Strona 12 z 30 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 294

Wątek: Wyprzedaż systemu?

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zdjęcia Garego są Ok - chociażby robione Sigmą 10-20.
    Nie daj się prosić i pokaż na co zamieniłeś Olcia????
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Robin, nie badz sztywniak!
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nex
    Ojej ale przegapiłem "ciekawostek" od moje ostatniego posta celebrity plus 400mm o jasności 5.6 współpracuje bezproblemowo z każdym korpusem canona i to jest jeden z najszybszych af w ogóle ale ty na pewno o tym wiesz... z E-1 af nie będzie działał chomsky za 4 koła można w przypadku tele u canona mieć 300/4 lub wspomniane 400/5.6 oba a w szczególności 400 bije na łeb wspomniane 50-200 zuiko, patrz testy, fotki itd (dla chetnych podam linki...) oprócz tego kilka (...naście?) innych obiektywów w tym np 100-300 sigmy optycznie jeden z najlepszych zoomów sigmy, przykłady można mnożyć, po prostu dla każdego coś...miłego, u olympusa jest kilka fajnych zoomików za wielokrotnośc tej kasy więc szkoda gadać... miałem olympusa i... czas przeszły jest najwłaściwszy ale może już jestem nieobiektywny...teraz mam spokój i... nie przejmuję się sprzętem, czego wszystkim życzę

Cytat Zamieszczone przez Oficjalne info od Canona
    .... korpusy klasy EOS 30D i 350D nie zapewniają precyzyjnego pomiaru krzyżowego w centralnym punkcie autofokusa dla obiektywów o świetle f/4 i ciemniejszych...

To pewnie tylko na wypadek BF/FF, żeby nikt firmy nie zakarżył Penie Canon dał też info, że trzeszczący korpus nie wpływa na jakość zdjęć.

BTW szkoda że taniej i jaśniej jest z ZD 50-200 i EC-14, no i jeszcze nie ograniczający nas zoom

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    C+, możesz podać url do tej informacji o nieprecyzyjnym pomiarze krzyżowym w 30D/350D? Ale może pomiar poziomy albo pionowy działa OK i dlatego jak już zdjęcia wychodzą z Canona to są ostre?
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    C+, możesz podać url do tej informacji o nieprecyzyjnym pomiarze krzyżowym w 30D/350D? Ale może pomiar poziomy albo pionowy działa OK i dlatego jak już zdjęcia wychodzą z Canona to są ostre?
    chocby tutaj

Kod:
    ... The centre focusing point functions as a cross-type sensor when using lenses with an f/2.8 or faster aperture. ...
    i tutaj

innymi slowy, kiedy obiektyw jest ciemniejszy niz F2.8 - nie dziala, lub dziala z uposledzeniem ktoras z linijek sensora krzyzowego (nie pamietam czy pionowa, czy pozioma, ale gdzies na canon forum bylo)

jeszcze znalazlem cos takiego

Kod:
    The EOS 20D features a newly developed 9-point AF sensor (see Fig. 2). The center AF point is a high-precision cross-type sensor compatible with f/2.8 large aperture lenses (vertical line-sensitive at f/2.8, horizontal and vertical line-sensitive at f/5.6). The eight other AF points are sensitive to f/5.6(horizontal line-sensitive at top and bottom focusing points, vertical line-sensitive at the other six points), which is standard sensitivity for the EOS series.
    The baselength of the center AF point sensor sensitive to f/2.8 is twice as long as f/5.6 compatible sensors. Also, all sensors sensitive to f/5.6 except for the top and bottom focusing points have a 30% longer baselength than the EOS 10D, assuring more accurate AF. In addition, the EOS 20D offers improved low-light AF performance by extending the focusing range in low light by 1-stop to EV-0.5 to 18.
    co stwierdza, ze oba dzialaja do F5.6, ale przy F2.8 i mniej "wlacza sie" precyzyjniesza wersja pionowej belki krzyza
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    ...w przypadku tele u canona mieć 300/4 lub wspomniane 400/5.6 oba a w szczególności 400 bije na łeb wspomniane 50-200 zuiko, patrz testy, fotki itd (dla chetnych podam linki...)...
    To ja poproszę o LINKi do testów w/w obiektywów. Podaj LINKi porównujące ZUIKO 50-200 z eLkami 300/4,0 oraz 400/5,6. Podaj LINKi wskazujące wyższość optyczną owych eLek nad ZUIKO 50-200. Pomijam, że porównywanie stałek do zoomów jest nobilitująca wyłącznie dla zoomów.

Pozdrawiam szczególnie wnikliwych w ocenie specjalistów od optyki użytkowej...
    ...polecam stronki typu pbase, photodo, photozone itd. gdzie sample wyjaśnią wszystko szanownym "praktykom" również , porównanie to uważam rzeczywiście za idiotyczne - patrz sample.
    Najpierw deklarujesz, że służysz LINKami po czym każesz sobie szukać Skoro potrzebujesz sobie i innym udowadniać wyższość jednego nad drugim to powinieneś być bardziej konsekwentny biorąc pod uwagę to co piszesz.

Porównywanie zaś stałek do zoomów nadal dla mnie nie ma większego sensu. Był na tym jak i innym forum "taki" posiadacz Zuiko serii pro, który przedstawiał 35-100/2,0 jako zakres nieskończonej ilości stałek. Cóż... zjawisko odmiennych stanów świadomości obecne jest niezależnie od marki posiadanego sprzętu.

Zamiast trzepać się nad oglądanymi wykresami zamieszczanymi na w/w serwisach polecam zrobić nago parę rundek wokół domku. Ostudzi to troszkę przegrzany organizm. Pozdrawiam...

PS. I by była jasność ... ja Tobie jak i innym posiadaczom systemu Canona zazdroszczę owego 400/5,6. Od dawna wskazywałem potrzebę wypuszczenie w e-systemie ekonomicznej stałki powyżej 300mm. To tak na marginesie.

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ...w przypadku tele u canona mieć 300/4 lub wspomniane 400/5.6 oba a w szczególności 400 bije na łeb wspomniane 50-200 zuiko, patrz testy, fotki itd (dla chetnych podam linki...)...
    To ja poproszę o LINKi do testów w/w obiektywów. Podaj LINKi porównujące ZUIKO 50-200 z eLkami 300/4,0 oraz 400/5,6. Podaj LINKi wskazujące wyższość optyczną owych eLek nad ZUIKO 50-200. Pomijam, że porównywanie stałek do zoomów jest nobilitująca wyłącznie dla zoomów.

Pozdrawiam szczególnie wnikliwych w ocenie specjalistów od optyki użytkowej...
    ...polecam stronki typu pbase, photodo, photozone itd. gdzie sample wyjaśnią wszystko szanownym "praktykom" również , porównanie to uważam rzeczywiście za idiotyczne - patrz sample.
    Najpierw deklarujesz, że służysz LINKami po czym każesz sobie szukać Skoro potrzebujesz sobie i innym udowadniać wyższość jednego nad drugim to powinieneś być bardziej konsekwentny biorąc pod uwagę to co piszesz.

Porównywanie zaś stałek do zoomów nadal dla mnie nie ma większego sensu. Był na tym jak i innym forum "taki" posiadacz Zuiko serii pro, który przedstawiał 35-100/2,0 jako zakres nieskończonej ilości stałek. Cóż... zjawisko odmiennych stanów świadomości obecne jest niezależnie od marki posiadanego sprzętu.

Zamiast trzepać się nad oglądanymi wykresami zamieszczanymi na w/w serwisach polecam zrobić nago parę rundek wokół domku. Ostudzi to troszkę przegrzany organizm. Pozdrawiam...

PS. I by była jasność ... ja Tobie jak i innym posiadaczom systemu Canona zazdroszczę owego 400/5,6. Od dawna wskazywałem potrzebę wypuszczenie w e-systemie ekonomicznej stałki powyżej 300mm. To tak na marginesie.

Ależ ja się nie trzepię, chyba że głową w mur jak czytam takie posty Nago też nie pobiegam, niestety mieszkam w bloku Stosowne linki przygotowuję, chociaż faktycznie wolę robić zdjęcia Stałek do zoomików nie porównuję bo się tego nie robi z przyczyn oczywistych, przynajmniej dla mnie, onanistą sprzętowym nie jestem, o boziu ale poziom dyskusji, wysiadam
    Pozdrowionka

robin102
    Gość
    Mieliśmy tu pogadać o celowości bądź bezsensie wyprzedaży sprzetu E i ewentualnie co potem ??? Bardzom ciekaw opinni kolegów.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Mieliśmy tu pogadać o celowości bądź bezsensie wyprzedaży sprzetu E i ewentualnie co potem ??? Bardzom ciekaw opinni kolegów.
    Nic potem, bo nikt nie sprzedaje.

(żeby wyjaśnić: ja *sprzedawałem*, bo przesiadłem się na nowy format. Ale trochę mi się rozjaśniło w głowie i Olympusa na razie nie sprzedam. Kupię sobie za to wizjer kątowy i skaner do slajdów oraz światłomierz. A za dwa-trzy lata średnioformatową Mamiyę z prawdziwe zdarzenia. Wówczas Ola mnie wyrzuci z domu, więc pewno będę szukał u kogoś miejsca noclegowego na parę dni, tydzień, miejcie to, proszę, na uwadze).

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Nic potem, bo nikt nie sprzedaje.

(żeby wyjaśnić: ja *sprzedawałem*, bo przesiadłem się na nowy format. Ale trochę mi się rozjaśniło w głowie i Olympusa na razie nie sprzedam. Kupię sobie za to wizjer kątowy i skaner do slajdów oraz światłomierz. A za dwa-trzy lata średnioformatową Mamiyę z prawdziwe zdarzenia. Wówczas Ola mnie wyrzuci z domu, więc pewno będę szukał u kogoś miejsca noclegowego na parę dni, tydzień, miejcie to, proszę, na uwadze).
    Sprzedają ludzie sprzedają Łukaszu . Wiąże się to chyba jednak z dużymi stratami i śmiem twierdzić , że nie do końca ma to sens. Ktoś kto nagromadził sporo porządnych obiektywów ZD powinien czekać na porządny amatorski aparat zastępujacy E330 czy E500 taki naprawdę dzisiejszy porównywalny do obecnych konstrukcji konkurencji.
    Sam sprawę przemyśłałeś i zaciagnąłeś hamulec.