Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: E-500 pytania

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dinx6
    to ja też mam pytanie do speców- czy szkła z plastikowymi bagnetami to tylko przejaw troski o portfel klienta (sądząc po cenie e-400 z double kitem chyba nie)? podobnie jak nie rozumiem montowania tunelu zamiast wizjera. czyżby aż tak bardzo wpływało to na koszty???
    Ze wzgłedu na małą matówkę w systemie 4/3 trudno jest wykonać duży wizjer. Prawdopodobnie większych niż w E-1 nigdy nie będzie. Duży wizjer to domena pełnoklatkowców i średniego formatu.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

dinx6
    Gość
    właśnie, chodziło mi o taki jak w E1 który jest znacznie wygodniejszy niż w E500. niedawno miałem okazję porównać i nie rozumiem tego kroku wstecz. mam wrażenie, że filozofią Olympus podczas tworzenia było "tniemy co się da" i można to zrozumieć w przypadku oszczędności na korpusie, choć kwestia wizjera wydaje się nieco problematyczna. kiedy teraz jeszcze do akcji wchodzą jakieś plastikowe bagnety i inny kaliber tych samych słoików (vide 40-150) to już dziwnie to wygląda. ciekawe co wytną z kolejnej amatorskiej konstrukcji

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    dinx6: Obecnie tendencja minimalizacji i "wycinania co sie da" jest bardzo widoczna. Szczegolnie minimalizacja, ktora z reszta pociaga za soba "wycinanie" niekotrych rzeczy. Patrz Nikon D40, Olek E400, Canon 400D (nieprzypadkowo ma wymiary 350D, bo sa male).
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

dinx6
    Gość
    masz rację, ale jeśli to jest kierunek w którym ma się rozwijać rynek, to słabo to widzę. specem od marketingu nie jestem, więc tak sobie gdybam, ale rozmawiałem ostatnio ze sprzedawcą w sklepie/ hurtowni w którym się zaopatruję i na pytanie, jak sprzedają się korpusy e400/d40 facet uśmiechnął się i powiedział, że nie sprzedają się praktycznie wcale.

nie dziwię się zupełnie, przy tych cenach to nie sa aparaty dla niedzielnych amatorów fotografii a ktoś bardziej kumaty wyniucha lepszy korpus, do którego dokupi sobie potem dobre szkło. e400 + dk = 3,5k. dokładasz niecałe 500 i wyrywasz d80 z 18-70 (bez plastiku).

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    To prawda. Slabe jest to, ze aparaty te mialy byc dla amatoro i wypierac hybrydy (no bo chyba po to ta cala miniaturyzacja), ale ceny klada wszystko. Oby spadly, bo jak nie, to nici z tego przedsiewziecia. A wracajac do E-500 to mile jest to, ze jeszcze w wielu miejscach mozna go dostac po coraz nizszych cenach
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    gadki o wizjerze do mnie NIE PRZEMAWIAJĄ.
    Pentax ma jebitne wizjery, prawie takiej powierzchni jak kamuń full frame a matryca wcale nie jest nie wiadomo jak wielka.
    OLKI E-10/E-20 z matrycą 2/3" miały wizjery większe niż ten z E-1.

tak więc czekam na coś sensownego. jeśli nie zrobią w nowej konstrukcji wizjera analogicznego lub większego niż w E-1, to ja podziękuję.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    tak więc czekam na coś sensownego. jeśli nie zrobią w nowej konstrukcji wizjera analogicznego lub większego niż w E-1, to ja podziękuję.
    Wizjer to podstawa. W E1 wcale nie jest duży w porówniu z dobrymi analogami. Muszą zrobić przynajmniej taki sam jak w Pentakach. Bo jak nie...
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Co do tych okrojonych modeli, to do mnie one nie przemawiają... Ceny D50 i spółki są i tak bardzo niskie, poza tym nawet do taniego lustra potrzeba jakichś obiektywów. No dobra, załóżmy, że zaczną produkować tańsze obiektywy - im tańsze, tym słabsza będzie ich jakość, bo jak bardzo można obniżyć ich ceny? A skoro jakość już nie ta, to po co lustro? Lepiej kupić hybrydę - filmiki, duży zoom, mniej sprzętu... IMHO nie tędy droga.

Powiedzcie, czy aż tak trudno jest zrobić dobry, jasny, duży wizjer?
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master
    Powiedzcie, czy aż tak trudno jest zrobić dobry, jasny, duży wizjer?
    Najwyraźniej łatwiej zrobić niektórym firmom duzy LV, niż porządny duży wizjer. A już zatęskniłaś za normalnym wizjerem?
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Z lusterek też można zrobić przyzwoity wizjer. Nie tylko z kosztownego pryzmatu (ciekawe, czemu to tak znacznie podraża cenę?)Popatrzecie na pentaxa *ist DL.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.