D200 ma również problemy z ostrością, co moim zdaniem dyskwalifikuje ten aparat.
Jest to wina konstrukcyjna:
test
D200 ma również problemy z ostrością, co moim zdaniem dyskwalifikuje ten aparat.
Jest to wina konstrukcyjna:
test
E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII
swego czasu mogłem kupić takiego np. D200, ale po co... za drogi, niedorobiony, szumi podobnie albo i bardziej niż E-330. poza tym nie trawię sprzętu, który od razu po premierze zalicza wtopy i jeździ po serwisach.
czekam na przełom OLKA...
w zuiko takze swietnie wygladaja MTFy ale jakos nie zauwazam tego na fotach, owszem jest ostro, ale tak samo jest u mnie czy na canonie, gdzie szkla nie sa tak przystosowane do cyfryZamieszczone przez RadioErewan
ktos kiedys udowadnial ze telecentrycznosc zuiko to marketing
moze to i prawda ale na fotkach nie widze roznicy
Karol, no to leica m8 nie dla ciebie bo tez cos skaszanili na wstepie i trzeba bylo serwisowac
wez pod uwage, ze pracuje tutaj układ maryca <-> obiektyw - a obawiam sie, ze filtr AA jest w olkach ciut za mocny - licze na jakis tescik z udzialem E400 w Imatescie.Zamieszczone przez gary
dla przykladu nikon d2x ma identyczny pixel pitch (wielkosc i powierzchnie pixela) jak E300/E500, tutaj jest informacja (wypunktowana), jaka rozdzielczosc wymajagaja matryce poszczegolnych modeli - innymi slowy, obiektywy powinny dawac lepsza rozdzielczosc, zeby "nakarmic" matryce. w przeciwnym wypadku rozdzielczosc matrycy nie bedzie wykorzystywana i zdjecie bedzie mydlowate
czyli E300/E500 rowniez wymaga obiektywu, ktory mialby 90lp/mm lub wiecejKod:* Nikon D2X - 90 Lp/mm * Canon 20D & Rebel XT - 78 Lp/mm * Olympus E1 - 74 Lp/mm * Canon 1Ds Mk II - 69 Lp/mm * Canon Digital Rebel - 68 Lp/mm * Nikon D50, D70, D70s, D100 - 63 Lp/mm * Kodak DCS 14n, DCS SLR/n, DCS SLR/c - 63 Lp/mm * Nikon D1X - 84 Lp/mm horizontal, 42 Lp/mm vertical (63 Lp/mm averaged) * Canon 5D, 1D Mk II, 1D Mk II N - 61 Lp/mm * Kodak DCS 560, 660, 760 - 56 Lp/mm * Nikon D2H & D2Hs - 52 Lp/mm * Nikon D1 & D1H - 42 Lp/mm * Kodak DCS 520, 620, 620x - 39 Lp/mm
i jeszcze cytacik, skad bierze sie lp/mm (pary linii na mm)
a teraz zgadka - poszukajcie test/recenzje/dane obiektywu, ktorego rozdzielczosc przekracza 90lp/mmKod:The D2X sensor's tiny pixels have a pitch (physical size) of just 5.5 microns (1 micron = 1/1000 of a millimeter). That comes out to about 180 pixels per millimeter, which translates into 90 line pairs per millimeter of resolving power.![]()
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
40-150 sięga 0,4 cyklu na piksel.
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
zrodlo tych 0.4 cy/pi tutajZamieszczone przez RadioErewan
poprzeliczajmy ... zakladam, ze testowane bylo to na E300/E500 (ze wzgledu na to, ze do czasu pojawienia sie E400, wymienione aparaty mialy najwieksza rozdzielczosc)
czyliKod:(cy/pi * rozdzielczosc pionowa sensora)/wysokosc pionowa sensora = linii/milimetr
a teraz sprawdzmy czy rzeczywiscie sensor E500/E300 ma 90lp/mm wzoremKod:(0.4cy/pi*2448pix)/13mm = 75 lp/mm
czyliKod:(rozdzielczosc pionowa/wysokosc pionowa)/2 = lp/mm
Kod:(2448pix/13mm)/2 = 94 lp/mm
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
0,5 cy/px to jest rozdzielczość matrycy. Więcej bez magii to nie pociągnie żaden zestaw obiektyw/matryca bez magikowania wyostrzaniem. Na tym samym Photodo polecam analizę wykresów z innych systemów, mało który obiektyw przeskakuje 0,3 cy/px.
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
No tak, ale dziwna sprawa, z komputerami jest tak, że jakieś dwa lata temu ulepszyłem swój PC do amd 3000+, GF 6600, 80 Gb, 512 RAM, wszystko na dobrej płycie. Dwa lata spokoju i pewnie jeszcze z dwa miną zanim się ruszę aby coś robić w temacie komputera.Zamieszczone przez cra3y
Chciałbym osiągnąć podobny poziom spokoju w aparacie który mam do zabawy. PC też służy mi w domu do zabawy. Czyli kupuję najlepszy dostępny aparat w danym segmencie i spełniający moje zapotrzebowanie i niczego mi nie brakuje przez kolejne dwa-trzy lata. Nie wiem, może w branży cyfrówek jest to niemożliwe do osiągnięcia. W jednym na pewno cyfra osiągnęła poziom optymalny 8-10 Mpix i styknie, w komputerach 1 GB ram i styknie amatorowi.
