Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: czy też tak macie w nocy w E-1

  1. #1
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Dołączył
    Sep 2004
    Mieszka w
    wrocław
    Posty
    2.256
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

    czy też tak macie w nocy w E-1

    Witam,
    trochę mnie niemiło zaskoczyło nocne fotografowanie E-1...ale po kolei. Wczoraj pierwszy raz miałem okazję na typowo nocną fotografię, którą zrealizowałem. Pierwszy raz oczywiście jeśli chodzi o lustrzankę, bo z kompaktem włóczyłem się po nocach dość często.
    I tu pierwszy zonk -
    1. kadrowanie jeszcze jako tako się udaje ( nie wiem jak to robią np w Canonie 350 bo zaglądałem tam w wizjer i w porównaniu do E-1 był to dramat w dzień, w nocy chyba jest to czysty przypadek. Ale i w E-1 się męczyłem a światła było stosunkowo niewiele
    2. Ostrzenie 40-150 - prawie niemożliwe przy AF, silnik ryczał i woził soczewki tam i z powrotem...i **** zbita....macie tu jakąś sztuczkę oprócz MF Nie łapał na równych powierzchniach ( kadłub samolotu ) co jest normalne ale nawet przy kontrastowych miał wielkie problemy ( pamiętam że w C-740 wystarczyło ustawić AF na jakąś lampkę i od razu wiedział o co chodzi ). Generalnie 90% fotek to była męka pańska jeśli chodzi o AF. W dzień robi to bez problemu, gdyby było inaczej podejrzewałbym że obiektyw jest jakiś lewy...
    3. Ostatnia i najdziwniejsza dla mnie sprawa to czas naświetlania... Cały czas prawie mrugała mi na wyświetlaczu 2ka ( wskaźnik czasu oczywiście ). Z instrukcji wynika że to oznacza że fota będzie niedoświetlona. Ok - to dlaczego wobec tego nie wydłuży sobie tego czasu? Przecież ma do dyspozycji az 60 sek podajże to czemu mnie wk..wia już przy 1/2? Co śmieszniejsze, zmiana ISO o oczko w górę nadal objawiała się mruganiem 2ki. Foty pod względem światła wyszły w porządku...no prawie w porządku...
    Wszystko robiłem w takich ustawieniach : RAW, WB Auto, tryb A, AF, pomiar centralnie ważony, aku naładowane...
    Wiem że rozwiązaniem jest manual zarówno w naświetlaniu jak i w ostrości ale skoro aparat może mi pomóc to dlaczego mam z tego nie skorzystać. Tylko albo nie pomaga...
    Wiem że zdjęcia robi fotograf a tu pewnie braki mam spore ale...robiłem już foty w nocy i niech wychodzą chociaż takie jak tamte to nic nie powoem...
    Czy coś jest nie tak z moim sprzętem, czy też się tak użeracie?
    Postawi ktoś diagnozę i da receptę? Byle nie na corhydron...

  2. #2
    Part
    Gość
    Ad3. Zapodaj jakas przykladowa fotke z exifem. Bo cos mi sie widzi, ze myslales, ze masz wlaczony tryb A, a robiles na S. Lub ew. mogles miec tryb A, ale wcisnales wczesniej blokade ekspozycji. Nie swiecilo Ci przypadkiem w wizjerze AEL?

  3. #3
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Dołączył
    Sep 2004
    Mieszka w
    wrocław
    Posty
    2.256
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    nie mam w pracy fotek niestety ale sprawdziłem po pierwszych perypetiach wszystkie ustawienia i to kilka razy...nie miałem AEL na 100% - a wiem to bo zwykle zaczynam od wyboru blokady ekspozycji, po czym przekadrowuję jak chcę...Zresztą kilka razy wyłączałem też zasilanie więc nawet gdyby był przez przypadek wciśnięty to rozwiązywałoby sprawę...

  4. #4
    | OlyJedi
    Dołączył
    May 2006
    Mieszka w
    Maków
    Posty
    165
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Odpowiedz na twoje pytania znajduję się w instrukcji obsługi od E1
    A mianowicie:
    w trybie P oraz A prędkość migawki od 1/4000 do 2 sek.
    Zakres pomiaru 0d 1 do 20 EV.
    Zakres detekcji AF od 0 do 19 EV
    (EV = 0 nie jest zupełną ciemnością)
    Darek

  5. #5
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Dołączył
    Sep 2004
    Mieszka w
    wrocław
    Posty
    2.256
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    trochę rozjaśniasz mrok dadu i za to dzięki, jak możesz rozwiń temat od strony praktycznej...bo określenie rozpiętości w EV niewiele mi mówi poza liczbami. Wydawało mi się że oświetlony samolot na płycie lotniska, również oświetlonej to wystarczająca ilość do działania AF...
    Jedyny hak tutaj że mrugało mi 2 a nie 2'' - więc wychodzi na to że to było 1/2 sek czyli spokojnie mógł to wydłużyć... Czy są aparaty, które pozwalają w trybie A lub P na dłuższy czas niż 2 sek czy to raczej w tej klasie standard?


    przy okazji, gdzie w instrukcji jest wzmianka o tym jakie są wartości zakresu czasu otwarcia migawki w zależności od trybu? Ja nie znalazłem a niby mam wersję rozbudowaną ze strony Olka. Znalazłem info o zakresie detekcji AF i zakresie ekspozycji w zależności od rodzaju pomiaru ( w specyfikacji na końcu instrukcji).

  6. #6
    | OlyJedi
    Dołączył
    Jun 2005
    Mieszka w
    polska północna
    Posty
    2.514
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    lessie:

    fotki nocne nie są dla "leniwych" - wszystko trzeba obczaić na manualu, przy małej dziurze. nigdy nie robiłem w trybie A, nawet jak miałem kompakt - to nie ma sensu. pierwsze 2-3 wieczory zwykle są zmarnowane, potem człowiek dochodzi do właściwych wniosków.

    kilka wskazówek ode mnie:
    - ISO100
    - format RAW
    - funkcja NOISE REDUCTION ON
    - zapomnij o trybach A i S, przejdź na M i bacznie obserwuj drabinkę
    - ostrzysz AF na jakiś kontrastowy punkt w obszarze, który Cię interesuje a potem przestawiasz na MF i aparat już nie będzie męczył 40-150
    - przysłona od 10 w górę, wtedy zaczyna się zabawa i głębia jest na tyle duża że trudno coś spaprać
    - czasy od 8 sekund wzwyż dają ciekawe efekty
    - pilot albo wstępne podniesienie lustra (ANTI SHOCK czy jakoś tak) przeciwdziała poruszeniu fotek
    - po zrobieniu pierwszego kadru w danych warunkach badasz histogram - bez tego nie ma fotek nocnych. po zinterpretowaniu "górki" wiesz czy wydłużyć czy skrócić czas

    to na tyle, musisz poeksperymentować, w razie czego pytaj.

    p.s. w wizjerze możesz niewiele widzieć z racji tego, że używasz 40-150.
    z 14-54 jest jasno i ostro, czy to w dzień, czy w nocy.
    co ciekawsze, 14-54 ostrzy w nocy bez łaski.

  7. #7
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Dołączył
    Sep 2004
    Mieszka w
    wrocław
    Posty
    2.256
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    dzięki Karol,
    zdaję sobie sprawę że to nie łatwizna...jednak nawyki i dośiwadczenia z kopmpaktu zrobiły swoje...
    co do szkieł to hmmm...byłem trochę niecierpliwy i robiłem zakupy po łebkach, korzystając z okazji, obniżek itd...zapłaciłem frycowe. Bo prawda jest taka że zamiast 14-45 i 40-150 powinienm nosic w torbie 14-54 i 50-200. Ale do tego powoli dojdę.
    Lista zakupów jest spora bo jest jeszcze na niej FL-ka i 50mm. No, a oddając się marzeniom to jeszcze 7-14 i jakaś długa stałka ale to już naprawe pozostanie w marzeniach jesli mi się sytuacja finanasowa nie zmieni...
    Póki co pierwsze zakupy to lampa i 50mm.

  8. #8
    | OlyJedi
    Dołączył
    Jun 2005
    Mieszka w
    polska północna
    Posty
    2.514
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    lessie:

    robienie nocnych hybrydą to mocna jazda - kadruje się w ciemno albo co chwila przestawia czułość lub czas żeby coś zobaczyć.

    nie martw się, ja też umoczyłem parę razy:
    - kupiłem 8080 bo na E-1 nie było mnie stać a E-300 dawali z ciemną optyką i bez status LCD; po kwartale nerwy mi puściły i sprzedałem;
    - kupiłem FL-36 i 8 miechach skumałem że za dużo ujęć tracę, znowu strata przy sprzedaży;

    po tych doświadczeniach postanowiłem nie lecieć na szybkość, tylko rzadziej a na jakość... na Twoim miejscu opyliłbym 14-45 i chwytał 14-54.

    dzięki za punkt...


    aha, 740UZ też miałem i pamiętam że "gwiazdki" w nocy robił koszmarne, jak większość UZ. żadnego porównania do lustra.

  9. #9
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Dołączył
    Sep 2004
    Mieszka w
    wrocław
    Posty
    2.256
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    nie ma sprawy - pomogłeś, od tego jest ten punkt

  10. #10
    | OlyJedi Awatar siwyjohn
    Dołączył
    Jan 2006
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Posty
    349
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Wygodnie jest dla trybu MF zaprogramowac dzialanie przycisku AEL/AFL jako AF (MF mode 3 w menu). Ostrzysz recznie, a na okazjonalne zachcianki masz AF pod palcem
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Podobne wątki

  1. Chcieliście psy to je macie
    By sisman in forum Zakątek pasjonatów
    Odpowiedzi: 1514
    Ostatni post / autor: Dzisiaj, 21:18
  2. C-770 UZ - jaką macie rozdzielczość filmów?
    By elvis2000 in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 15.12.09, 19:29
  3. Macie Krzyze?
    By IwoR in forum Ocena zdjęć
    Odpowiedzi: 19
    Ostatni post / autor: 7.01.07, 00:29
  4. Jaką macie kartę?
    By luc4s in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 18.09.04, 13:45
  5. Ustawienia w zakładce PICture w Oly 7xx - jakie macie ?
    By luks in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 30.08.04, 16:56

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.