Czy opłaca się kupić adapter do c-740 CLA4 produkciji Olympusa czy innej firmy, trochę tańszy?
Czy opłaca się kupić adapter do c-740 CLA4 produkciji Olympusa czy innej firmy, trochę tańszy?
W sumie jaka może być róznica poza ceną ? Ja kupiłem w http://www.foto-tip.pli jakość jest 1 klasa a cena na pewno niższa.
LukS
..:: www.luks.zdjecia.pl::..
-------------------------------------------------------------------------------------
Olympus 730 + tulejka+uv+statyw+128x2 SM+16xD
W życiu się nie opłaca. Wejdź na stronę www.systembank.pl ,tam coś znajdziesz sprawdziłem ,solidna firma .Znajdziesz tam nie tylko takie rzeczy,ja na przykład choruję na ich twardziela(taki bank danych X-drive).
Nie ważne czym, ważne jak!!!
E-3, E-1 (14-54,B+W UV MRR)+ FL 50
Przyłączam się i popieram. CLA-4 jest droga i na dodatek brzydka( dla estetów). Jakakolwiek by nie była potrzebna jest...
Pozdrawiam.
C750UZ
Tzn. potrzebna jest ale niekoniecznie ta...
Kwestia gustu![]()
Pozdrawiam
C750UZ
To zalezy, jezeli nie zamierzamy kupowac w przyszlosci dodatkow w postaci konwerterow, to nie ma znaczenia jaka tulejke wybierzemy. Mozemy spokojnie brac pod uwage wzgledy estetyczne i cene. Jezeli natomiast bedziemy chcieli dokupic jakies konwertery (makro, tele, szerokokatny) to trzeba sie na cos zdecydowac. Konwertery Olympusa maja gwint 55mm (CLA-4), natomiast Rynoxa 52mm. Mozna oczywiscie stosowac pozniej pierscienie przejsciowe, nie jest to jednak najlepsze wyjscie gdyz moga pojawic sie niespodzianki w postaci winietowania.
Pozdrowienia.
akurat śledzę wątki dotyczące filtrów i tulei, bo zamierzam dokupić sobie coś takiego do mojego aparatu. nie mogę jednak sie zdecydować co wybrać?. tulejka rozumiem dowolna, ale co z filtrem, jaki kupić uv czy polar, może obydwa są koniecze i jakiej firmy, chcę cos dobrego, ale nie kosmicznie drogiego. a widzę że zdania są podzielone. napiszcie co wybrać , jakich firm kupić filtry (nie wszystkie oferują 52 i 55 mm dlatego trzeba by to przewidzieć przy kupnie tulejki)
Najpierw nalezy zdecydowac sie na rozmiar tulejki, poniewaz bedzie to decydowalo o rozmiarze filtrow i ewentualnych konwerterow.
Teraz filtry:
Pierwszy z nich UV sluzy glownie do ochrony obiektywu, poniewaz w cyfrach obiektywy maja powloki antyodbiciowe, ktore jednoczesnie filtruja UV. Wazna jest natomiast jedna rzecz, filtr UV powinien miec powloke antyodbiciowa szczegolnie od wewnetrznej strony. W przeciwnym wypadku moze zwiekszyc refleksy na zdjeciu, zawracajac promienie odbite przez powloke ochronna obiektywu. Nalezy wiec szukac filtrow UV, a takze polaryzacyjnych z powlokami antyodbiciowymi po obu stronach. Mozna to w miare latwo sprawdzic patrzac pod duzym katem na odbity obraz zarowki, powinien on byc przebarwiony (na zolto, zielono - zalezy to miedzy innymi od ilosci powlok). Najlepiej porownac ten obraz z odbiciem od czystego szkla.
Jezeli chodzi o filtry polaryzacyjne, to nie dac sie namowic sprzedawcy na kupno drozszego polaryzatora kolowego. Bedzie przekonywal, ze przy autofokusie nie mozna stosowac pol. liniowych. Jest to prawda jedynie w tych lustrzankach, ktore za obiektywem maja dodatkowy, polaryzujacy element (np. pryzmat). Natomiast efekt dzialania filtru liniowego i kolowego niczym sie nie rozni, poniewaz filtr kolowy to zlozenie polaryzatora liniowego z cwiercfalowka, ktorej zadaniem jest jedynie zamiana swiatla spolaryzowanego liniowo na swiatlo spolaryzowane kolowo.
To bylyby podstawowe kryteria doboru filtrow, potem mozemy zaczac przygladac sie cenom i renomie firm.
Pozdrowienia.