Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 83

Wątek: Nikon D-40 - odświeżony Nikkor - nowa mini lampa

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez celebrity plus
    Jest już cena 2499 zł za D40 kit
    Nikon jest dobry w robieniu sobie kiepskich dowcipów. Wypuszcza bardziej obcięty korpus z funkcji od D50 i sprzedaje go drożej niż D50. Słabi są?

Ależ ja jestem naiwny... 1500-1800 za korpus.... Wiecie co? Dla mnie, na dzień dzisiejszy nadal najlepszą propozycję dla amatora jest E-500.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

robin102
    Gość
    Blady zobacz kurde jak to jest srrramyyy ( przepraszam bardzo za ostre słowo) na aparty innych producentów szególnie na Camunia z całego serca (ja pierwszyniestety), a ludzie jakie nim zdjecia potrafią robić . W ręku to jak zabawka dla dzieci. Poniżej w linku fotki zrobine przez naszego MODA Canonem 400D . Jak bym miał Następce E-1 z turbodoładowaniem to pewnie też bym takich nie potrafil zrobić.
    https://forum.olympusclub.pl/topics1...aty-vt8638.htm

Co do tych niby zabawkowych tanich lustrzanek jak D40 i E400 to chyba niestety zagospodarowują teren zaawansowanych hybryd odchodzacych do histori. Zmiana warty nadchodzi. Teraz na komunnię będzie się kupować lustrzankę z 10-12 MPX matrycą , albo sanki z oparciem w posezonowej promocji.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Blady zobacz kurde jak to jest srrramyyy ( przepraszam bardzo za
    ostre słowo) na aparty innych producentów szególnie na Camunia z całego
    serca (ja pierwszyniestety), a ludzie jakie nim zdjecia potrafią robić .
    A widziałeś jakie zdjęcia ludzie robią Olympusem?
    http://oly-e.de/alben/show.php4?album=e500&az=-1 I to nie jacyś artyści...

U Canona nie toleruję przede wszystkim koloru, tak mam z większością zdjęć
    z Canona - i nic na to nie poradzę

Nikon d40 byłby fajnym aparatem, ale nie za 2,5 tys. Na głowę upadli z tą
    ceną. To już wolę dołożyć i kupić E-400. Przynajmniej, wiadomo czego się spodziewać
    blady

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Blady zobacz kurde jak to jest srrramyyy ( przepraszam bardzo za
    ostre słowo) na aparty innych producentów szególnie na Camunia z całego
    serca (ja pierwszyniestety), a ludzie jakie nim zdjecia potrafią robić .
    A widziałeś jakie zdjęcia ludzie robią Olympusem?
    http://oly-e.de/alben/show.php4?album=e500&az=-1 I to nie jacyś artyści...

U Canona nie toleruję przede wszystkim koloru, tak mam z większością zdjęć
    z Canona - i nic na to nie poradzę

Nikon d40 byłby fajnym aparatem, ale nie za 2,5 tys. Na głowę upadli z tą
    ceną. To już wolę dołożyć i kupić E-400. Przynajmniej, wiadomo czego się spodziewać

To już lepszy Olek co wypuści rzadziej jakiś dopracowany sprzęt niż Nikon/Canon z coraz większymi inwalido-kastratami co kilka miesięcy

robin102
    Gość
    Blady przecież Ty się robisz większy sknerus od mnie co to by chciał kupować 14-54 poniżej 1000zl ,a jasną stałke ZD 50mm za 700 zl.
    To chyba rozsądna cena za body i dwa szkiełka - zważywszy ,że to początek. Nikon się po prostu ceni. Zobacz jak wyglada cenowe bytowanie np. takiego staruszka jak D70s pomijajac superokazyjne promocje po dwóch latach na rynku trza płacić za niego 3000zl.
    Czyli cena się trzyma jak nie wiadomo co. W tamym roku kosztowal 3,5-3,6 kzl.
    Jak to się ma do zjazdu cenowego np takiego E-1 z 10000 zł do 1999 zł ??????
    Coś z tymi Nikonami nie teges ??????

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Blady przecież Ty się robisz większy sknerus od mnie co to by chciał kupować 14-54 poniżej 1000zl ,a jasną stałke ZD 50mm za 700 zl.
    To chyba rozsądna cena za body i dwa szkiełka - zważywszy ,że to początek. Nikon się po prostu ceni. Zobacz jak wyglada cenowe bytowanie np. takiego staruszka jak D70s pomijajac superokazyjne promocje po dwóch latach na rynku trza płacić za niego 3000zl.
    Robin ale o cenie jakiego korpusu teraz piszesz? Pisałem o D40 i o cenie ustalonej na 2500 zł za korpus D40, z jednym obiektywem 18-55. Moim zdaniem cena jest przestrzelona za D40 i tyle i chyba cos jest nie teges z tymi Nikonami. Za duzy popyt jest na nie.

