Robin, wyprzedawanie to raczej słaba opcja, bo różnice są małe w jakości zdjęć. Ostatnio próbowałem czy mogę zrobić za**biaszczo kolorowe zdjęcia jak z d80 swoim e-500. Mogę. Efekty było widać ostatnio w galerii
Nie mam kurna tak naprawdę na co zmienić tej mojej E-500. Mam sporo nieostrych fot bo mi jakoś nie idzie łapanie ostrości w e-500. Dlatego myślę, co by jeszcze jednego myku nie zrobić. Kupić jakikolwiek aparat pod kątem tego co mi brakuje:
- duży jasny wizjer do kadrowania (najlepiej z siatką)
- szybki AF (co bym nie mógł zwalić niczego na aparat)
- wysokie iso o przyjemnym ziarnie
- szerokie i jasne szkła w cenie nie większej od ZD 11-22mm i nie gorsze od ZD 11-22.
- tele tak do 300-400mm, może być ciemne, byle AF był szybki, a nawet b. szybki - ptaki mi uciekają jak wyciągam zd 40-150mm
- do makro mam c-55, więc olać
- stałka do portretów wszędzie tańsza niż w Olympusie więc obojętne co się wybierze
- waga zestawu zbliżona do wagi E-500 czyli korpus+obiektyw powinien mniej ważyć niż 1 kg (nie znoszę nosić zbędnych kilogramów w górach, ostatnio w góry brałem c-55)
- ergonomia nie gorsza niż w E-500
Czyli plan jest taki: kupić aparat najlepiej spełniający wymogi, potestować i albo sprzedać E-500, albo sprzedać jakikolwiek testowany aparat i spokojnie inwestować w ZD.
Jedna wada całego zamieszania jest taka, że u mnie przez zimę aparat się kurzy i leniuchuje. Tak czy siak, chyba z jakimiś poważniejszymi ruchami sprzedażowymi czekam do przyszłego roku. A w przyszłym roku, może jeszcze wejdzie Olek do gry w kwestii zastąpienia E-500 - i to byłaby najlepsza opcja. Patrząc na E-1, to naukowcy z Olka potrafią zrobić coś porządnego, E-330 też jest OK, ale oprócz LV, dla mnie nie stanowi wartości jako takiej, E-400 znowu lekki, ale E-500 też nie należy do kategorii "klocek". Nie mam na co zmienić E-500 w Olympusie, więc zostaje konkurencja.
Nie wiem tylko czy długo wytrzymam w przyszłym roku w przyczajeniu. Negocjacje w domu już trwają i padło z jej strony "jak już coś kupować do testowania, to kupić coś, co oferuje najlepsze możliwości, żeby nie było później narzekania (dyskusja toczyła się między d50/d80)"
ps sam jestem ciekawy jak jest z tym E-330 - hicior korpus czy LV to za mało żeby był hicior?