hm... wole zazwyczaj S-AF+MF wciskam i dokręcam.. jak mialbym cos jeszcze wciskac - to chyba łatwiej się przełaczyc miedzy MF i AF
hm... wole zazwyczaj S-AF+MF wciskam i dokręcam.. jak mialbym cos jeszcze wciskac - to chyba łatwiej się przełaczyc miedzy MF i AF
W trybie P ograniczono czas ekspozycji do 2 sek. ponieważ zakres detekcji ekspozycji przez układ pomiarowy zawiera się ( zależnie od metody pomiarowej ) od 1EV do 20EV.
1EV odpowiada ekspozycji przez 2 sek. przez obiektyw o przysłonie =2 i ISO 100.
Prawdopodobnie produycent uznał że dłuższa ekspozycja jest nie celowa gdyż w czasie kiedy był produkowany E1 nie było jaśniejszych obiektywów dla systemu 4/3 (chyba że się myle ).
Podsumowując,związane jest to z dolną granicą układu pomiarowego ekspozycji.
W trybie A przy pełnym otworze przysłony również obowiązuje granica 2 sek.
Jeśli w tym trybie przymkniemy przysłone automatycznie przedłużany jest czas ekspozycji nawet do 60 sek. tak aby zachować ekspozycję ( na podstawie obliczeń nie pomiaru).
Jeżeli warunki oświetlenia w połączeniu z przypiętym obiektywem nie zapewnią ekspozycji 1EV to pomiar ekspozycji będzie nie poprawny i nie pomoże zwiększanie ISO.
Dzięki za punkt.
Pozdrawiam.
Darek
dorzucę jeszcze, że E-1 to moja czwarta cyfra, ale jako jedyny potrafi dobrać WB w nocy. miałem z nim tylko kilka nocnych wypadów ale jak dotąd w ogóle nie musiałem suwakiem poprawiać. może z raz o 200 stopni.
traci więc moc podręcznikowe zalecenie: ustawiać na żarowe/jarzeniowe.
to prawda - WB ma znakomity. Ja do "znakomitości" dorzuciłbym jeszcze słynne już kolorki, zwłaszca przy oddawaniu koloru skóry i ergonomię. To cacko naprawdę idealnie leży...
Dadu: prosze bardzo i dzięki za wyjaśnienia.
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Tu wlasnie chodzi o to, zeby jak najmniej wciskac na razZamieszczone przez LubMich
Trzymanie wcisnietego na pol gwizdka spustu migwaki jest na dluzsza mete niewygodne. Chodzi mi o glownie ostrzenie recznie przy okazjonalnym wspomaganiu AF. Przy odwrotnej sytuacji tryb AF-S + MF jest oczywiscie wygodniejszy.
E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8
Zrób taki test:Zamieszczone przez lessie
Spróbuj zrobić zdjęcie z zakrywką na obiektywie w trybie P i A, zobacz jaką ekspozycję pokaże aparat.
Zadbaj aby światło nie dostawało się przez wizjer do aparatu.
Darek