Strona 14 z 30 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 294

Wątek: Wyprzedaż systemu?

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Robin, wyprzedawanie to raczej słaba opcja, bo różnice są małe w jakości zdjęć. Ostatnio próbowałem czy mogę zrobić za**biaszczo kolorowe zdjęcia jak z d80 swoim e-500. Mogę. Efekty było widać ostatnio w galerii

Nie mam kurna tak naprawdę na co zmienić tej mojej E-500. Mam sporo nieostrych fot bo mi jakoś nie idzie łapanie ostrości w e-500. Dlatego myślę, co by jeszcze jednego myku nie zrobić. Kupić jakikolwiek aparat pod kątem tego co mi brakuje:
    - duży jasny wizjer do kadrowania (najlepiej z siatką)
    - szybki AF (co bym nie mógł zwalić niczego na aparat)
    - wysokie iso o przyjemnym ziarnie
    - szerokie i jasne szkła w cenie nie większej od ZD 11-22mm i nie gorsze od ZD 11-22.
    - tele tak do 300-400mm, może być ciemne, byle AF był szybki, a nawet b. szybki - ptaki mi uciekają jak wyciągam zd 40-150mm
    - do makro mam c-55, więc olać
    - stałka do portretów wszędzie tańsza niż w Olympusie więc obojętne co się wybierze
    - waga zestawu zbliżona do wagi E-500 czyli korpus+obiektyw powinien mniej ważyć niż 1 kg (nie znoszę nosić zbędnych kilogramów w górach, ostatnio w góry brałem c-55)
    - ergonomia nie gorsza niż w E-500

Czyli plan jest taki: kupić aparat najlepiej spełniający wymogi, potestować i albo sprzedać E-500, albo sprzedać jakikolwiek testowany aparat i spokojnie inwestować w ZD.

Jedna wada całego zamieszania jest taka, że u mnie przez zimę aparat się kurzy i leniuchuje. Tak czy siak, chyba z jakimiś poważniejszymi ruchami sprzedażowymi czekam do przyszłego roku. A w przyszłym roku, może jeszcze wejdzie Olek do gry w kwestii zastąpienia E-500 - i to byłaby najlepsza opcja. Patrząc na E-1, to naukowcy z Olka potrafią zrobić coś porządnego, E-330 też jest OK, ale oprócz LV, dla mnie nie stanowi wartości jako takiej, E-400 znowu lekki, ale E-500 też nie należy do kategorii "klocek". Nie mam na co zmienić E-500 w Olympusie, więc zostaje konkurencja.

Nie wiem tylko czy długo wytrzymam w przyszłym roku w przyczajeniu. Negocjacje w domu już trwają i padło z jej strony "jak już coś kupować do testowania, to kupić coś, co oferuje najlepsze możliwości, żeby nie było później narzekania (dyskusja toczyła się między d50/d80)"

ps sam jestem ciekawy jak jest z tym E-330 - hicior korpus czy LV to za mało żeby był hicior?
    Blady nie daj się ponieść emocjom . Nie bierz chociaż przykładu ze mnie. Ja sprzedałem E-1 bez strat , a i tak był jakby czasowym okazjonalnym zakupem. A poza tym wiesz , że fotografuje (hhmmm duże słowo) zazwyczaj 2 lub 3 parami rąk więc niestey muszę mieć chociaż dwa-trzy aparty.
    Ty sobie spoko czekaj na porzadny amatorski apart od OLKA pewnie się na wiosnę pojawi albo jesienią w sumie co za znaczenie . "A jak nie to pies z nimi tańcował" wtedy będziesz myślał co tu kupić. Też czekam .

Nie rozumiem tylko co Ty , masz z tą wagą (niem lepszej stabilizacji obrazu). Chłop jak dąb , wcale nie blady, a szukasz apartu wagi muszej. Ja w tym roku z E-1 i z E300 i jeszcze 2 sztuki po gorach laziłem i się dało. Fakt tragarze pomagali.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Blady nie daj się ponieść emocjom . Nie bierz chociaż przykładu ze mnie. Ja sprzedałem E-1 bez strat , a i tak był jakby czasowym okazjonalnym zakupem. A poza tym wiesz , że fotografuje (hhmmm duże słowo) zazwyczaj 2 lub 3 parami rąk więc niestey muszę mieć chociaż dwa-trzy aparty.
    Ty sobie spoko czekaj na porzadny amatorski apart od OLKA pewnie się na wiosnę pojawi albo jesienią w sumie co za znaczenie . "A jak nie to pies z nimi tańcował" wtedy będziesz myślał co tu kupić. Też czekam .

Nie rozumiem tylko co Ty , masz z tą wagą (niem lepszej stabilizacji obrazu). Chłop jak dąb , wcale nie blady, a szukasz apartu wagi muszej. Ja w tym roku z E-1 i z E300 i jeszcze 2 sztuki po gorach laziłem i się dało. Fakt tragarze pomagali.
    Robin - Ciebie rozumiem - masz potrzeby, 3 pary rąk. Nawet sprzedanie e-300 i dokupienie d70s do d80, jest uzasadnione. Ale wiesz jak jest u mnie... człowiek chce mieć lepiej, życie krótkie jest, koledzy mają nowe aparaty i są zadowoleni, to nie ma co się specjalnie szczypać. Z tymi kilogramami, to ja mam przyzwyczajenia z eosa 300 - komplet z obiektywem, lekki jakiś, jak jeden obiektyw 40-150 do e-500
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Robin, wyprzedawanie to raczej słaba opcja, bo różnice są małe w jakości zdjęć. Ostatnio próbowałem czy mogę zrobić za**biaszczo kolorowe zdjęcia jak z d80 swoim e-500. Mogę. Efekty było widać ostatnio w galerii

Nie mam kurna tak naprawdę na co zmienić tej mojej E-500. Mam sporo nieostrych fot bo mi jakoś nie idzie łapanie ostrości w e-500. Dlatego myślę, co by jeszcze jednego myku nie zrobić. Kupić jakikolwiek aparat pod kątem tego co mi brakuje:
    - duży jasny wizjer do kadrowania (najlepiej z siatką)
    - szybki AF (co bym nie mógł zwalić niczego na aparat)
    - wysokie iso o przyjemnym ziarnie
    - szerokie i jasne szkła w cenie nie większej od ZD 11-22mm i nie gorsze od ZD 11-22.
    - tele tak do 300-400mm, może być ciemne, byle AF był szybki, a nawet b. szybki - ptaki mi uciekają jak wyciągam zd 40-150mm
    - do makro mam c-55, więc olać
    - stałka do portretów wszędzie tańsza niż w Olympusie więc obojętne co się wybierze
    - waga zestawu zbliżona do wagi E-500 czyli korpus+obiektyw powinien mniej ważyć niż 1 kg (nie znoszę nosić zbędnych kilogramów w górach, ostatnio w góry brałem c-55)
    - ergonomia nie gorsza niż w E-500

Czyli plan jest taki: kupić aparat najlepiej spełniający wymogi, potestować i albo sprzedać E-500, albo sprzedać jakikolwiek testowany aparat i spokojnie inwestować w ZD.

Jedna wada całego zamieszania jest taka, że u mnie przez zimę aparat się kurzy i leniuchuje. Tak czy siak, chyba z jakimiś poważniejszymi ruchami sprzedażowymi czekam do przyszłego roku. A w przyszłym roku, może jeszcze wejdzie Olek do gry w kwestii zastąpienia E-500 - i to byłaby najlepsza opcja. Patrząc na E-1, to naukowcy z Olka potrafią zrobić coś porządnego, E-330 też jest OK, ale oprócz LV, dla mnie nie stanowi wartości jako takiej, E-400 znowu lekki, ale E-500 też nie należy do kategorii "klocek". Nie mam na co zmienić E-500 w Olympusie, więc zostaje konkurencja.

Nie wiem tylko czy długo wytrzymam w przyszłym roku w przyczajeniu. Negocjacje w domu już trwają i padło z jej strony "jak już coś kupować do testowania, to kupić coś, co oferuje najlepsze możliwości, żeby nie było później narzekania (dyskusja toczyła się między d50/d80)"

ps sam jestem ciekawy jak jest z tym E-330 - hicior korpus czy LV to za mało żeby był hicior?
    Jest na to lekarstwo - wywołaj sobie fotki w formacie 40x60, ja to się boję znajomym mówić, że to z niecałych 5Mp i aparatem starszym niż ich dzieci

Co do ptaszków to mi uciekają nawet sprzed 50-200 i nie chodzi o AF, ale jest pewna technika fotografowania tzw. cierpliwość.

Ja też bardziej czekam na następce E-500, nie potrzebuję go, ale nie chcę oglądać już min mojej Pani, która chodzi ze mną w plenerki i się "nudzi" z grymasem kiedy jej dam aparat!

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez celebrity plus
    Jest na to lekarstwo - wywołaj sobie fotki w formacie 40x60, ja to się boję znajomym mówić, że to z niecałych 5Mp i aparatem starszym niż ich dzieci
    Dobry pomysł... dawno nic nie wywoływałem. Ciemno, mokro, może warto poświęcić chwilę, przejrzeć wakacyjne zbiory i udać się do labu? Kiedyś będę miał E-1 z tymi 5 Mpix. Do tej pory nie miałem w ręku lepiej zrobionego aparatu i fajnie mieć coś porządnego na półce regału. Prosta, dobrze i porządnie zrobiona konstrukcja.

Co do ptaszków to mi uciekają nawet sprzed 50-200 i nie chodzi o AF, ale jest pewna technika fotografowania tzw. cierpliwość.
    Tutaj to jednak wolałbym nie liczyć na cierpliwość, a raczej uruchomić taką opcję na końcu, jak się okaze, że hiper-szybki AF nie wyrabia. Jak mam ślimaka w ręku to morale spada Zastanawiam się jak mogłem używać Canona G5... ten to dopiero wymagał przewidywania przyszłości...

Ja też bardziej czekam na następce E-500, nie potrzebuję go, ale nie chcę oglądać już min mojej Pani, która chodzi ze mną w plenerki i się "nudzi" z grymasem kiedy jej dam aparat!
    A E-400 nie starczy?
    blady

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria

A E-400 nie starczy?
    Bez LV

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    słuchajcie, sprawa jest prosta, wręcz komicznie prosta....nie rozumiem bicia piany o szczegóły i gdybanie" na temat następcy..."
    Zawodowe podejście, dla tych co trzepią kaskę na obrazkach jest proste - odpowiedź na pytanie, czego mi w systemie brakuje? Szybkości AF, bezszumowego ISO 1600, zajebistego koloru? Krótkie pytanie krótka odpowiedź i zakup. Najwięcej szumu robią niedzielni pstrykacze gniotów ( sam do nich należę ale szumy tylko nie robię ) którym przeszkadza wszystko i założę się że knociliby dalej focąc Markiem czy Deixem...Niestety niezdecydowanie w specjalizacji fotografii skutkuje takim obrazem mazgajstwa systemowego. Ludzie - nie ma rzeczy dobrej do wszystkiego, jak coś jest "uniwersalne" to jest do ****. Jak chcesz się ścigać na ulicach to kupujesz Ferrari, jak jeżdzisz w teren to to zajebiście szybkie Ferrari staje się bezużyteczne itd...przykłady z tyłka wzięte można mnożyć ale taka jest prawda.
    Sam niedawno wszedłem w system 4/3 z kilku powodów : miałem kompakt Olka, pooglądałem sample z luster, porównałem ceny konkurencji, wziąłem pod uwagę czego najwięcej potrzebuję i do czego i ... wyszło mi E-1. Jakiś czas temu pomyślałem - sprzedam to w cholerę bo:
    1. Szumi jak cholera a ja nie mam lampy z prawdziwego zdarzenia i nie lubię błyskać
    2. Jest trochę za wolny a ja zmieniłem kierunek i focę głównie ptaszyska - stalowe i żywe.
    zacząłem się rozgądać. Na Marka i Deixa mnie stać, nie mówiąc o zakupie szkieł do tego. Pomyślałem D200 albo 20/30D. Pomacałem, pożyczyłem od kumpli, porobiłem fotki, pooglądałem to co zrobiłem i....
    1. D 200 wcale nie jest idealne jeśli chodzi o szumy, tu Canon wygrywa zdecydowanie
    2. Zaden nie daje kolorów Olka
    3. Są szybkie ale "wielkich róznic" nie zauważyłem...
    4. Głupieją dokładnie w tych samych sytuacjach co Olek.
    Stwierdziłem że więcej zachodu kosztuje mnie zamiana tego co mam, na coś co jest "trochę lepsze" ale też trochę gorsze niż zmiana w obrębie własnego systemu i ....kupuję właśnie lampę a i gripa a potem zamienię 14-45 - 40-150 na 14-54 i 50-200...

a ostatnio udało mi się zrobić "dziadowskim E-1 bez następcy" i "kitowym 40-150"

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Lessi - fajna fota - dawno nie widziałem tak dobrej foty samolotu!

Stwierdziłem że więcej zachodu kosztuje mnie zamiana tego co mam, na coś co jest "trochę lepsze" ale też trochę gorsze niż zmiana w obrębie własnego systemu i ....kupuję właśnie lampę a i gripa a potem zamienię 14-45 - 40-150 na 14-54 i 50-200...
    Widzisz, ja to wszystko wiem. Ale muszę się sam przekonać i mieć pewność co do zmiany obiektywów na takie które mi bardziej pasują, do tej puszki jaką mam.

Pożyczę od kumpla d80 na któryś weekend to zobaczymy jak to się ma do tego co mam teraz w torbie

hehehe, z tym mazgajstwem to tak jest, wydajesz kasę i oczekujesz cudu. Teoretycznie jak wydasz więcej i kupisz coś co ma lepszą specyfikację, to powinieneś sobie poprawić. Z tym wyprzedawaniem w olympusie to jest dodatkowy problem, że cześć ludzi jest b. zadowolona z tego co ma, bo akurat do takiej fotografii jaką uprawiają sprzęt jest idealny, część jest ogólnie z systemu zadowolona, ale chciałaby sobie poprawić ale nie ma na co. I tu są dwa wyjścia: albo zaciska się zęby i nic się nie robi, albo macha się ręką na to co się ma i idzie się gdzie indziej. Taki ludek z D50 myśli sobie 'nie, nie mogę żyć bez wstępnego podnoszenia lustra' idzie i kupuje sobie inny aparat z tym samym napisem na początku. Taki ludek z profi obiektywami ZD idzie do sklepu i pyta się sprzedawcy "Mam fajne obiektywy. Chciałbym aparat trochę lepszy niż ten co mam, nie chciałbym wydawać zbyt dużo na nowy korpus. Interesuje mnie aparat klasy 30D lub 200D. co może mi Pan zaproponować w e-systemie?" Sprzedawca odpowiada "Proszę poczekać do przyszłego roku" Czyli klient chce ale wychodzi z pustym koszykiem ze sklepu albo ładuje to, co akurat jest na półkach... Taka jest obecnie sytuacja i to nie mazgajstwo klientów doprowadziło do takiego stanu rzeczy tylko nieudolność producenta. I nic tego nie zmieni, nawet to, że od E-1 do E-400 to dobre i przemyślane aparaty.

Zastanawia mnie jedno, np deeper kupił k100, jest ze zdjęć bardziej zadowolony niż z e-300, zaczął robić ostre sportowe foty, to znaczy, że k100 jest lepszy czy, że deeper lepiej wykorzystuje możliwości aparatu?
    blady

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Taki ludek z profi obiektywami ZD idzie do sklepu i pyta się sprzedawcy "Mam fajne obiektywy. Chciałbym aparat trochę lepszy niż ten co mam, nie chciałbym wydawać zbyt dużo na nowy korpus. Interesuje mnie aparat klasy 30D lub 200D. co może mi Pan zaproponować w e-systemie?" Sprzedawca odpowiada "Proszę poczekać do przyszłego roku" Czyli klient chce ale wychodzi z pustym koszykiem ze sklepu albo ładuje to, co akurat jest na półkach... Taka jest obecnie sytuacja i to nie mazgajstwo klientów doprowadziło do takiego stanu rzeczy tylko nieudolność producenta. I nic tego nie zmieni, nawet to, że od E-1 do E-400 to dobre i przemyślane aparaty.

tu masz rację - profi mają problem, i chcąc dalej i lepiej zarabiać muszą podjąć męskie decyzje...
    bardziej chodziło mi o przeciętniaków biadolących na potęgę a nie potrafiących wykorzystać tak naprawdę tego co mają....po prostu w każdym systemie coś im będzie przeszkadzać. Zależnie od wydanej kasy będą krzyczeć głośniej lub ciszej. I generalnie nie powinno to być złe ale patologia tego wszystkiego polega na tym, że będą krzyczeć niezależnie od tego co kupią. Po prostu dla tego typu osób nie ma idealnego sprzętu. Nawet DX i Ds potrafią "popsuć" fotkę jak je ciśnie nieświadomy fotograf.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    blady:

deeper kupił aparat ze stabilizacją i 3-4x niższym poziomem szumu a to oznacza, że:
    - może bez bólu używać ISO800 czy 1000
    - w sporcie może przykładowo zejść z czasem do 1/250s przy ekwiwalencie ogniskowej 400mm (bez stabilizacji musiałby jechać na minimum 1/500s)

Pentax, sonolta i kamuń nadają się do sportu i fotek w halach lepiej niż OLEK i na razie nic tego nie zmienia. Tam gdzie nie można błyskać lub nie ma to sensu, OLEK często nie pozwala na zrobienie jakiejkolwiek fotki. Producent postępuje nieudolnie, tracąc wielu obecnych i niedoszłych klientów.W 2006 jakby się przebudził i będzie lepiej, kwestia o ile.

Ostatnio coraz częściej używam ISO800 w pomieszczeniach, ale jak potem patrzę na fotki przed odszumieniem to mnie trzęsie. O ile naświetlę w punkt, to ujdzie, ale każde niedoświetlenie morduje obraz.
    W 2007 zmieniam aparat: od OLKA zależy czy będzie na co, czy sprzedam wszystko w cholerę.
    Ile jeszcze będą zwlekać?

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    o rzesz, Karrool, teraz to zrobiłeś reklamę pentaxowi

Ile jeszcze będą zwlekać?
    Dobre pytanie. Zasłaniają się, że nie chcą wypuscić niedopracowanego aparatu. Wystarczyłoby do E-1 wstawić większą matrycę (nawet ta co jest w E-500/E400), dodać 2 cale LCD i skupić siły na poprawieniu AF i stabilizacji i bylby aparat na następne kilka lat.

A tak mamy rok 2006 i ocet i musztarda na półkach w sklepie.

ps. profi obiektywy ZD to dla mnie juz 14-54mm, 50-200mm, 11-22mm. I to powinien być standard. Mercedesy dla ludu!!
    blady