Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 83

Wątek: Nikon D-40 - odświeżony Nikkor - nowa mini lampa

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    Nikon D40 ma dwa bardzo słabe punkty względem E-400 - tylko 6 MPx i brak odkurzacza. Moim zdaniem pierwszy punkt ma bardzo duże znaczenie - to jest psychologia klienta, ale to ona w największym stopniu kształtuje poopyt - poprzerz piksele. Może się mylę. Popatrzmy na inne dziedziny. O co się pyta większość przy ocenia auta poza ceną - jaką ma moc, a przy ocenie komputera - ile ma GHz, przy ocenie np. maszyny do szycia - ile ma funkcji, chociaż nigdy w życiu tych funkcji nie użyje, przy ocenie wieży, jaką ma moc, np. muzyczną, chociaż dzisiejsze wieże mogą niemal rozwalić budynek przy pełnej mocy.
    W pełni się zgadzam - nikt nie zna się na wszystkim więc ludzie szukają uproszczeń, skrótów i na tym żeruje marketing...
    W pierwszym podejściu każdy klient szuka wyznaczników ilościowych i uparcie się ich trzyma, nawet jeśli to jest irracjonalne. Tacy są ludzie (ja troszkę też).
    Pzdr, TJ
    E tam - Ty jesteś - przynajmniej jeżeli chodzi o rynek foto - stary wyjadacz, racjonalna, znająca się na rzeczy bestia, którą trudno naciągnąć... . Nie każdy przecież kupuje aparat by potem napisać do niego własną instrukcję obsługi - lepszą od firmowej... . Kiedyś wymieniliśmy kilka e-maili na temat Twojej instrukcji do C-4000 - tym bardziej pozdrawiam...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    ktotek,
    Dziękuje za słowa pocieszenia odnosnie realcji my / rynek.
    Powracając do tematu D40 versus E-400, to na razie Nikon wygrywa na jednym polu, na którym Oly jest bardzo cieniutki, a mianowicie obserwuję (czytam) wypowiedzi z ostatniego roku przedstawicieli Oly w necie. Wydaje mi się, że eksponowane sa w nich dwie niepokojące cechy, a mianowicie:

- skrajna niekompetencja tych przedstawicieli w dziedzinie technicznej (właściwie ich wypowiedzi to lamerstwo);

- chaos, brak jednej linii w ustosunkowywaniu sie do polityki rynkowej;

- brak drożnych kanałów łączności, nieraz kompletne ich zamulenie, pomiędzy społecznością fotograficzną, a władzami firmy.

Z zewnątrz można odnieść wrażenie, jak gdyby fitma chciała ukryć swoje słabości, jakieś zapaści, czy inne niepowodzenia i robi to w sposób nieraz żenująco nieudolny, wołający o litość.
    Może przesadziłem, ale takie wrażenie nieraz odnoszę.
    Pzdr, TJ

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez ktotek
    [....... natomiast ogólnie znana i dość ceniona jest marka Sony - pewnie również dlatego te aparaty sprzedają się nieźle.
    ..
    Raczej dlatego ,że około 10 mln Polaków jest na emigracji , a tam tylko sony TV , a poza tym w domkach też sony sie rozgosciło w postaci tosterów , mikrofalówek, odkurzaczy TV , DVD . To jedna z najlepiej rozpoznawalnych marek na świecie co nie ma nic wspólnego z jakoscią i stosunkiem giganta do wymagającego klienta.

robin102
    Gość
    [quote="blady"]
    ....... Przez pomyłkę na początku przystawiłem go do E-400 - to jest błąd. D40 należy porównać z E-500 - zarówno wielkość, matryca i cena jest bardziej zbliżona między tymi aparatami.
    .
    Oj coś wujek Blady przekombinował. E500 >>>> D40

Part
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Raczej dlatego ,że około 10 mln Polaków jest na emigracji , a tam tylko sony TV
    Robin, a mozesz mi powiedziec, skad masz takie wiesci? Bo cos mi tutaj pachnie demagogia rodem z Samoobrony... Nikt normalny nie kupuje Sony, bo wie, ze co tanie, to drogie.

Stad tez m.in. kupilem Olympusa, a nie Nikona.

