Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Zalety SHLD2

Awatar historikus
    Mieszka w
    mazowiecka wieś
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Zalety SHLD2

Z racji tego, że to mój pierwszy post na forum chylę czoła przed jego stałymi bywalcami. Mam okazję zakupu do mojej Ejedynki po atrakcyjnej cenie 500 zlociszy kompletnego gripa SHLD2 z 2 letnią gwarancją Oly Pl. W sumie potrzeby zwiekszenia pojemności akku czy polepszenia ergonomii aparatu nie odczuwam, ale jakoś żal okazji. Czy są jakieś inne argumenty , poza wymienionymi, dla których warto jednak mieć tego gripa?
    Pzdr

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witaj na forum!

ZALETY
    + Praktycznie niemożliwe wyładowanie akusia w jeden dzień zdjęciowy
    + Lepszy rozkład masy dla tandemu E-1 z FL-50 - wygodniej tym machać z przypiętym gripem.
    + Z większymi szkłami (bardziej prądożernymi) AF w trybie ciągłym (AF-C) jest szybszy.
    + Możliwość zamocowania paska na rękę GS-2 lub podobnego.
    + Akumulator wyciągany z boku, co przy założeniu szyny z lampą umożliwia jego wymianę bez zdejmowanie szyny. Statyw równie skutecznie utrodnia wyciągnięcie standardowego akusia.
    + Ułatwione wykonywanie kadrów pionowych (zdublowane "kontrolki")
    + Dodatkowa przestrzeń na palce dla osób o wielkich łapach

WADY
    - Druga ładowarka
    - Dodatkowa masa do noszenia

Ogólnie myśle, że warto, ale od razu dokup pasek na rękę - cięższy aparat łatwiej wyślizguje się z ręki.

Pozdrawiam,
    siwyjohn
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar LubMich
    Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    ten pasek gs-2 nie przeszkadza Ci przeskakiwać pion/poziom?
    ktoś widział fajne tanie zamienniki?

- do wad doliczę większe gabaryty aparatu
    - oraz - zależnie od przyzwyczajeń pracy lewą ręką grip może przeszkadzać - ja musiałem trochę zmienić przyzwyczajenia.

+ A co do baterii - nawet zamiennik ciężko jest zmęczyć

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Na plus oprócz wydajności, będzie lepsze wyważenie z większymi obiektywami. IMO wygoda w pionowych ujęciach jest, ale już w poziomych trochę przeszkadzał mi grip. Jak masz obbiektyw z uchwytem do statywu to aparat z gripem nie będzie się przewracał

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez LubMich
    ten pasek gs-2 nie przeszkadza Ci przeskakiwać pion/poziom?
    Nie specjalnie. Do szybkich zmian w ogole nie przekladam reki.

Cytat Zamieszczone przez LubMich
    ktoś widział fajne tanie zamienniki?
    Coś kiedyś widziałem na allegro, ale nie wiem czy dobrze pasuje.
    Może samoróbka? Wystarczy pasek i cos miekkiego, np. kawalek grubszej rekawiczki
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

| OlyJedi Awatar WUJEK MARO
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Nie ma się nad czym zastanawiać! Kupuj!

To prawdopodobnie najniższa cena, za jaką ktokolwiek na tym forum kupił zestaw z ładowarką i akumulatorem.
    Od siebie dodam, że mi grip nie przeszkadza w poziomym kadrowaniu. Przy kadrowaniu pionowym stanowi wielkie ułatwienie, zwłaszcza gdy aparat trzeba trzymać w tej pozycji przez dłuższy czas.

Awatar Avalon
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez WUJEK MARO
    To prawdopodobnie najniższa cena, za jaką ktokolwiek na tym forum kupił zestaw z ładowarką i akumulatorem.
    Czy ja wiem.....
    Ja za E1 SE-Kit (14-45) plus HLD2 plus FL-50 dałem 3300zł.
    Oczywiście "e-jedynkę" zaraz sprzedałem a sobie zostawiłem jedynie lampe i batery pack. Wiadomo po ile chodziły kpl E1 Se-Kit na Allegro tak ok kwietnia br....

Mówiąc krótko: FL-50 i HLD2 kosztowały mnie 800zł

Wracając do tematu. Dodatkowe zasilanie to świetna sprawa , no może poza dodatkową wagą i gabarytami takiego zestawu. Na piesze wycieczki raczej nie polecam Dodać jeszcze warto ze całośc wygląda baaaardzo groźnie.
    E3 + Kawasaki ZR7-S to juz przeszłość...
    E-M5 + Honda CBF 1000, bo trzeba naprzód iść

robin102
    Gość
    Nie wierzę ,że za 3,3 kzł kupileś E-1 z FL50 plus grip . Ściemniasz po prostu., albo jakiś złomik to był , albo z tira wypadnięty prosto na stadion dziesięciolecia w Wawie.

Awatar Avalon
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Nie wierzę ,że za 3,3 kzł kupileś E-1 z FL50 plus grip . Ściemniasz po prostu., albo jakiś złomik to był , albo z tira wypadnięty prosto na stadion dziesięciolecia w Wawie.
    Mam nawet dokumenty na ten zestaw, ale pochodzenia jego nie zdradzę. (nawet na torturach bo dałem słowo a to rzecz święta)
    Z Tira nie wypadł, był sprawny i sprawny jest nadal, bo aparat kupił kolega z pracy i cieszy się jak dziecko. (ja również)
    W kazdym razie lampa i zasilanie kosztowały mnie 800 zł. Przepraszam, plus gratis używana torba foto którą dałem koledze wraz z aparatem (zrobiło mi się "ciasno" po tym zakupie)
    Tajemnicą poliszynela jest to że na wiosnę SE-kit był dostępny za ok 2 tysiące. Legalnie.
    E3 + Kawasaki ZR7-S to juz przeszłość...
    E-M5 + Honda CBF 1000, bo trzeba naprzód iść

robin102
    Gość
    Dokladnie był dostępny SE za 1999 zl i to nie jest tajemnica. Ale z FL50 plus grip to nie możliwe.
    Jak pisze ,że wypadl z tira to nie mam na myśli ,ze uszkodzony tylko ,że towar "szemrany"