Strona 19 z 30 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 294

Wątek: Wyprzedaż systemu?

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    cra3y D80 jest OKi, ale nie dla Ciebie do szwędaczki po skałkach. Napisze kilka subiektywnych zdań oczywiscie tylko o wadach tego sprzętu za kilka dni.
    To on ma jakies wady!??? A blady na to: n i e m o ż l i w e !
    Robin jak będziesz pisał o wadach to skup się na najważniejszym: jakość zdjęcia i co wpływa bezpośrednio na robienie zdjęć (AF i wizjer), reszta jest pomijalna.

Wracając do tematu: mi wychodzi, że nie należy sprzedawać e-systemu, różnice u konkurencji minimalne albo jak sobie polepszysz w jednym miejscu, to sobie pogorszysz w drugim, jak ktoś zauważył wcześniej. Należy spokojnie czekać w 4/3 na dopracowany aparat który będzie odpowiadał współczesnym trendom narzuconym przez konkurencję (d80, k10d, s5, sd14, 30d itd). I nie sprzedawać tylko za przyoszczędzoną kasę jaką się traci na zmianie korpusu, kupić szkło jakie się potrzebuje.

Policzmy koszt zmiany na D80 (ten mi najbardziej odpowiada).
    Najpierw ile musze zapłacić za budżetowy D80, odpowiednik do zestawu E-500:
    - korpus+18-70 3800 zł
    - tele 55-200 550 zł
    - sb-600 850 zł
    - SD 1 gb - 80 zł
    RAZEM 5280 zł

lub w przypadku zamiany 18-70 na lepszy odpowiednik 14-54 czyli 17-55 f2.8
    cena rośnie za zestaw korpus+17-55 do: 8000 zł i RAZEM mamy: 9650 zł
    Nie wiem czy amator potrzebuje 17-55 f2.8, no ale jak mamy 14-54 f2.8-3.5, to dlaczego mamy mieć gorzej w nikonie i sobie żałować?

No dobra. A za ile sprzedam budżetowy zestaw E-500 przy sprzyjających wiatrach:
    E-500 - 1500 zł
    14-45 - 350 zł
    40-150 - 350 zł
    fl-36 - 600 zł
    CF 2gb - 100 zł
    RAZEM 2900
    (jak mamy e-300 to cena jaką uzyskamy będzie jeszcze niższa o jakieś 200-300 zł)

W pierwszej wersji mam do dopłacenia do zmiany 2380 zł, w drugiej wersji z d80+17-55, mam do dopłacenia 6750 zł. Czy to dużo czy mało? W przypadku wersji budżetowej 2380 zł można jeszcze jakoś przeżyć, ale w przypadku zakupu 17-55, to zmiana przekracza wartość 2x ceny jaką mogę uzyskać z sprzedaży E-500.
    Popatrzmy sobie jak amatorzy robią zdjęcia na pbase z d80 i z E-500. Nie mam więcej pytań. Lepiej dołożyć do szkła jakie się chce mieć w aktualnie posiadanym systemie. Korpus ma trzeciorzędne znaczenie, nie sądzę żebym wykorzystał możliwości jakie mi da d80+17-55.

ps Robin, czy Ty jednak przemyślałeś swoją decyzję? (kurcze, a sam po części Cię do niej namawiałem, bo chciałem żebyś miał lepiej... ale wtedy nie byłem taki mądry o ten wątek... )

edycja: poprawiłem cenę kart SD w D80
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ten obiektyw 14-54 to duży atut naszego systemu. Porządne, jasne szkło w bardzo przyzwoitej cenie. U konkurencji za porównywalny słoik trzeba dać dużo więcej. Od dawna japa mi się do niego uśmiecha.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Robin jak będziesz pisał o wadach to skup się na najważniejszym: jakość zdjęcia i co wpływa bezpośrednio na robienie zdjęć (AF i wizjer), reszta jest pomijalna.
    to ja moze opisze moje wrazenia z tej "pomijalnej" czesci czyli np ergonomii w tym watku (zeby bardziej nie zasmiecac tego watku)

Robina prosilbym o dodanie Swoich wrazen w tym, wydzielonym watku - bedzie latwiejsze do wyszukania - z gory dziekuje
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez blady
    ps Robin, czy Ty jednak przemyślałeś swoją decyzję? (kurcze, a sam po części Cię do niej namawiałem, bo chciałem żebyś miał lepiej... ale wtedy nie byłem taki mądry o ten wątek... )

edycja: poprawiłem cenę kart SD w D80
    Blady , a u mnie to było tak . miałem sobie body E-1 ze szkłem 35mm. Szkło zacne ,ale jeszcze nie to co mi sie wydawało ze potrzebuję . Oczywiscie jestem na trendzie "stałkowym" . Uciułalem sobie 1600 zl nie jedząc nie pijąc . I teraz kombinowalem w ten deseń . Jak tu utopić te 1600 zl na stałke ZD50mm żeby z życiem zostać , czy na 14-54 . Wybralem stałkę bo mi to bliższe mojej wydumce. Myśle dalej cholera żaden ze mnie spec. fotografik tylko klasyczny ptrykacz niedzielny -forumowy fotgrafik jak to kiedyś dobrze ująłeś. Wykombinowalem, że 1500zł nie wydam na stałkę. Cały czas napalony na jasną stalke jestem . Napalenie nie odpuszcza ,ani na trochę. Sprzedałem E-1 za 2600 zł z 35mm. Dorzuciłem do tego te uciułane 1600 zł wyszło razem 4200 zl . Za to kupilem D80 + 18-70 (milutki obiektywik) + fajnego nikkora 50 mm . 400 zł zostalo w kieszeni na taniego zoma np 70-210 (używkę) lub na piwo. Efekty :mam jaśniesze szkło niż w opcji E-system , korpus znacznie przydatniejszy i madrzejszy od E-1 . Mądrzejszy do moich amatorskich zastosowań., uwalniający mnie od jedynego najlepszego na świecie producenta szkieł. (tu nie żartuję) Przyczepiał bedę sobie wszystkie śmieci z komisu i z allegro bo tak lubię. Ot i kawa na ławę jak na spowiedzi i powód dlaczego RE
    chce przestać być moim kolegą.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Robin, napisz proszę ile kasy straciłeś na sprzedaży E-klamotów. Policz różnicę między ceną jak zapłaciłeś za nowy sprzęt, a ceną jaką dostałeś wyprzedając graty. Bardzo jestem ciekaw tych wyliczeń. Myślę, że innych też to zaciekawi.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Robin z niecierpliwością czekamy też na twoje porównanie 50 - bo to mnie najbardziej ciekawi,,, za nim sprzedaż swoje e-300 pozwól mu aby jego ryjek cieszył się naprawdę dobrym szkłem i porównaj efekty z 50 w d80
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Robin, napisz proszę ile kasy straciłeś na sprzedaży E-klamotów. Policz różnicę między ceną jak zapłaciłeś za nowy sprzęt, a ceną jaką dostałeś wyprzedając graty. Bardzo jestem ciekaw tych wyliczeń. Myślę, że innych też to zaciekawi.
    Nic nie straciłem sprzedałem body E-1 z malym zyskiem . 35mm sprzedałem za tyle za ile kupiłem .
    Nic poza tym nie sprzedałem z klocków E bo to w zasadzie z tego co widzę rzeczy już nie sprzedawalne, albo trzeba za darmochę oddać.
    Jeśli nie uda mi sie sprzedać E300 to zostanie tylko z obiektywem 40-150 bo go tego używam w swietle naturalnym ,a do tego E300 z powodów szumika się nadaje i zomik jest przedni i w zasadzie podobnego odpowiednika pod nikona nie da się kupić za psie pieniądze. Po prostu zostanie. D80 będzie mnie spełnial w zabawie stałkowej i w uniwersalnym zomiku nikkora 18-70 . Tak ,ż e oszklony pod swoje potrzeby będe po pachy z tym, że z dwoma body. Z dwoma to super uniwersalnie , ale ,że z innymi systemami to trochę kiepawo.

Szkoda ,ze olek nie ma takiego budżetowca jak nikor 18-70 powinni szybciorem tą lukę uzupelnić . Tylko nie mówcie, że to ma być 14-42 !!

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez andytown
    Robin z niecierpliwością czekamy też na twoje porównanie 50 - bo to mnie najbardziej ciekawi,,, za nim sprzedaż swoje e-300 pozwól mu aby jego ryjek cieszył się naprawdę dobrym szkłem i porównaj efekty z 50 w d80
    Przypuszczam ,ze takie porównanie moze nawet wygrać ZD50mm z moim 50mm . W sumie zdziwiłbym się gdyby było inaczej wszak to szkło 3 razy droższe , ale czy 3 razy lepsze ??? . Rozmycie tla ma zdecydowanie ładniejsze.
    Ch ętnie bym sie nawet umówił z kimś z okolic aby potestować w świetle sztucznym te szkielko z moim E300 wieksza matryca napewno nie stępi możliwości szkła.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    chodzi mi robin o coś innego, w wielu czasopismach, testach i tak dalej, 50 ZD zostało uznane za najlepsze szkiełko cyfrowe na rynku, pytanie tylko, czy jest to duża różnica w stosunku do normalnej 50 za 500 zł, jak to się je?

a powiem ci - ja jestem skłonny zapłacić 100% więcej o ile szkiełko będzie 20% lepsze

to nie jest tak ze za 3 razy więcej musisz mieć dwa razy lepiej, jak będziesz miał ten moment na zdjęcie, to często te 20% może być warte 5 razy tyle....
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Robin, zrobiłeś jak chciałeś i potrzebowałeś. Teraz, odkładając emocje na bok, że w olku nie ma odpowiednika D80, nie zmieniłbym aparatu z systemu 4/3, nawet E-1 bym się nie pozbywał tylko zostawił jako legendę jakości i zapas magazynowy, gdybym go używał. Koszty są zbyt wysokie i nie współmierne do zysków (nie mam fuch fotograficznych co by nawet w minimalnym stopniu koszty się zwróciły, a nawet wtedy jak bym zarabiał aparatem bym się zastanawiał czy wychodzić).

Dodaj do tego całego zmieszania lampę sb-600, karty pamięci, dodatkowe bateryjki i jeszcze jeden korpus i do niego kolejne obiektywy, bo przecież nie na jedną parę rąk odchodzi focenie, a wcześniej były dwa aparaty a nie jeden jak teraz. Robin, nie chcę dodawać na kalkulatorku co mogłeś, a jak zrobiłeś i ile realnie taka akcja kosztowała. Szkoda, że wcześniej ta cały dyskusja nie powstała, można dojść do bardziej trzeźwych wniosków.

Wykombinowalem, że 1500zł za stałke do systemu z wielka niewiadomą nie wydam.
    Z jaką niewiadomą? Jak byś pisał o KM to bym Cię kupił, ale E system? Chłopie, swoim E-300 i E-1 to przez najbliższe jeszcze 2 lat mogłeś robić foty i nikt by się nie poznał z jakiego to aparatu, to jest ta niewiadoma? Smutno mi się robi jak czytam takie smutne hasła. Chyba, że ktoś wymyśli nową i naprawdę lepszą matrycę, ale wtedy taki cud odstawi wszystkich, łacznie z zachwalanym d80. Rozumiem, że siedziałeś w esystemie latami, ale nie mogłeś poczekać tych killku miesięcy?

Dobra, zdenerwowałem się. Liczymy.
    zakupy:
    D80+18-70+50+70-210 to 4200 zł
    Karta 1 gb - 70 zł
    SB-600 - 850 zł
    baterie 1 szt - 100 zł
    suma: 5220

Sprzedajemy E-system Robina:
    e-1 2600
    e-300 1300(?)
    fl-36 600
    obiektywy 2xZD - 700
    karty 2x1 gb 120 zł (masz ze dwie karty?)
    suma 5320

Robin, teoretycznie masz 100 zł na plusie, ale miałeś dwa aparaty, kupiłeś jeden. Żeby odzyskać zaplecze sprzetowe, musisz teraz dołożyć przynajmniej 2000 zł na D50.
    nikon jest za 5220+2000=7220 zł
    olympus zwrócił 5320 zł
    różnica 1900 zł i jeszcze masz przyoszczędzone 1600 zł w kieszeni, bo nie wydałeś ani złotówki na nowy aparat. Zysk na nie sprzedawaniu 3500 zł.

Na mój gust szkieł nie masz lepszych w Nikonie (masz wyjątkowo udany model 14-45mm, chyba że wszystko robisz na 40-150) poza stałką, bo w Olku stałki ZD50mm się nie dorobiłeś. No i lepszy jeden aparat D80, ale o ile lepszy? Fotki jakościowo są lepsze o schodek czy o piętro, czy Twoje magiczne trzy razy? Jakoś kurde nie widzę tego postępu o trzy razy na zdjęciach d80. Gdybyś przeznaczył kasę na zd 50mm, to byś miał fajny obiektyw, zostałoby Ci 2000 zł. Sprzedałbyś zd 14-45 za 350 zł i masz już 2350, Czyli kupujesz 14-54 i masz jeszcze kasę na plener kajakowy, albo robisz skok na FL-50, albo masz solidną bazę dla 50-200mm, jak nie chcesz inwestować i masz ochotę przyczaić się do przyszłego roku.

Przyczepiał bedę sobie wszystkie śmieci z komisu i z allegro bo tak lubię. Ot i kawa na ławę jak na spowiedzi i powód dlaczego RE
    chce przestać być moim kolegą.
    Robin, gdzieś wpadł mi tekst: z gówna bata nie ukręcisz (Rafał to nie Twoj tekst!?), i to jest prawda. Przykręcisz śmietnik, to wyjdzie badziew. Nie oznacza to, że wszystko co tanie to śmietnik, taki np Helios 44M4 daje radę za 30 zł Robin, jak nie chcesz stracić kolejnego kolegi, to przestań mącić na temat 4/3, bo właśnie mnie wyprowadziłeś z równowagi, a ja jestem spokojny jak jasna cholera. Mowie poważnie. Myślę że jedyny najlepszy producent szkiel na swiecie odetchnął z ulgą, że przeszedłeś na stronę równie dobrych szkieł i lepiej robiących zdjęcia korpusów. Powodzenia w kadrowaniu i do zobaczenia na jakimś plenerku, chętnie popstrykam Twoim D80 (ja biorę C-55). Z mojej strony to wszystko w kwestii wyprzedawania się z e-systemu, mnie ten wątek wyleczył z pędu za nowościami. Każdy ma to co mu najlepiej pasuje trzy razy. Narta! I bez urazy!
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3