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Part
    Raczej dlatego ,że około 10 mln Polaków jest na emigracji , a tam tylko sony TV
    Robin, a mozesz mi powiedziec, skad masz takie wiesci? Bo cos mi tutaj pachnie demagogia rodem z Samoobrony... Nikt normalny nie kupuje Sony, bo wie, ze co tanie, to drogie.

Stąd też m.in. kupilem Olympusa, a nie Nikona.
    A no amerykańscy Polacy kochają sony i w PEWEXach kiedyś sprzedawali. Pamietasz takie sklepy . Teraz SONY to śmieć , a nie marka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Nikon D40 ma dwa bardzo słabe punkty względem E-400 - tylko 6 MPx i brak odkurzacza.
    No i kiepski dostęp do tanich obiektywów z AF, oprócz ciemnych kitów prawie niczego nie ma poniżej 2-3k z obiektywów dla amatora - oferta Zuiko już jest lepsza!

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    [....... natomiast ogólnie znana i dość ceniona jest marka Sony - pewnie również dlatego te aparaty sprzedają się nieźle.
    ..
    Raczej dlatego ,że około 10 mln Polaków jest na emigracji , a tam tylko sony TV , a poza tym w domkach też sony sie rozgosciło w postaci tosterów , mikrofalówek, odkurzaczy TV , DVD . To jedna z najlepiej rozpoznawalnych marek na świecie co nie ma nic wspólnego z jakoscią i stosunkiem giganta do wymagającego klienta.
    A no amerykańscy Polacy kochają sony i w PEWEXach kiedyś sprzedawali. Pamietasz takie sklepy . Teraz SONY to śmieć , a nie marka.
    robin102 - jesteś "amerykańskim polakiem" i piszesz za siebie i rodzinę/znajomych czy czynisz jakieś personalne uwagi? Nie rozumiem Twojego pretensjonalnego tonu i emocji... Wiem, że życie w kraju nad Wisłą bywa frustrujące - dla mnie też..., ale tu się chyba dyskutuje o aparatach marki Olympus i sprzęcie foto. Sądzę, że taka dyskusja powinna być rzeczowa i pozbawiona obrzucania błotem innych użytkowników czy marek... Twoją tezę o wpływie polskich emigrantów na rzwój marki Sony skomentuje jedynie ikoną -
    To, że to jest jedną z największych marek na świecie i mają dużą sprzedaż nie bierze się z nikąd - wypracowali sobię tą pozycje w grze rynkowej a jakość ich wyrobów i podejście do klienta pewnie było jednym z elementów tej gry. Osobiście nie przepadam za tą marką i podam (w przeciwieństwie do Ciebie) argument - nie podoba mi się ich polityka zmierzająca do stania się główną globalną marką- od wszystkiego - sprzętów co strzygą, golą i ... od foto też.... . Z drugiej strony nie można im odmówić kilku fajnych pomysłów - kiedyś miałem 717-nastkę - wiem o czym piszę - wybrałem ją dość świadomie spośród konkurencyjnych wyrobów wiodących firm foto. Mają sporo aparatów - powiedzmy takich sobie, zdarzyły się im też niewypały (F-82 - z całą pewnością są jednak rozpoznawalni i stali się poważnym graczem na rynku foto... Mamy ogranicony wpływ na taki stan rzeczy ale możemy mieć przynajmniej rzeczowy do tego stosunek...
    Pozdrawiam...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Jest już cena 2499 zł za D40 kit

robin102
    Gość
    [Mamy ogranicony wpływ na taki stan rzeczy ale możemy mieć przynajmniej rzeczowy do tego stosunek...
    Pozdrawiam...
    Jeśli poczuleś się urażżzon to sorki .
    Ja mialem zawodowe doczynienie z firmą sony i niech ją czort weźmie ( matryce niech zostaną ) reszta to szajs. Ale to są moje doswiadczenia długoletnie od porządnych produktów z lat 80-90 jak wyznaczali trendy w elektronice do dzisiejszego sprzetu hipermarketowego. pPlskim amerykaninem nie jestem , co najwyżej Moskwianinem jedną nogą.
    A firma sony coż . Najwyższy odsetek reklamcji sprzetu drobnego jak i grubszego w czasie gwarancji swoje mówi. Podpytaj jak masz kogoś w serisie niezależynym mającym podpisane umowy gwarancyjne z różnymi producentami.
    Niech będzie , że wyjątkiem są jeszcze aparaty cyfrowe.