Zacznij od przelotki z optyką na śmieci z komisu, bo Nikon nie specjalnie funguje z MF szkłami.Zamieszczone przez robin102
Dlaczego Pentaxa nie kupiłeś jak po śmietnikach chcesz chadzać?
Pozdrawiam
Zacznij od przelotki z optyką na śmieci z komisu, bo Nikon nie specjalnie funguje z MF szkłami.Zamieszczone przez robin102
Dlaczego Pentaxa nie kupiłeś jak po śmietnikach chcesz chadzać?
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Blady Cały czas mam 2 aparaty E300 plus D80 - oszklone jak mi potrzeba. Na dziś wystarcza. Do tego Minolta analog ze stalką 1,7 plus zomik ze swiatłem f 2,8-46 do tego Zenit TTL plus HELIOS plus 2 x JUPITER no i najukochańszy mój sprzęcior OLY C5050 Więc jak widzsz aparatów więcej niż rąk. W sumie 9 różniasych obiektywów , 4 rożne body -normalnie jak w komisie . Ja tak lubię.!!!
A co do tego o sytemu bez przyszłości to wykasowałem swoją wypowiedź bo chyba NIE TEGES była zwłaszcza na naszym forumku.
Poza tymi kilkoma stówkami na plusie to zyskałem FREEDOM !!! czyli to co w zyciu ludzia najważniejsze . MOŻLIWOŚĆ SWIADOMEGO WYBORU.
A co do Twoich rozterek to słusznie doszedłeś do wnisku ,ze sprzedawac E systemu w Twoim przypadku nie ma sensu. jak Cię stac to powinieneś dla posmakowania dokupic jasną stałke ,ale nie koniecznie lunetę ZD50mm , a np 30mm SIGMy i jesteś gość nie do pokonania. Ja i Ty i jeszcze kilku amatorów z tego forum razem wziętych to i tak byśmy nie pokonali możliwości tego sprzetu . A za 2 latka dokupisz sobie jakieś nowe body do tych słoików i lampy. Tak bym zrobil na Twoim miejscu. Masz dużo czasu.
ps.
Swoją karte SD !GB jakiś APACER dostałem za darmo od sprzedawcy za cierpliwość.
Andytown napisał:
chodzi mi robin o coś innego, w wielu czasopismach, testach i tak dalej, 50 ZD zostało uznane za najlepsze szkiełko cyfrowe na rynku, ....
Też tak myśle , ale wiesz dla mnie drogo i wąsko i czasem za szumnie.
Ja bym 3x tyle nie wydał za coś co jest lepsze powiedzmy o 20% - dobrze, że wszyscy nie musimy robić tego samego. Nauczylem się ,ze wszystko jest wzgledne i nie mozna rozpatrywac jakosci czegoś tam w oderwaniu od ceny. Ja w każdym razie nie mogę tak robić.
sadze, ze wybor zawsze miales, jak kazdy z nas. chyba ze zyjesz pod jakas presja, ze trzeba miec to czy tamto ...Zamieszczone przez robin102
Ty wyargumentowales, dlaczego masz kilka roznych modeli aparatu, blady dlaczego jest w 4/3 i o to chodzi
ale mam drobne pytanko
pisales, zez tym, ze nikon do m42 sie srednio nadaje - przejsciowka z optyka albo bye bye otrzenie na nieskonczonosc. w takim wypadku dlaczego nie pentax lub canon?Zamieszczone przez robin102
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
Ten wątek był bardzo potrzebny. Mi też przechodzą zachciewajki Pentakowe. Pożyjemy, zobaczymy.
Żeby tylko olek na wiosne nie wygłupił się z ceną nowego body, tak jak to zrobił z E1 trzy lata temu. Jeśli cena będzie z kosmosu, to trzeba będzie czekać 2-3 lata, żeby wyczyślili magazyn, bo pies z kulawą nogą nie kupi profi Olka za 8-10 tys. PLN. Mam nadzieję, że drugi raz tego błędu nie powtórzą.
Olek moich marzeń powinien mieć - duży jasny wizjer i stabilizację. Jeśli będą ciut mniejsze szumy niż w E500 to git. Matryca 10 mega. I cena taka jak pentak K10D (oj, ten model to zamiesza na rynku). A jeśli jeszcze będzie miał LV, to już będę skakała do góry i sikała w majtki ze stszęścia.