Fakt, że Olek wyposaża swój każdy aparat i pakuje wszystko co możliwe (stabilizacji jeszcze nie wynaleziono w Olympusach). Fajnie by było jak by jeszcze za tym poszło to co najważniejsze w sprzetowej fotografi cyfrowej: przyjemne ziarno, duży wizjer, szybkość działania, stabilizacja i ostre zdjęcia. LV jest OK jako duży wizjer ale jeśli pozostałe rzeczy też będą spełnione.
Dzięki chłopaki - poprawiliście mi samopoczucie, człowiek czasami potrzebuje pokazania mu, że jego ogródek też jest zielony i ma trawę. Do momentu zaprezentowania nowego korpusu przez olka, zostaję z 4/3. Jak będzie OK, to sobie będę polepszał, a jak Olek się nie postara, to się będziemy zastanawiać.
To ja się jeszcze przyłącze do tego śpiewu anty-konkurencyjnego: K10D miał być super-hiper 22 bitowym przetwarzaczem obrazu. Kolejne wersje biosu, kolejne zdjęcia przykładowe i trochę lepiej ale dalej bez euforii. Moim zdaniem K10D ma wyraźny problem z przetwarzaniem jasnych scen. Są poprostu mdłe i mało kontrastowe. Jakość obrazu ma się nijak do całej otoczki i możliwości korpusu oraz technologi jaka na papierze została wpompowana w ten aparat. Albo szkła Pentaxa nie dają rady 10 Mpix matrycy.
Już d80 ma lepsze efekty jak dla mnie.
gdzie jest ta słaba ostrość? na cropach 1:1? Szczerze powiem, że nie bardzo widzę. Proszę o naprowadzenie.Zamieszczone przez johan
Gary,gary napisał/a: w zuiko takze swietnie wygladaja MTFy ale jakos nie zauwazam tego na fotach, owszem jest ostro, ale tak samo jest u mnie czy na canonie, gdzie szkla nie sa tak przystosowane do cyfry
polecam sławną już stronę 6, testu D50 na optyczne.pl. Może Olympus gupi i naiwny, nie włącza wyostrzenia przed zapisaniem rawa na kartę? Następne modele muszą mieć już to zaimplementowane bo inaczej nie da się zdjęć oglądać z olympusa - takie mydlo będzie![]()
cra3y,
a z Twojego zestawienia wynika, że im mniej wymagające matryca tym lepiej. Czyli jak mam matrycę która daje mi 39 lp/mm to właściwie każdy obiektyw da radę takiej matrycy i wszystko ładnie hula. Jak mam matrycę 90 lp/mm to już nie jest różowo, bo co z tego, że matryca ma 90lp/mm, jak szkło będzie hamowało obraz i jeszcze dochodzi sprawa czy jak matryca ma więcej lp/mm to nie jest gorzej, niż jak lp/mm matrycy i lp/mm obiektywu są sobie równe albo lp/mm obiektywu ma wiecej?
blady
nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3
wynaleziono, testuja w mju 750Zamieszczone przez blady
najlepiej jest, jak obiektyw ma wiecej lp/mm niz matryca, inaczej zaden zysk z "gestszej" matrycy (taki orzech do zgryzienia maja posiadacze d2x)Zamieszczone przez blady
przy dzisiejszych szklach optymalna ilosc mpix dla APS-C jest gdzies mniej wiecej 10-11 Mpix, dla olego (system 4/3) niewiadomo, poniewaz nie wiem ile cy/pi mialby np ten wlasnie obiektyw (40-150) przy testach z E500.
jezeli z E400 nadal byloby 0.4 cy/pi to daloby to rozdzielczosc obiektywu rowna
a to oznaczaloby, ze z matryca E500/E300, a konkretnie filtr AA zbyt mocno zamydlil obraz, ktory ten obiektyw rzucal na matryce (duzo ma tez dogadania bayerowski uklad matrycy, najlepsze wyniki bylyby na odpowiedniku Foveona o podobnej rozdzielczosci lub matrycy monochromatycznej).Kod:(0.4cy/pi*2736pix)/13mm = 84 lp/mm
dlatego wyniki w cykl/pixel powinny byc podawane wraz z modelem aparatu (matryca), na ktorej byly robione, poniewaz bez tego dokladnie nie wiadomo, jak dany obiektyw pracuje.
innymi slowy wynik w cykl/pixel pokazuje jak pracuje konkretna para obiektyw <-> aparat
dlatego tez bardziej uniwersalna miara jest podawanie, jaka rozdzielczosc posiada obiektyw w lp/mm
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
Nikon w D200 zainstalował filtr niwelujący efekt mory, który występował w d70. Efektu mory nie ma, ale problemy z ostrością są i to znaczne.Zamieszczone przez johan
więcej np. tu
E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII