Zdjęcia Garego są Ok - chociażby robione Sigmą 10-20.
Nie daj się prosić i pokaż na co zamieniłeś Olcia????
Zdjęcia Garego są Ok - chociażby robione Sigmą 10-20.
Nie daj się prosić i pokaż na co zamieniłeś Olcia????
E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII
Robin, nie badz sztywniak!
blady
nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3
Zamieszczone przez nex
Zamieszczone przez Oficjalne info od Canona
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
To pewnie tylko na wypadek BF/FF, żeby nikt firmy nie zakarżyłPenie Canon dał też info, że trzeszczący korpus nie wpływa na jakość zdjęć.
BTW szkoda że taniej i jaśniej jest z ZD 50-200 i EC-14, no i jeszcze nie ograniczający nas zoom![]()
![]()
C+, możesz podać url do tej informacji o nieprecyzyjnym pomiarze krzyżowym w 30D/350D? Ale może pomiar poziomy albo pionowy działa OK i dlatego jak już zdjęcia wychodzą z Canona to są ostre?
blady
nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3
chocby tutajZamieszczone przez blady
i tutajKod:... The centre focusing point functions as a cross-type sensor when using lenses with an f/2.8 or faster aperture. ...
innymi slowy, kiedy obiektyw jest ciemniejszy niz F2.8 - nie dziala, lub dziala z uposledzeniem ktoras z linijek sensora krzyzowego (nie pamietam czy pionowa, czy pozioma, ale gdzies na canon forum bylo)
jeszcze znalazlem cos takiego
co stwierdza, ze oba dzialaja do F5.6, ale przy F2.8 i mniej "wlacza sie" precyzyjniesza wersja pionowej belki krzyzaKod:The EOS 20D features a newly developed 9-point AF sensor (see Fig. 2). The center AF point is a high-precision cross-type sensor compatible with f/2.8 large aperture lenses (vertical line-sensitive at f/2.8, horizontal and vertical line-sensitive at f/5.6). The eight other AF points are sensitive to f/5.6(horizontal line-sensitive at top and bottom focusing points, vertical line-sensitive at the other six points), which is standard sensitivity for the EOS series. The baselength of the center AF point sensor sensitive to f/2.8 is twice as long as f/5.6 compatible sensors. Also, all sensors sensitive to f/5.6 except for the top and bottom focusing points have a 30% longer baselength than the EOS 10D, assuring more accurate AF. In addition, the EOS 20D offers improved low-light AF performance by extending the focusing range in low light by 1-stop to EV-0.5 to 18.
pozdrawiam
K.Gajda (cra3y)
Najpierw deklarujesz, że służysz LINKami po czym każesz sobie szukaćZamieszczone przez nex
Skoro potrzebujesz sobie i innym udowadniać wyższość jednego nad drugim to powinieneś być bardziej konsekwentny biorąc pod uwagę to co piszesz.
Porównywanie zaś stałek do zoomów nadal dla mnie nie ma większego sensu. Był na tym jak i innym forum "taki" posiadacz Zuiko serii pro, który przedstawiał 35-100/2,0 jako zakres nieskończonej ilości stałek. Cóż... zjawisko odmiennych stanów świadomości obecne jest niezależnie od marki posiadanego sprzętu.
Zamiast trzepać się nad oglądanymi wykresami zamieszczanymi na w/w serwisach polecam zrobić nago parę rundek wokół domku. Ostudzi to troszkę przegrzany organizm. Pozdrawiam...
PS. I by była jasność... ja Tobie jak i innym posiadaczom systemu Canona zazdroszczę owego 400/5,6. Od dawna wskazywałem potrzebę wypuszczenie w e-systemie ekonomicznej stałki powyżej 300mm. To tak na marginesie.
Zamieszczone przez The z00m
Ależ ja się nie trzepię, chyba że głową w mur jak czytam takie posty![]()
![]()
![]()
Nago też nie pobiegam, niestety mieszkam w bloku
![]()
![]()
Stosowne linki przygotowuję, chociaż faktycznie wolę robić zdjęcia
![]()
![]()
Stałek do zoomików nie porównuję bo się tego nie robi z przyczyn oczywistych, przynajmniej dla mnie, onanistą sprzętowym nie jestem, o boziu ale poziom dyskusji, wysiadam
![]()
![]()
![]()
Pozdrowionka
Mieliśmy tu pogadać o celowości bądź bezsensie wyprzedaży sprzetu E i ewentualnie co potem ??? Bardzom ciekaw opinni kolegów.
Nic potem, bo nikt nie sprzedaje.Zamieszczone przez robin102
(żeby wyjaśnić: ja *sprzedawałem*, bo przesiadłem się na nowy format. Ale trochę mi się rozjaśniło w głowie i Olympusa na razie nie sprzedam. Kupię sobie za to wizjer kątowy i skaner do slajdów oraz światłomierz. A za dwa-trzy lata średnioformatową Mamiyę z prawdziwe zdarzenia. Wówczas Ola mnie wyrzuci z domu, więc pewno będę szukał u kogoś miejsca noclegowego na parę dni, tydzień, miejcie to, proszę, na uwadze).
Sprzedają ludzie sprzedają Łukaszu . Wiąże się to chyba jednak z dużymi stratami i śmiem twierdzić , że nie do końca ma to sens. Ktoś kto nagromadził sporo porządnych obiektywów ZD powinien czekać na porządny amatorski aparat zastępujacy E330 czy E500 taki naprawdę dzisiejszy porównywalny do obecnych konstrukcji konkurencji.Zamieszczone przez lgrabun
Sam sprawę przemyśłałeś i zaciagnąłeś hamulec.