Zobacz wyniki ankiety: Czy podoba Ci się taka forma podawania zdjęć do oceny w tym dziale?

Głosujących
6. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • tak

2 33,33%
  • nie

4 66,67%
  • wszystko mi jedno

0 0%
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: trzy ujęcia kościoła

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    sławekB,

Piszesz:
    Dziwisz się że człowiek który od miesiąca ma aparat nie ma pewności czy zrobił dobre zdjęcie czy gniota? Ja się nie dziwię. Ja się dziwię starym "wyjadaczom" którzy takiego młodego zniechęcaja do pokazywania zdjęć przez komentarze typu zapychania łącz internetowych itp.
    Poza tym nie wszyscy musza pisać tak obszerne i wyczerpujące komentarze jak Twoje. Czasami wystarczy wskazać błąd techniczny lub coś co się oglądającemu nie podoba i to wystarczy dla autora.
    Po pierwsze, nie dziwię się, więc nie pisz, ze się dziwię. Nigdzie nie napisalem, ze sie dziwie, na jakiej podstawie powziąłeś taką hipotezę, czytaj dokladnie tekst.

Po drugie, zgadzam sie z tym, ze starzy wyjadacze nie powinni pisac o "zapychaniu łącz", bo to zniechęca.

Po trzecie, nie napisalem nigdzie, ze wszyscy muszą pisac obszerne komentarze, ani tego nie zasugerowalem. Zasugerowalem natomiast takie pisanie (stosownie do swojego doswiadczenia, wiedzy, a takowe posiada duza grupa forumowiczow), ktore jest maksymalnie przydatne dla fotografa amatora, ktory chce doskonalic swoje umiejetnosci.

W ostatnim zdaniu piszesz, ze czasmi wystarczy wskazać... Tak czasami to wystarczy, ale w większości przypadków nie wystarczy i to mialem na mysli piszac o lapidarnosci komentarzy. Nalezy mieć swiadomosc, ze komentarz sluzy nie tylko wystawiającemu fotki, ale szerokiemu ogolowi forumowiczow.

Mozna by także złośliwie zinterpretować to, że taka forma wypowiedzi "starych wyjadaczy", jak wyżej omówiona, jest właściwa, bo jest krótka i powiadamia po prostu w sposob jasny i jednoznaczny wszystkich, ze to zdjęcie jest nic nie warte. Inaczej mówiąc twierdzenie, że nie wszyscy muszą pisać dłuższe komentarze, to kij, który ma dwa końce. Po co długi komentarz, na co filozofowanie, fotka jest do d... i koniec. Tak też można podejść do komentowania.

Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Tadeusz, to jak mam powiedzieć o tym, że wrzuciłem coś do galerii i chciałbym, żeby zdjęcia zostały poddane ocenie? Przy dużej ilości zdjęć od różnych użytkowników galerii, może okazać się, że nikt nie zechce nawet ocenić zdjęcia 'numerycznie', już nie wspominając o komentarzu - nawet marnym.

Chyba, żeby przyjąć inny mechanizm. Daję do galerii zdjęcia bo mam ochotę trzymać tam swoje zdjęcia i nie liczę na cokolwiek - komentarz czy oceny, wyłączam możliwość komentowania i oceny. Natomiast tutaj w dziale ocena zdjeć, liczę na dyskusję i daję zdjęcia do galerii, które znalazły uznanie w dziale ocena.

Tak czy siak, oceniam galerię jako wygodne miejsce na ocenę i prezentację zdjęć. Jedynie co mi przeszkadza to sposób informowania o zrobieniu/zamieszczeniu zdjęcia w galerii, oraz sposób informowania o pojawieniu się komentarza do zdjęcia, a raczej brak takiej informacji. Narastająca lista tematów jak w dziale "ocena zdjęć", jest idealnym rozwiązaniem. Stąd chęć znalezienia wspólnego ogniwa, między działem w którym toczą się dyskusje, a narzędziem jakim jest galeria i w którym też można komentować.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Blady,

Galeria, to jest tłum. Natychmiast po starcie zaczęli wrzucac do niej fotki wystawcy, którzy nie uczestniczyli w ogóle w dyskusjach działu Ocena zdjęć. Na co liczą oni? - Moim zdaniem na zajęcie dobrej pozycji w upublicznianiu, bo okres raczkowania galerii zapewnia lepszą pozycję temu, kto pierwszy. Galerię się przegląda niezwykle szybko, więc szansa na to by być zauwazonym, by jakieś bardziej znaczące oko zatrzymało się na moich fotkach jest znacznie, znacznie większa niż w dziale Ocena zdjęć, który jest pracochlonny w przeglądaniu.

Galeria nie jest kontrolowana, dziś mieszczą sie tam zdjęcia dobre obok początkujących. Być może, w miarę upływu czasu oceny liczbowe staną sie pewnym sitem, powli zdjęcia słabsze zostaną eliminowane.

Sugerujesz, że zamieszczanie linków do fotek w dziale Ocena zdjęć jest jakimś sposobem na zachęcenie do oceny zdjęć galeryjnych. Być może. Moim zdaniem słabym sposobem. Skoro w dziale Ocena wystawiane tam zdjęcia nie znajdują wielu opiniodawców, to dlaczego miały by znaleźć wielu fotki galeryjne? Szczególnie w okresie zapuszczania galerii, który z samej swej natury sprzyja pewnemu zamieszaniu, niepewności.

Generalnie nie spodziewam się dużego ruchu w komentarzach na galerii, ponieważ, jak wyłuszczyłem w poście powyżej, słaba aktywność forumowiczów ma swoje wielorakie przyczyny, a raczej mówiąć bardziej bezwzględnie - uwarunkowania.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Tadeusz,
    dzięki za odpowiedź. Ilość komentarzy nie jest problemem - tu czy w galeri, najważniejsze, żeby były urozmaicone. Nie wypowiadam się, jeśli już ktoś napisał podobną opinię. I tutaj przydałaby się ocena liczbowa, która jest bardziej skalowalna i daje znać o tym ile osób średnio tak, a nie inaczej ocenia dane zdjęcie. Dział oceny nie ma takiej funkcji jak dawanie punktów, chyba że będziemy dodawać ankiety do każdego tematu.

.
    Galerię się przegląda niezwykle szybko, więc szansa na to by być zauwazonym, by jakieś bardziej znaczące oko zatrzymało się na moich fotkach jest znacznie, znacznie większa niż w dziale Ocena zdjęć, który jest pracochlonny w przeglądaniu
    Mi łatwiej ogląda się tematy w dziale oceny - jednak samo ocenienianie bardziej przejrzyste jest w galerii. No, ale to są detale, co komu łatwiej się robi. Zobaczymy jak to będzie hulało, najwyżej galeria zginie w naturalny sposób...

pozdrawiam
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Blady,

Nie jestem przeciwnikiem galerii, wprost przeciwnie, jestem zwolennikiem z solidnym uzasadnieniem dla jej istnienia. Utworzenie galerii poważnie wzmocniło witrynę, będzie ona przyciągać więcej par oczu do forum. Galeria jest sugestywną zachętą i mocnym argumentem do zajęcia się sztuką fotografowania i doskonalenia swych umięjętności. Jestem racamy i nogamy za jej istnieniem. Inna sprawa, to narzędzia oceny zdjęć i ich funkcjonowanie. Nad tym trzeba dyskutować.

Pzdr, TJ

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    ale obciach
    blady: nie zczailem o co chodzi w twej ankiecie. troche rozkojarzony bylem.. dopiero teraz dotarlo do mnie ze ty w "ocenie zdjec" na forum pokazujesz fotki ktore masz w galerii na olyclubie. myslalem, ze robisz ankiete do tego "czy podoba sie wam wstawianie linkow a nie obrazkow".. ajagupi...
    nie no, jak tak to wporzo. nie widze przeciwskazan do tego aby pokazywac linki do zdjec ktore sie ma chocby na oficjalnej stronie urzedu w burkina faso. nawet prawidlowe to i honorowe. odejmij moj glos z ankiety. ciekawe czy inni tez tak zrozumieli, bo "nie" prowadzi - w tej sytuacji nie wiedziec czemu..

ocena zdjec po to jest po to jak nazwa wskazuje. sam dzieki temu sie wiele dowiedzialem.
    tez jestem przeciwnikiem sytuacji, ze jak 'stary wyjadacz' zle oceni foto to jest juz po temacie. jak jest czas to mozna sprawe rozlozyc na czesci pierwsze.