Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Witam Wszystkich i proszę o pomoc C-4000

Mieszka w
    Nowogard/Szczecin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Witam Wszystkich i proszę o pomoc C-4000

Jestem amatorem fotografii, od niedawna znajduje się w posiadaniu aparatu Olympus C4000. Wiem, że moje pytania są dla Was błahostką, i nie sprawią żadnych trudności w podaniu rozwiązania, dlatego też proszę o pomoc!
    1 Niestety, ale nie bardzo wychodzą mi tzw. zdjęcia sportowe, prosiłbym o jakieś wskazówki jak zrobić zdjęcia np. poruszającego się samochodu?(długo to trwa i zazwyczaj nie zdążam uchwycić obiektu) A jaśniej, jak uchwycić samochód by był wyraźniejszy niż tło?
    2 Następny problem to zdjęcia w zaciemnionych pomieszczeniach, a mianowicie w dyskotece(wybieram się na studniówkę). Jak dobrać ustawienia, by zdjęcia były ładne?
    3 Jeżeli posiadam tuleje z filtrem, to przy każdorazowym włączaniu/wyłączaniu aparatu obiektyw musi się wysuwać i wsuwać ? (może jest to kwestia ustawień )
    4 Jak zapisać ustawienia aparatu (format, kompresja i lampa) by po wyłączeniu i włączeniu pozostawały bez zmian.

Tak przy okazji czy aparatem w/w jest możliwość zrobienia takiego zdjęcia;

1 http://www.car-sound.ch/realisations/marea/marea_5.jpg

| OlyJedi Awatar Arras
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    moim skromnym zdaniem :
    Niestety, ale nie bardzo wychodzą mi tzw. zdjęcia sportowe, prosiłbym o jakieś wskazówki jak zrobić zdjęcia np. poruszającego się samochodu?(długo to trwa i zazwyczaj nie zdążam uchwycić obiektu) A jaśniej, jak uchwycić samochód by był wyraźniejszy niż tło?
    - opóźnienie między wciśnięciem spustu, a zadziałaniem migawki wynika z pracą autofocusa i dobraniem parametrów przez aparat. Po pierwsze warto wcześniej zablokować ustawienia wciśnięciem spustu do połowy i przytrzymaniu go aż nadjedzie samochód , po drugie aby pojazd nie był rozmazany trzeba to robić w krótszych czasach naświetlania (1/320 sek naprzykład)

Następny problem to zdjęcia w zaciemnionych pomieszczeniach, a mianowicie w dyskotece(wybieram się na studniówkę). Jak dobrać ustawienia, by zdjęcia były ładne?
    - tutaj nie ma wielkiego pola do popisu. Lampa to podstawa i obiekty fotografowane niech nie będą dalej niż 3 metry od Ciebie. program AUTO.

Jeżeli posiadam tuleje z filtrem, to przy każdorazowym włączaniu/wyłączaniu aparatu obiektyw musi się wysuwać i wsuwać ? (może jest to kwestia ustawień )
    - niestety. Będzie się zawsze chować i wysuwać.

Jak zapisać ustawienia aparatu (format, kompresja i lampa) by po wyłączeniu i włączeniu pozostawały bez zmian.
    - ustaw opcję ALL RESET na OFF.
    C750&C720 + cla4/UV/sva-20/sm128/xD256 + wyzwalacz do C720/C725 + zasilacz

| OlyJedi
    Mieszka w
    Częstochowa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    no wiec nie bede odpowiadal na wszystkie pytania by nie powtarzac tego co juz zostalo powiedziane ale:
    - odnosnie obiektywu - majac tuleje mozemy poprostu zrobic tak ze aparatu nie wylaczamy wylaczymy sobie ekran / full time AF i w sumie juz bedzie dobrze. Fakt ze trzeba wtedy uwazac by nie wcisnac spustu ale zawsze jest to jakies wyjscie i niektorym moze pomoc cos takiego.
    - jesli chodzi o ostatnie pytanie czy sie da cos takiego zrobic to jak najbardziej ale niezbedny do czegos takiego jest konwerter szerokatny (by moc zrobic takie rybie oczko)

Mieszka w
    Nowogard/Szczecin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziękuję za podpowiedzi, napewno skorzystam, konwerteru narazie nie kupię - duzo kosztuje - jednak obawiam się trochę co do ustawień aparatu na studniówkę - wydaje mi się że nie będą za ładne z lampa auto i nie dalej niz 3 metry (zaznaczam że jestem amatorem - moje myslenie moze być błędne). Proszę jeszcze o jakieś podpowiedzi. (bo to już jutro) PZDR ALL

Mieszka w
    Nowogard/Szczecin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Chciał bym jeszcze zapytac jak ustawic czas migawki zeby był jak najkrótszy ?

| OlyJedi Awatar Arras
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    chcąc robic dobre zdjęcia na studniówce rób w trybie manualnym razem z lampą ewentualnie i tylko rób korekcję fotki (znaczek 0.0) albo do -0.7 (jeśli robisz komuś zdjęcie z bliska) albo do +0.7 jeśli z daleka. Wypróbuj sobie najlepiej w domu na różnych przedmiotach bliższych i dalszych i będziesz mniej-więcej wiedział co aparat potrafi.

Mieszka w
    Nowogard/Szczecin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No własnie to wyglada zachęcająco wielkie dzięki - będę próbował ! Jak cos niebędzie wychodziło to napiszę . BIG THX !

Mieszka w
    Nowogard/Szczecin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Nie mogę doczytać w instrukcji gdzie i jak robić korekcje fotki (jest tam napisame jeążeli chodzi mi o to samoo że jest to w prawym górnym rogu wyświetlacza i nazywa się to KOREKCJA RÓZNICA ekspozycji) a aparat ustawia to sobie automatycznie (niewiem od czego to zalezy) nawet w trybie manualnym. Z tego co doczytałem to mogę zmienić prędkość migawki i wartośc przesłony.

| OlyJedi Awatar Arras
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    hmmm... a to teraz sam nie wiem. Wydawało mi się że w c4000 jest podobne menu jak u mnie. Ale chyba jednak musi być coś takiego. U mnie to wygląda tak w trybie p/a/s/m:

P F3.2 1/2.0 -0.7

i chodzi o ustawianie tylko wartości -0.7 (tej zielonej)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    przestawiasz to strzałkami poziomymi w tym ookrągłym klawiszu.

Paweł
    Pawel, użytkownik innego systemu na P.