Zanim kupisz Pentaxa, dobrze sprawdź, czy AF cię nie rozczaruje. Z pierwszych zdjęć widać, że matryca niestety rozczarowaniem jest (d80 nadal na 10 mpix CCD rządzi). Jak jeszcze sobie AF pogorszysz, to zostanie szczelna puszka z dużym wizjerem. Do street foto taka se.Zamieszczone przez Rafał Czarny
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Radku, zobacz tutajZamieszczone przez RadioErewan
tak naprawde trzeba poczekac az kadyszka (K10D) bedzie juz na rynku z tymi zapowiedzianymi obiektywami pentaxa (cos ala USM) i dopiero najlepiej wlasnorecznie sprawdzic.
jak narazie - wielka niewiadoma
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
Kupowanie jasnej stalki 50m to dla jakiego celu? Do portretu? Do krajpbrazu, wnetrz. Akurat stalka 50m jest najglupsza stalka do APS. Swoje stalki canonowskie sprzedalem. Nie pracowaly jak nalezy z cyfra. Pozostawilem dwa zoomy do analoga.
Dlaczego panowie nie porownacie poszczegolnych aparatow tak jak ja to robilem i robie. Nie mam zadnych problemow. Biore wychodze z chalupy pstrykam potrzebne mi motywy i mam. Zawsze mozna namowic kolegow z innym body na wspolprace i mile piwko.
Mam na szczescie taka mozliwosc. Przynajmniej w systemie Canona i Nikona a od pewnego czasu Minolty.( 7D7)
Nie wiem z jakiego powodu mialbym sie podniecac?
Napiszcie mi prosze!!
Jaki element w jakosci fotki w jakim systemie jest lepszy, w jakich sytuacjach zdjeciowych!!
Tylko bez ******* w stylu AS, a jasniejsza optyka o pol dzialki, a tansze!
Chodzi mi o jakosc fotki.
Czesc.ch.
Ja juz się w życiu na M42 nabawiłem w analogu i do syfraka w życiu nie przyczepię. Wiem wiem dużo tracę ,ale zdjęć B&W też nie robię (bardzo wyjatkowo)Zamieszczone przez cra3y
Mówiąc o"śmietniku" miałem na myśli różne szkła niezależnych producentów z AF pod popularny bagnet nikona. Jutro np. dotrze do mnie pożyczona Tokina 28-75 f 2,8 sam chcę sie przekaonać jaka jest BEEEEE , może nie jest dla mnie Beeee .
Nie chce aby jeden producent chciał mi sprzedać najlepsze szkło stałoogniskowe na świeci (ZD50mm) ot takiego mercedesa dla mnie wystarczy HOLZWAGEN (VW)
nie canon bo za drogie dla mnie
Wątek jest niesamowicie potrzebny i dobrze , że ktoś z "nowych" go założył bo Starzy wyjadacze chyba się bali ???
sadze, ze jest o co kopie kruszyc, jak ktos przesiada sie na FF canona + dobre szkloZamieszczone przez chomsky
np. Canon 5D + 24-70L/2.8
z wypowiedzi Jarka Grabka i innych "bezimiennych" na dpreview oraz wlasnorecznie popelnionych rawow wnioskuje, ze widac ta roznice w bardzo drobnych detalach, ktorych przenoszenie umozliwia taka kombinacja szkla z matryca (pixele sa duze i szklo jeszcze wyrabia) - ale tyczy sie to juz zastosowania do duzych powiekszen i zastosowan typowo profi (sprzedaz stockom itd)
dla zainteresowanych: w stopce jest adres site z rawami - sa tam popelnione przeze mnie z isotestem w konfiguracji jak powyzej - zobaczcie sami
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
Robin! Wiedziałem, że jesteś fajny chłop! Od razu jak mądrze gadasz, przywracasz mi wiarę w ludzi! Cieszę się z Tobą (pomijam aspekt ekonomiczny) Twoim nowym nabytkiem. Serio, serio. Bo to ważne, co by mieć, to co się chce i mieć porównanie. Stawiam flachę, że Twoim D80, wygodniej się robi foty, niż moim E-500. Ale to kosztuje, a ja mam fajne szkło 14-54mm, które wymienię jedynie na 11-22mm i/lub 50mm.Zamieszczone przez robin102
Nie wiem czy mimo wszystko ZD50 nie lepszy od tej sigmy... a. makro, b. portret. Żeby nie bylo tak różowo to nie polece zaraz do sklepu po szkła. Spokojnie czekam, polityka cenowa Olka może być różna, konkurencja jakaś tam jest. Na razie wujek Olo, spisuje się dzielnie, trochę nie wie, za co się zabrać i jaka powinna być kolejność wypuszczania nowych korpusów, ale wszystko co nowe jakoś tandetą nie śmierdzi.
Robin, hehehe, starych wyjadaczy nie szczególnie rusza, to czy jeden korpus pójdzie na allegro czy pójdzie 50, tylko nowy z wyczulonym zmysłem szuka sensacji.Wątek jest niesamowicie potrzebny i dobrze , że ktoś z "nowych" go założył bo Starzy wyjadacze chyba się bali ???
blady
nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3