Za ZD 14-54 zapłaciłem mniej niż 1000 zł E-1 kosztował 10 tys? Pamiętam, że na początku d70 kosztował z obiektywem 6500...
    blady

Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Co za bzdury http://skapiec.pl/site/cat/2/comp/13313 Nikon D70s poniżej 1,9k PLN

Siła reputacji
    47
    Moja galeria

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek
    [Mamy ogranicony wpływ na taki stan rzeczy ale możemy mieć przynajmniej rzeczowy do tego stosunek...
    Pozdrawiam...
    Jeśli poczuleś się urażżzon to sorki .
    robin102 - jak to się mówi za oceanem - "I have no problem..." Nie mam zamiaru być rzecznikiem Sony na Grupie Olympusa bo mi za to nie płacą - ewentualne propozycje rozważę
    Skoro takie opisujesz doświadczenia ze sprzętem tej firmy to pewnie masz rację... tu nasuwa się uwaga - jeżeli bycie gigantem na rynku oznacza produkcję bubli i olewanie klienta to niech może Olympus pozostanie nieco niszowy skupiając się jeszcze bardziej na aparatach a odpuszczając pralki, telewizory i sokowirówki
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotopolis
    5. Podsumowanie.
    Nowy produkt firmy Nikon, lustrzanka cyfrowa oznaczona symbolem D40, należy do najmniejszych i najprostszych w swojej klasie. Nie oznacza to wcale rezygnacji z rozwiązań sprawdzonych w bardziej zaawansowanych modelach. Znakomite menu wzięte z D80, z rozbudowanymi możliwościami obróbki wykonanych zdjęć, czy zastosowanie systemu pomiaru światła 3D Color Matrix II z 420-segmentowym czujnikiem RGB zapewniają prostotę obsługi i znakomite rezultaty fotograficzne. Z kolei nie może dziwić rezygnacja z wielu niepotrzebnych lub zbyt zaawansowanych systemów w lustrzance dla mało wtajemniczonych w arkana fotografii amatorów. Zniknął górny monitor, mechaniczny wybierak sposobu pracy autofokusa oraz wbudowany w korpus aparatu silnik napędzający system ustawiania ostrości. Liczbę pól pomiaru ostrości ograniczono do trzech. W lustrzance z najniższej półki takie zmiany nikogo nie zaskoczą. Wydaje się jednak, że inżynierowie Nikona za bardzo się rozpędzili w upraszczaniu, usuwając nawet bracketing i podgląd głębi ostrości.

Znakomite wykonanie i wyjątkowa ergonomia plasują czterdziestkę na czele aparatów z niskiej półki. Być może zaskoczeniem okazała się matryca jakby wyjęta z D50 i przeniesiona do D40. Jednak sprawuje się ona dużo lepiej. Niskie szumy i dobra reprodukcja kolorów są na dużo lepszym poziomie niż u poprzednika, ale może to kwestia nowego oprogramowania (co ma małe znaczenie - wszak liczą się rezultaty). Gdyby jeszcze można było pochwalić oddanie szczegółów... No cóż, nie można mieć wszystkiego - także nikon junior nie zasługuje na miano aparatu idealnego.

Sugerowana przez Nikona cena zestawu z obiektywem AF-S Nikkor 18-55 mm 1:3.5-5.6 GII ED i podręcznikiem "Radość fotografowania" to 2499 PLN, całkiem przystępna. Można się liczyć, że w propozycji sklepów internetowych będzie ona jeszcze trochę niższa. W porównaniu z ceną Pentaksa K110D kształtującą się na poziomie 2600 - 2700 PLN, czy Olympusa E-400 około 3200 PLN testowany nikon może okazać się przebojem rynkowym. Jedynie cena Samsunga GX-1L jest niższa i wynosi około 2300 PLN.

Dla miłośników aparatów firmy Nikon D40 pewnie okaże się zaskoczeniem. Jednak proszę pamiętać, że doskonale dopasowano go do swojej klasy. Gabaryty, waga, rozdzielczość matrycy, uproszczone funkcje i niektóre systemy, czy wreszcie zastosowanie tylko jednego monitora - to wszystko sprawia, że trafia on doskonale w potrzeby początkujących fotoamatorów.

A oto zestawienie podstawowych zalet i wad.

+ znakomite wykonanie
    + świetnie wyprofilowany grip
    + bardzo dobrze opracowane menu zaczerpnięte z modelu D80
    + małe szumy

- słaba reprodukcja szczegółów
    - brak w zestawie kabla wideo
    - brak podglądu głębi ostrości
    Widać, że portal schodzi na psy Ogólnie kastracja stała się zaletą! Minusem jest brak podglądu GO - szczególnie przydatnej przy ciemnych kitach Jako plus zapomnieli dopisać możliwość ustawienia tapety wygaszacza LCD