Strona 15 z 30 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 294

Wątek: Wyprzedaż systemu?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL

Ostatnio coraz częściej używam ISO800 w pomieszczeniach, ale jak potem patrzę na fotki przed odszumieniem to mnie trzęsie. O ile naświetlę w punkt, to ujdzie, ale każde niedoświetlenie morduje obraz.
    W 2007 zmieniam aparat: od OLKA zależy czy będzie na co, czy sprzedam wszystko w cholerę.
    Ile jeszcze będą zwlekać?
    mam dokładnie ten sam ból w E-1 - coraz więcej fotek w pomieszczeniach, na coraz wyższym ISO, z coraz większym szumem - do Twojej listy życzeń dorzuciłbym jeszcze poradzenie sobie z tym ziarnem szumu...tylko wtedy to będzie pewnie cena jak za 1D

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    lessie:

do zbalansowania oświetlenia i obniżenia kontrastu w dużych pomieszczeniach/halach bez ISO800 nie podejdę. statywu też nie będę targał na parę zdjęć.

do znudzenia powraca mi wizja aparatu choćby takiego jak E-330, ale mającego:
    - porządny bufor
    - wizjer z lewej strony a nie na środku jak w E-400 czy prototypie
    - wizjer przynajmniej taki jak w E-1, 100% krycia
    - drugie kółko
    - mono LCD u góry

poziom szumów E-330 jest znacznie niższy niż reszty OLKÓW, jest nawet ciut lepiej niż u konkurencji (poza kamuniem). ja też pokładam nadzieję w tym, że jak już wypuszczą coś grubego, to padniemy z wrażenia.

nie uznaję aparatów wymuszających świecenie elcedekiem w twarz i mających parodię wizjera dlatego czekam na cud.

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez blady
    ..... Z tym wyprzedawaniem w olympusie to jest dodatkowy problem, że cześć ludzi jest b. zadowolona z tego co ma, bo akurat do takiej fotografii jaką uprawiają sprzęt jest idealny, część jest ogólnie z systemu zadowolona, ale chciałaby sobie poprawić ale nie ma na co. ....
    Sorki , że się wkręce w Waszą dyspute ,ale chyba także o to chodzi , że by mieć też w perspektywie możliwość właśnie tej poprawy . Nie koniecznie trzeba sprzęt zmieniać czy poprawiać dziś czy jutro bo te aparaciki mamy roku póltora roku może niektorzy 2 lata . To bardzo krtko. W tym czasie traca na wartosci makabrycznie. ja mam np C5050 kupiony trzy lata temu za 3,5 tys zł dziś za 1000zł pewnie nie da się go sprzedać.
    Jaki sens ma sprzedaż powiedzmy niezamortyzowanego sprzętu ??? Sprzetu który tak na dobrą sprawę Nas pokonuje , tak tak pokonuje bo kto może powiedzieć z ręką na serduchu ,że sprzedaje bo go ogranicza w wykonywaniu zdjeć ??

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Jaki sens ma sprzedaż powiedzmy niezamortyzowanego sprzętu ??? Sprzetu który tak na dobrą sprawę Nas pokonuje , tak tak pokonuje bo kto może powiedzieć z ręką na serduchu ,że sprzedaje bo go ogranicza w wykonywaniu zdjeć ??
    Teraz sprzęt Olka amortyzuje się od ręki - kosztuje mniej niż 3.5 tys a każdy środek trwały kosztujący mniej, można od razu wrzucić w koszty

Jeszcze nie wiem czy mój aparat mnie ogranicza, bo nie mam porównania. Jak kupię coś co będzie miało lepszą specyfikację od mojego e-500, to wtedy Ci powiem czy mnie E-500 ograniczał, czy nie. Ostatnio oprócz ptaków, to i konie mi ostatnio za szybko brykały i zbyt dużo fajnych kadrów poszło się kasować.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    kazdemu sie noz otwiera jak wychodzi cos nie tyle co lepszego ale uzyteczniejszego "u konkurencji" a samemu trzeba czekac, ale to sie tyczy niemal kazdej dziedziny (komputery, samochody itp)

swego czasu mialem dylemat czy wyjsc z E-System (gdzies okolice lata), ale fotografia jest dla mnie hobby a nie metoda zarobkowania i mimo wielkich checi marnie widze wpakowanie 10kzl po to, zby troszke mniej szumialo dla hobby

jedyna alternatywe "pasujaca" mi do przejscia z E1 w cokolwiek bylby Canon 5D + 24-70L/2.8 ale jest pewne ale ...
    - nie jest szczelne (body, a chodze po gorach i wole sie nie zastanawiac czy jak nie wejde do schroniska to mi cos tam zaparuje, czy zawilgoci)
    - jest tez za ciezkie w porownaniu do kompletu E1 + 14-54, a w tanszej alternatywie nie widze dobrych jakosciowo odpowiednikow obiektywu 14-54.
    - zestaw canona jest kilkakrotnie drozszy niz komplet olympusa niekoniecznie dajac kilkakrotna poprawe jakosci

brakuje mi takiego E1n z matryca E330, polepszonym pomiarem swiatla matrycowego (aparatu uzywa tez zona i nie bardzo chce sie wtajemniczac w CW czy SPOTa) i polepszonym AF

do czego zmierzam - trzeba sobie wyraznie okreslic cel, konkretne zapotrzebowanie na zdjecia czy funkcjonalnosc sprzetu a nie tylko nikon/canon/olek/sony itd
    to tak jakby wybierac miedzy scania, mercedes, ferrari, maybach nie mowiac nic o tym, do czego ma to byc stosowane ...

