Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: jak używać BULB

Sylwek
    Gość

jak używać BULB

Witam Serdecznie

Zwracam się do tych co mają aparaty Olympus Sp-500 UZ lub 510 UZ lub zetkneli się z tą tematyką i mają opcje BULB. Moje pytanie brzmi jak mogę wykorzystać tę opcję bez wężyka spustowego oraz pilota. Czy jest sens robić zdjęcia nocne używając tej opcji lub zdjęcia dzienne, oraz czy istnieje możliwość ustawienia (w aparacie sp-510 UZ można ustawić 3 swoje konfiguracje - nie wiem jak to jest w sp-500 UZ) i zapisania czasu w opcji BULB tak aby nie trzymać np. 3 minuty spustu migawi a jedynie wybraćswój ustawiony wczesniej program, który otworzy migawkę na 3 minuty. Drugie pytanie czy da się jakoś BULB połączyć z opcją robienia zdjęćw jakimś interwale, z tego co wiem apparaty sp-510 - sp-500 UZ mogą robić zdjęcia seryjne co jakiś ustawiony czas aż do zapełnienia karty.

pozdrawiam

Sylwek

Part
    Gość
    Nie wiem, jak to jest u Ciebie, ale moge Ci powiedziec, jak ja to robilem w E-500.

Aparat na statywie (albo jakims odpowiedniku np.: mur i woreczek z grochem - nie zartuje ). Wlaczam wyzwolenie z opoznieniem a czas ustawiam na BULB. BULB ma ograniczenie do 8 min. Jesli to sie okazuje za duzym czasem i potrzeba naswietlac z czasem np 3 min., to po trzech delikatnie naciskam spust migawki.

Czasami, niestety, sie poruszy, ale to kwestia delikatnosci w lapach. Nigdy nie probowalem sprobowac przed zamknieciem migawki zaslonic czarna kartka obiektyw. Moze taki numer wyjdzie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Pomysł z zasłonięciem obiektywu może być niegłupi ale w sp-500 przy BULB samowyzwalacz nie działa. Nie wiem jak ma model 510.

Part
    Gość
    Wedlug mojej wiedzy (czyt. instrukcji) ma trzy tryby pracy: off, 2 sek. i 12 sek.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Sylwek, chcesz zbyt dużo W aparacie SP-510UZ i ustawieniu BULB nie działa samowyzwalacz. Można także zaprogramować w MyMode otwarcie migawki BULB (ale tylko przy zapisie w opcji CURRENT, przy CUSTOM nie można wybrać ani wartości przysłony, ani czasu otwarcia migawki), ale cały czas będzie to BULB - czyli trzymanie paluszkiem guzika spustowego przez cały czas, nie da się zatem użyć tego przy zdjęciach w interwale czasowym. Nie rezygnuj zatem z wężyka spustowego, Olympus zapowiedział wypuszczenie na rynek kabla RM-UC1 (wężyk spustowy wpinany w gniazdo USB aparatu - obsługuje E-400 i SP-510UZ).
    Jack

Sylwek
    Gość
    Jesli taki wężyk wyjdzie to kupie go !!! Nie wiesz kiedy się ukaże?

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi

sylwek

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Kabel wyzwalający RM-UC1 (nr kat. N2525400) powinien być dostępny w najbliższym czasie (koniec listopada), ale chyba tylko na zamówienie, w cenie cirka ebaut 190 - 200 zetów brutto.
    Jack