Zobacz wyniki ankiety: Czy podoba Ci się taka forma podawania zdjęć do oceny w tym dziale?

Głosujących
6. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • tak

2 33,33%
  • nie

4 66,67%
  • wszystko mi jedno

0 0%
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: trzy ujęcia kościoła

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

trzy ujęcia kościoła

Chciałbym pokazać trzy różne ujęcia kościoła. Proszę o komentowanie i dokonywanie ocen pod wskazanymi linkami:

https://galeria.olympusclub.pl/displ...album=38&pos=1

https://galeria.olympusclub.pl/displ...album=38&pos=0

https://galeria.olympusclub.pl/displ...album=38&pos=2

Śmiało można mnie surowo ocenić (ale bez przesady ). Chciałbym, żebyście ocenili te zdjęcia pod kątem obróbki, ale każda uwaga ogólna również mile widziana. Jak ktoś nie ma ochoty się rozpisywać wystarczy kliknąć na gwiazdki i w ten prawie anonimowy sposób dokonać subiektywnej oceny. ZAPRASZAM
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi Awatar WUJEK MARO
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    No nie wiem blady... Trochę sztuczne jest to niebo.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    WUJEK MARO, czyli jednak, jak sztuczne to nie bardzo?
    Powiem Ci, że niebo w tym dniu prawie tak wyglądało, a napewno bliżej było takim kolorom jak w powyższych zdjęciach w galerii, niż w przykładzie poniższym. To zdjęcie poniżej jest prosto z aparatu, lekko wykadrowałem co by podobnie było jak w galerii.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pa298109_196.jpg
Wyświetleń:	59
Rozmiar:	116,7 KB
ID:	673  
    blady

| OlyJedi Awatar krzwoj
    Mieszka w
    Heidelberg
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    I to ostatnie zdjecie (bez obrobki), moim zdaniem, jest najlepsze. Wyprostowalbym tylko lekko i jest OK.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ostatnio mam jazdę na mocne kolory i tak się zastanawiałem czy nie przeginam, ale chyba troszku przeginam To zdjęcie prosto z aparatu nie jest prostowane... w galerii jest chyba lepiej, bo tam coś prostowałem.

krzwoj a jak oceniasz sposób oceniania zdjęć, w dziale ocena zdjęć, przez podawanie linków do galerii? Dobry pomysł, czy raczej nie teges? Bo mi się podoba taki sposób i jeśli będziecie oceniać moje zdjęcia w galerii to chętnie będę podawał linki.
    blady

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    ja wole obrazkowe obrazki niz linki.
    jak bys placil od klikniecia to moze..

na zdjeciach drazni oko me kolor nieba. jest taki brr.. lodowaty..
    a tak to jak krzywoj.

| OlyJedi Awatar krzwoj
    Mieszka w
    Heidelberg
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Uwazam, ze zaproponowany przez Ciebie sposob oceniania zdjec generalnie nie jest zly. W kazdym razie napewno spowoduje to, ze wiecej osob zajrzy do galerii,
    byc moze wystawi jakas ocene i doda komentarz (co byloby juz szczytem marzen ). Nie wiem tylko jak pogodzic w takim razie ocenianie (komentowanie) w galerii z ocena (komentowaniem) w dziale "Ocena zdjec".

Byc moze warto rozwazyc pomysl nastepujacy:

Jest galeria zdjec i tam wstawiane sa komentarze i ewentualnie wystawiane oceny. Natomiast dzial "Ocena zdjec" zamienic na dzial traktujacy wlasnie o zdjeciach pojawiajacych sie w galerii. Cos w rodzaju dyskusji o zdjeciach pojawiajacych sie w galerii.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    no dka bez przesady - nadinterpretacja - nie wstawiam zdjęć po to żeby zarabiać na klikaniu hehehe, tylko po to co by dowiedzieć się, jak jest postrzegana fota przez innych - tak samo tutaj klikasz wchodząc do wątku który zacząłem

Jest galeria zdjec i tam wstawiane sa komentarze i ewentualnie wystawiane oceny. Natomiast dzial "Ocena zdjec" zamienic na dzial traktujacy wlasnie o zdjeciach pojawiajacych sie w galerii. Cos w rodzaju dyskusji o zdjeciach pojawiajacych sie w galerii.
    Pomysł dobry - a ja jeszcze wymyśliłem, że jak ktoś chce, co by oceniać zdjęcia tylko w galerii to podaje linki z prośbą do oceny w galerii (mniej więcej tak jak to zrobiłem teraz), a jak komuś nie odopowiada galeria, to tradycyjna metoda z działu ocena zdjęć...
    Mi się podoba w galerii system gwiazdek - czasami nie mam ochoty komentowac ale napisałbym chętnie 7/10 albo 4/10 albo 10/10 Z drugiej strony taka galeria może spowodować, że ludzie nic nie będą pisali tylko punkty dawali a tego bym nie chciał.
    blady

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Moim zdaniem:

Galeria jest miejscem na upublicznienie zdjęć. Każdy odwiedzający ma okazję zapoznac się z szerokim spektrum tematów oraz zidentyfikować twórców. Wystawiający ma szansę uzyskać jakiś komentarz i ocenę liczbową.

W dziale Ocena zdjęć wystawiający może liczyć na szersze komentarze, a nawet na dyskusję, co jest niepotrzebne w Galerii, choć możliwa jest tam jakaś wymiana opinii poprzez kilkakrotne zamieszczanie komentarzy.
    Nie popieram takego sposobu oceny, jak zaproponował blady - z linkami do galerii. Galeria
    i Dział oceny zdjęć pełnią rózne funkcje.

Najwiekszym problemem w dziale Ocena jest mała aktywność forumowiczów. Miażdżąca większość woli klikać i przeglądać biernie obrazki, czytać komentarze niż samemu włączyć siędo dyskusji.

Moim zdaniem pierwszą przyczyną tego jest niechęć do wysiłku. Bo napisanie paru zdań wymaga jakiegoś wysiłku umysłowego.

Drugą przyczyna jest obawa przed publicznym wystąpieniem, przed zjechaniem wypowiedzi przez innych, słaba pewność siebie, niewiara we własne umiejętności, a także brak pracy nad sobą.

Trzecią przyczyną jest wg mnie bardzo nieokreslona, a jest nią mianowicie takie przeczucie niejasne, ze z tego może wyniknąć kłótnia, sprzeczka, jakieś obrzucanie się blotem, lub topienie w szambie (jak to czasem bywa na innych forach, bo na naszym nie). Bardzi dużo osób woli nie ryzykować konfrontacji.

Moje kilkuletnie obserwacje forów wskazują na to, że na ogoł komentarze sa bardzo lapidarne i sztampowe, np. pasi, pasuje, powala, ucial bym z dolu, z gory, itd, - sa to bardzo często komentarze "ręczne", dosłowne, przedstawiające intuicyjną reakcję oglądającego, taką w stylu byłego prezydenta LW, który nie nauczył sie do dziś operować pojęciami abstrakcyjnymi, poza takimi podstawowymi, jak dobry, zły, ładny, brzydki, itd. Druga sprawa, bardzo chętnie jako punkt wyjścia do oceny forumowicze obierają mankamenty techniczne (nieostrosc, trzeba bardziej "doświetlić", wystemplowalbym ten słup, itp.) wpychając w ten sposob dyskusję na boczne ścieżki. Ale to jest najłatwiejsza droga oceny i dlatego cieszy się takim powodzeniem.

Wydaje mi się, że we wspolnotach forumowych dominuje sposob uczenia się metodą intuicyjną - obserwuję fotki na forum, i staram sie robić, jak oni - ci, ktorzy uzyskali najwyzsze oceny. Mówiąc bardzo potocznie, forumowicz widzi wartościowe zdjęcia, chciałby takie wykonywać, ale za chińskiego boga nie będzie wiedział, jak sie do tego zabierać, jak czytać zdjęcia, co jest bardziej istotne, a co mniej, jaką drogą iść, na co zwracać uwagę, czym to się je, itd., itd.
    W zasadzie, większość uwag, które wymieniają między sobą dyskutanci jest zrozumiała tylko dla nich samych.

Pzdr, TJ

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski

Drugą przyczyna jest obawa przed publicznym wystąpieniem, przed zjechaniem wypowiedzi przez innych, słaba pewność siebie, niewiara we własne umiejętności, a także brak pracy
    Pzdr, TJ
    Dziwisz się że człowiek który od miesiąca ma aparat nie ma pewności czy zrobił dobre zdjęcie czy gniota? Ja się nie dziwię. Ja się dziwię starym "wyjadaczom" którzy takiego młodego zniechęcaja do pokazywania zdjęć przez komentarze typu zapychania łącz internetowych itp.
    Poza tym nie wszyscy musza pisać tak obszerne i wyczerpujące komentarze jak Twoje. Czasami wystarczy wskazać błąd techniczny lub coś co się oglądającemu nie podoba i to wystarczy dla autora.