konkurencji ( Canon, Nikon ) jest wyraźnie, powtarzam - WYRAźNIE, lepiej.

stabilizacja to niewątpliwy plus ale nie miałem okazji przekonać się co do jej skuteczności w FZ50. W lustrach za stabilizację trzeba słono płacić...

Podsumowując, zamierzasz najwięcej fotek robić poruszającemu się malcowi, sporo w domu. A do tego musisz mieć szybki i precyzyjny autofokus, szybką serię strzałów (wbrew pozorom na dzieci potrzebny jest naprawdę szybkostrzelny aparat o czym sam się przekonałem ) i ...albo dobrą lampę albo solidnie wyglądające ISO od 400 w górę. Pomijam aspekty jasnego dużego wizjera itd... Jeśli z lampą to spokojnie brałbym Olka, bez lampy - NIGDY. Pewnie wziąłbym Nikona bo do Canona się zraziłem 350tką a Minolty już nie ma...Sony mi nie pasuje w nowym układzie.
    Odpowiedz sobie co chcesz robić i co się dla Ciebie liczy. Nie ma sprzętu idealnego...Dochodzi do tego wielkość, obsługa, i 100 innych dupereli...które trzeba brać pod uwagę

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    ok szumy nie są najmocniejszą stroną Olka e-500... ale według mnie jest on o 2 EV przed panasonikiem (fz-50) i ok 1 EV za canonem 350D....

pamiętaj, że jeżeli chcesz robić tele to u olka masz 40-150 który jest ok 2/3 ev jaśniejszy od konkurencyjnego obiektywu canona - co niweluje różnice w zakresie tele....

i 40-150 jest naprawdę bardzo dobrej jakości

o ile potrzebujesz lepszych szumów to e-330 - w foto-chipie jest test tych szumów

i w zakresie 100-400 olek jest najlepszy razem z 400d - przy 800 jest średni dla branży,,, a przy 1600 wygrywa tylko z a100
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andytown
    ok szumy nie są najmocniejszą stroną Olka e-500... ale według mnie jest on o 2 EV przed panasonikiem (fz-50) i ok 1 EV za canonem 350D....

pamiętaj, że jeżeli chcesz robić tele to u olka masz 40-150 który jest ok 2/3 ev jaśniejszy od konkurencyjnego obiektywu canona - co niweluje różnice w zakresie tele....

i 40-150 jest naprawdę bardzo dobrej jakości

święte słowa...Canona w tej półce nie brałbym w ogóle pod uwagę...

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów