Strona 17 z 30 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 294

Wątek: Wyprzedaż systemu?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez johan
    Nikon w D200 zainstalował filtr niwelujący efekt mory, który występował w d70. Efektu mory nie ma, ale problemy z ostrością są i to znaczne.
    więcej np. tu
    jeden i drugi ma filtr AA (Anti-Aliasing) z tym, ze D70 ma slabszy, dlatego przy gestych wzorach pojawia sie mora

FF Kodaka oraz Leica M8 nie posiada filtru AA
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cra3y
    najlepiej jest, jak obiektyw ma wiecej lp/mm niz matryca, inaczej zaden zysk z "gestszej" matrycy (taki orzech do zgryzienia maja posiadacze d2x)
    w teorii to nie jest prawda.

Przy jednakowej rozdzielczosci obiektywu i matrycy wykorzystuje sie 70% wspolnej rozdzielczosci. czym wieksza rozdzielczość matrycy tym lepiej mozemy wykorzystac rozdzielczosc szkla. np.: przy 2 x wiekszej rozdzielczosci matrycy od szkla wykorzystujemy 90% rozdzielczosci szkla i odwrotnie.

Czy tak jest w praktyce to nie wiem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    D200 ma również problemy z ostrością, co moim zdaniem dyskwalifikuje ten aparat.
    Jest to wina konstrukcyjna:
    test
    Nikon w D200 zainstalował filtr niwelujący efekt mory, który występował w d70. Efektu mory nie ma, ale problemy z ostrością są i to znaczne.
    więcej np. tu
    O kuźwa! Przeczytałem. Może usunięcie bandingu powoduje takie działanie jak brak ostrosci na zdjęciach z d200?
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi Awatar gary
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Fajnie by było jak by jeszcze za tym poszło to co najważniejsze w sprzetowej fotografi cyfrowej: przyjemne ziarno, duży wizjer, szybkość działania, stabilizacja i ostre zdjęcia. LV jest OK jako duży wizjer ale jeśli pozostałe rzeczy też będą spełnione.
    mi sie wydaje ze olek idize w kierunku wyeliminowania wizjera optycznego w ogole i zastapienie go LV, wiec ostroznie z lista zyczen

Cytat Zamieszczone przez blady
    Gary,
    polecam sławną już stronę 6, testu D50 na optyczne.pl. Może Olympus gupi i naiwny, nie włącza wyostrzenia przed zapisaniem rawa na kartę? Następne modele muszą mieć już to zaimplementowane bo inaczej nie da się zdjęć oglądać z olympusa - takie mydlo będzie
    dzieki ale z reguly nie interesuja mnie testy (moze dlatego tak malo wiem)
    poki robi zdjecia ktore mnie zadowalaja to jest ok
    to nie ja w co drugim poscie udowadniam ze nie potrzebuje innego aparatu niz mam (i koncze kazdy post lista zyczen )

robin102
    Gość
    Hej Chłopaki jojczycie i jojczyćie jak stara baba , albo jat ten co kiedyś marudził , no ten na "r" , jak mu tam było robin102 czy jakoś tak.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bastian
    w teorii to nie jest prawda.

Przy jednakowej rozdzielczosci obiektywu i matrycy wykorzystuje sie 70% wspolnej rozdzielczosci. czym wieksza rozdzielczość matrycy tym lepiej mozemy wykorzystac rozdzielczosc szkla. np.: przy 2 x wiekszej rozdzielczosci matrycy od szkla wykorzystujemy 90% rozdzielczosci szkla i odwrotnie.

Czy tak jest w praktyce to nie wiem.
    zauwaz, ze stala rozdzielczosc posiada tylko matryca (na calej powierzchni)
    z obiektywem jest tak, ze najlepsza rozdzielczosc osiaga w srodku i to jeszcze przy odpowiednim domknieciu przyslony
    zazwyczaj na rogach rzuconego obrazu i/lub na otwartej przyslonie jest duzo gorzej - stad wyciagniecie wniosku o tym, zeby rozdzielczosc obiektywu przewyzszala jednak rozdzielczosc matrycy
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Po prostu nie ma systemu bez wad. Wszystkie coś mają lepiej, coś gorzej i trzeba z tym żyć
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Szumy w D200 są takie jak w E500, więc do pracy ze światłem zastanym skok to wielki nie jest.
    Pozdrawiam
    łooo matko , po czym wnosisz ????
    Może i ja dzikus z puszczy rózne pirdoły wygaduje , ale za takie brewerie to się powinno kolegę skisłym żubrem upoić . Co zamierzam uczynić.

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez cra3y
    [

a teraz zgadka - poszukajcie test/recenzje/dane obiektywu, ktorego rozdzielczosc przekracza 90lp/mm
    Jakiś stary z górnej półki pentacon plus "dzisiejszy" materiał swiatłoczuły za jakieś 40 zl za rolkę.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria