Witaj D40, żegnaj E-400!? I co społeczność olkowa na taki atak? E-400 obroni się? Moim zdaniem NIE MA SZANS. Różnica między E-400 a D40 to około 1000 pln na korzyść Nikona...Prognozowana cena na poziomie 500-600 USD (na rynku amerykańskim) powinna znieść ostatnią barierę przed przesiadką z kompaktu na lustrzankę
Okazuje się, że nie trzeba mieć małej matrycy, co by pomniejszyć aparat. Być może E-400 jest lepszy, lepiej wykonany ale taka różnica w cenie? Nie myślałem, że ceny dslr dojdą tak szybko do tak rozsądnego poziomu.
Myślę, że szoguni w Olympusie mają niezły orzech do zgryzienia co zrobić z konkurencją.
nie rozumiem? dlaczego koniec z papierowa GO w 50? chodzi Ci o D50 czy 50mm?No to już koniec z tanią 50tka o papierowej GO
blady
nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3
Blady,,Blady ale ten D40 to jakiś ogryzek on podobno nawet w RAWIE ma nie zapisywać .
Dlaczego koniec papierowj GO na 50 mm za marne pieniadze ?????.
Ja się dopiero zaczynam tym delektować . Mowie Wam wspaniała sprawa jasna (tania) pięćdziesiątka i porzadny pryzmatyczny wizjer jaki mam w nowym aparacie . Czasy 1/40 na iso 800 uzyskuje w żarowym oświetleniu w pokoju z f2 !!! MIODZIO normalnie .
Piędźiesiateczka chodzi jak zegareczek mieciutko plynnie ostrzy wykonanie perfekt tylko AF nie za szybki coś taki ja w 14-45 ale w tym szkle to nie problem.
Chyba chodzi o to, że "Nikon D40 działa tylko z obiektywami AF-S..."Zamieszczone przez robin102
Z ceną musieli zjechać skoro D70s kupisz w sklepie za około 2000 zł
[quote="robin102"]Blady,,Blady ale ten D40 to jakiś ogryzek on podobno nawet w RAWIE ma nie zapisywać .
D40
Formaty zapisu obrazu
* RAW (NEF 12-bitowy)
* JPEG (Exif 2.21)
* NEF + JPEG Basic
Zapisuje - 9 rawów w serii, z prędkością 2,5 kl/s, jpg bez limitu - najlepszy Olympus z serii E-XXX nie zapisuje tyle raw w serii. A wizjer jasny i większy od swojego pierwowzoru Nikona D50, a z tego co się orientuję D50 ma lepszy wizjer niż E-400/E-500/E-330.Zamieszczone przez robin102
Powiem Ci Robin, że decyzją o niewprowadzeniu E-400 na rynek USA, Olympus strzelił sobie w stopę. Nikon D40 będzie w USA, będzie w UE, będzie wszędzie. A E-400? Zniknie zanim się pojawi albo będzie wyprzedawany w stylu E-1. Ciekawy jestem jak bardzo spada sprzedaż firmie Olympus albo jak spadają udziały w rynku, bo sprzedaż to nawet może rosnąć. Zaczynam się bać czy Olek jest w stanie podołać konkurencji.
Jak widać Olympus wprowadza dobre produkty ale za cenę która przestaje być konkurencyjna. I jednak D40 będzie ostrą konkurencją dla E-400.
blady
Bo rawy z olka są większeZamieszczone przez blady
Porównujecie D40 i E400 jako konkurencje, bo są to dwie malutkie lustrzanki, z tym, że:
- nie znamy jeszcze ceny w Polsce D40
- E400 ma w zestawie dwa świetne obiektywy z nowej linii
- podejrzewam, że E400 jest o niebo lepiej wykonany
- E400 ma 10 mpix
- pewnie na E400 można jeszcze sporo zjechać z ceny
- następca E400 zapewne będzie miał podgląd na żywo
- E400 ma czyszczenie matrycy
- D40 ma bardziej znany żółty napis
pocieszaj, pocieszajZamieszczone przez jps
To, że rawy z olka są większe to nie jest usprawiedliwienie dla korpusu, albo trza robić mniejsze rawy, albo dopasować korpus do rawów...
![]()
znamy, będzie na poziomie 1500-1800 zł za korpus+obiektyw. Nikon stosuje prosty przelicznik - cena zadeklarowana na początku razy wartość usd w pln. W USA jest taniej, bo ceny zadeklarowane przez producenta mają się ni jak do cen w sklepach.- nie znamy jeszcze ceny w Polsce D40
- zgadza się, ale być może 18-55 II, jest lepszy od swojej pierwszej wersji- E400 ma w zestawie dwa świetne obiektywy z nowej linii
- też to podejrzewam- podejrzewam, że E400 jest o niebo lepiej wykonany
- jest to prawda- E400 ma 10 mpix
- ??? cena za E-400 + jeden obiektyw to 2700 zł, zjadzie Olek o 1000 zł do poziomu D40?- pewnie na E400 można jeszcze sporo zjechać z ceny
- to już gdybania o nowym body- następca E400 zapewne będzie miał podgląd na żywo
- jest to pewien problem dla Nikoniarzy, ale chyba da się żyć bez odkurzacza,- E400 ma czyszczenie matrycy
- no fakt- D40 ma bardziej znany żółty napis
Tak czy siak, cena, cena, i jeszcze raz cena. Nikt przy zdrowych zmysłach nie zapłaci za E-400 o 1 tys więcej od D40. Jak ktoś tyle zapłaci, to znaczy, że bardzo potrzebuje 10 Mpix i ma alergię na żółty kolor... A zdrowie najważniejsze...
blady
Poczekajmy a zobaczymy. Czas pokaże. Nie ma co sie goraczkowac i przepowiadac "upadku Troi".
...był Olek jest A6000