Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: czy też tak macie w nocy w E-1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar LubMich
    Mieszka w
    Kraków/Gdańsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    hm... wole zazwyczaj S-AF+MF wciskam i dokręcam.. jak mialbym cos jeszcze wciskac - to chyba łatwiej się przełaczyc miedzy MF i AF

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    W trybie P ograniczono czas ekspozycji do 2 sek. ponieważ zakres detekcji ekspozycji przez układ pomiarowy zawiera się ( zależnie od metody pomiarowej ) od 1EV do 20EV.
    1EV odpowiada ekspozycji przez 2 sek. przez obiektyw o przysłonie =2 i ISO 100.
    Prawdopodobnie produycent uznał że dłuższa ekspozycja jest nie celowa gdyż w czasie kiedy był produkowany E1 nie było jaśniejszych obiektywów dla systemu 4/3 (chyba że się myle ).
    Podsumowując,związane jest to z dolną granicą układu pomiarowego ekspozycji.

W trybie A przy pełnym otworze przysłony również obowiązuje granica 2 sek.
    Jeśli w tym trybie przymkniemy przysłone automatycznie przedłużany jest czas ekspozycji nawet do 60 sek. tak aby zachować ekspozycję ( na podstawie obliczeń nie pomiaru).
    Jeżeli warunki oświetlenia w połączeniu z przypiętym obiektywem nie zapewnią ekspozycji 1EV to pomiar ekspozycji będzie nie poprawny i nie pomoże zwiększanie ISO.
    Dzięki za punkt.

Pozdrawiam.
    Darek

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    dorzucę jeszcze, że E-1 to moja czwarta cyfra, ale jako jedyny potrafi dobrać WB w nocy. miałem z nim tylko kilka nocnych wypadów ale jak dotąd w ogóle nie musiałem suwakiem poprawiać. może z raz o 200 stopni.

traci więc moc podręcznikowe zalecenie: ustawiać na żarowe/jarzeniowe.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    to prawda - WB ma znakomity. Ja do "znakomitości" dorzuciłbym jeszcze słynne już kolorki, zwłaszca przy oddawaniu koloru skóry i ergonomię. To cacko naprawdę idealnie leży...
    Dadu: prosze bardzo i dzięki za wyjaśnienia.

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez LubMich
    hm... wole zazwyczaj S-AF+MF wciskam i dokręcam.. jak mialbym cos jeszcze wciskac - to chyba łatwiej się przełaczyc miedzy MF i AF
    Tu wlasnie chodzi o to, zeby jak najmniej wciskac na raz Trzymanie wcisnietego na pol gwizdka spustu migwaki jest na dluzsza mete niewygodne. Chodzi mi o glownie ostrzenie recznie przy okazjonalnym wspomaganiu AF. Przy odwrotnej sytuacji tryb AF-S + MF jest oczywiscie wygodniejszy.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    Jedyny hak tutaj że mrugało mi 2 a nie 2'' - więc wychodzi na to że to było 1/2 sek czyli spokojnie mógł to wydłużyć....
    Zrób taki test:
    Spróbuj zrobić zdjęcie z zakrywką na obiektywie w trybie P i A, zobacz jaką ekspozycję pokaże aparat.
    Zadbaj aby światło nie dostawało się przez wizjer do aparatu.
    Darek