EDIT:
    zapomnialem dodac to, o czym pisalem wczesniej, czyli zainteresowani niech sobie poszukaja na polskich forach czy zagranicznych (dpreview), co sie dzialo w obozie nikona, jak nie bylo D200 (a byl tylko D70 i D100 - nie liczac D1 itd)
    albo co sie dzialo, jak pojawil sie nowy gracz czyli E1, na wszystkich forach innych producentow wygryzalo go itd (nie mowiac o przepowiedniach Reichmanna, ktory zabil dechami i zakopal 4/3 juz dawno)
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    dokładnie tak samo rozumuję - nie zacznę wywracać wszystkiego do góry nogami dla hobby, już i tak dość drogiego jak dla mnie. Nie kupię body za 10k...nie mając szkieł itp.

Co do 5D - fajne cacko ale...ja np potrzebuję dłuuuugiego tele co bez cropa jest praktycznie nieosiągalne w normalnej cenie a w Olku mam póki co 300mm a w perspektywie 400 - dobry wynik, nie mówiąc o dokręceniu konwertera. Mój znajomy próbował konwertera z Lką 400mm i 20D - efektem był totalny rozjazd AF, który jeździł tam i z powrotem i połowę fot ustawi jak chciał a nie gdzie miało być ostro. A z 50-200 pięknie współpracuje 1.4., przy normalnej pogodzie nawet przyciemnienie mnie nie straszy...

Poczekamy zobaczymy...też czekam na następcę, ewentualnie zwrócę się ku 330 jako opcja dodatkowa. Szklarnia pozostanie a 330 będzie od 400 w górę.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Zastanawia mnie jedno, np deeper kupił k100, jest ze zdjęć bardziej zadowolony niż z e-300, zaczął robić ostre sportowe foty, to znaczy, że k100 jest lepszy czy, że deeper lepiej wykorzystuje możliwości aparatu?
    Proponuję zachować jednak nieco realizmu. W weekend na Kudłaczach spotkałem jednego z największych miłośników systemu Pentaxa, gościa który od lat wraz z Markiem Wyszomirskim zajeżdża te puszki, uzyskując ciekawe efekty. Ów fotograf wziął do ręki E330 z ZD35 i chwilę się nim pobawił, po czym spojrzał rozmażonym wzrokiem i powiedział - nigdy nie widziałem tak szybkiego AF w cyfraku. Mój szok związany z tym zdaniem spowodował dłuższą dyskusję.
    Okazuje się, że facet z furą pentaksowego sprzętu odmawia zleceń reporterskich, bo mu się AF nie wyrabia. Wiedziałem, że AF w Pentaxie jest kulawy, ale nie myślałem, że w praktyce tyle słabszy od Olkowego.
    Miałem w praniu praktycznie wszystkie lustrzanki cyfrowe jakie ujrzały światło dzienne, od Kodaka slr/n po Sigmę SD10. Olek ma nieciekawy AF, ale ustępuje na tym polu tylko Nikonowi i lepszym Canonom (od 20d w górę).
    Jojczycie na szumy. Prawdziwe odejście w szumie względem Olympusa dostaniecie tylko w Canonie. Kosmiczne efekty dopiero w pełnej klatce za 8-9 tysięcy/puszkę. Nikon d80 to jakiś krok naprzód, ale cała reszta - 6 mpix Nikony, Pentaxy, Minolty szumią tak samo jak Olki.
    Jedno, czego nie widzę, to ostrość optymalizowanych pod cyfrowe zastosowania obiektywów. Zuiko są fajne, równe - dobrze ostre od pełnej dziury, ale nie ma pieniędzy, za które można kupić szkło ostrzejsze od najdroższych szkiełek konkurencji. To konsekwencja mniejszej klatki i tego się przeskoczyć moim zdaniem nie da.
    Cała reszta jest w miarę OK, na niektórych polach Olympus przoduje, ma rozwiązania, które konkurencja ma szansę dogonić w kolejnej pięciolatce. W niszy aparatów tanich nie dostaniecie nic innego tak napakowanego funkcjonalnością, porządnie wykonanego, jak w Olku. Przesiadając się z E500 na d50, 350d czy K100 można tylko zebrać doświadczenia, że "wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma". Skok jakościowy w górę jest możliwy, ale za zupełnie inne pieniądze.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    podpisuję się pod tym, że skok jakościowy oznacza skok finansowy... po E-1 z dobrą optyką wyższa półka zaczyna się dopiero od 5D, D200 itp. z drogą optyką.

Pentax chyba znacznie poprawił AF w nowych modelach, nie?

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    Pentax chyba znacznie poprawił AF w nowych modelach, nie?
    Wszyscy mają nadzieję, że w K10d jest lepszy.
    Szumy w D200 są takie jak w E500, więc do pracy ze światłem zastanym skok to wielki nie jest.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    bawilem sie K100D, ale z kitem (lepszego obiektywu w sklepie nie mieli), chodzilo to jak wiertarka, szybciej ale bardzo niepewnie mimo, ze swiatla bylo dosc (AF mylil sie czesto powyzej granic GO)

prawdopodobnie z lepszymi szkielkami oraz K10D bedzie lepiej, ale tylko prawdopodobnie
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)