Witam,
Poniżej kilka zdjęć z Kenii. Zostały zrobione w dwóch parkach narodowych: Tsavo East i Amboselli.
Zdjęcia pokazuje tu pierwszy raz więc prosze o wyrozumiałość;>
Pozdrawiam
Witam,
Poniżej kilka zdjęć z Kenii. Zostały zrobione w dwóch parkach narodowych: Tsavo East i Amboselli.
Zdjęcia pokazuje tu pierwszy raz więc prosze o wyrozumiałość;>
Pozdrawiam
5Dm3
Fajne miejsce ja to mam tylko zoo![]()
Trójka i czwórka mi się podba tylko trza by je wypoziomować.
Dwaj więcej fotek bo się rozmarzyłem....
Dorzucam jeszcze kilka.
5Dm3
A może napisz coś o samej wycieczce, organizacji, itd. chętnie posłucham![]()
hehe im lepsze zdjecia tym mniej komentarzywszyscy sie zachwycaja po ciuchu
![]()
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
ja to się nie odzywam tylko oglądaZamieszczone przez Jeronimo
nawet nie wiem co napisać
![]()
Mam nadzieje że będzie tu mnóstwo zdjęć, obym się nie zawiódł
Udała sie wycieczka ?
P.S. nie zrażaj się ilością komentarzy.
było sobie życie
Kenia to kraj pełen kontrastów: z jednej strony luksusu na poziomie odpowiadającym średnio zamożnym europejczykom, z drugiej strony biedy jak w średniowiecznej Polsce. Na sawannie u stop Kilimandżaro sa baseny dla bialych ze słodką wodą, a za ogrodzeniem lodży ludzie kilometrami nosza wode i zyją w domach z gliny i gówna.....Zamieszczone przez celebrity plus
Co do samego wyjazdu:
Wycieszke kupilismy w nekermanie, glownie ze wzgledu na gwarancje spokojnego wypoczynku. Koszt całości był na tyle duzy, ze nie opłacało sie oszczędzać i ryzykować w tanszych biurach (BTW w Polsce akurat bankrutowalo OpenTravel).
Na miejscu mieszkalismy w jedym z lepszych hoteli na wschodnim wybrzeżu Kenii - Neptun Paradise Village. Mieszkalismy w bungalowie, zbudowanym w stylu afrykanskim (dach kryty strzecha). W cenie mielismy wszystko co do zycia potrzebne: jedzenie, picie i alko - w godz. 6:00-24:00. Co ciekawe: hotel kosztuje 33 ojro za dzien od osoby, czyli jest dosc tanio. Najdrozszy jest przelot!
Na miejscu kupilsimy dodatkowo 3 wycieczki: 3 dniowe safari, nurkowanie na rafie/pływanie z delfinami oraz wycieczka do Mombasy. Wycieszki sa dosc drogie, ale komfort zapewniony na miejscu uzasadnia cene. Do tego dochodza odleglosci - przez Kenie przejechalismy ponad 1000km!
W trakcie safari 2 noce spedzilismy na sawannie. Jedna noc spalismy w namiotach, a drugą w lodzy. W namiotach jest oczywiście pelen wezel sanitarny, WC, prysznic. Dookoła sawanna, a teren nie jest ogordzony. Trzeba uwazac, bo w kazdej chwili moze przyjsc jakies zwierze, nie zawsze miłe. W poruszaniu się po polu pomagaja masajowie - wieczorem i rano odprowadzaja gosci z/do namiotów.
Bylsimy w wiosce masajów...to trzeba zobaczec. Nie da sie opisac warunków, w jakich zyja ludzie w XXI wieku.
Ogólnie kenijczycy to bardzo mili ludzie, a jedynie co ich interesuje to dolary i ojro w naszych kieszeniach. Za wszystko oczekuja napiwków. Strasznie drą z turystów - gdy cos kosztuje 1000 szylingów nalezy zaczac targowac się od 300, by kupic za 400. I tak to samo w sklepie kosztuje 150, ale trzeba do niego dotrzec....
5Dm3
Mariusz M, super kolory! Chyba światło jest niezłe w Keni?
Bardzo podobają mi się te zdjęcia - normalnie fototapety. Większość jest naprawdę przyjemna. Mój numebr łan to: Ken17.JPG
blady
nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3
Dorzucę jeszcze kilka.
blady: światło jest...dziwne. Na początku nie mogłem się zdecydowac na ustawienia WB, bo zawsze było cos nie tak...
Poza tym kąt padania promieni słonecznych, właściwie przez cały dzień, jest inny niz u nas. Ciężko się przyzwyczaić....
Kolejna sprawa to kolor ziemi i nieba.
Niebo jest momentami granatowe, z kolei ziemia ma kolor....tartej cegły lub koszulek pilkarskich Holandii. Niektóre zdjęcia to pokazują, słonie nie bez powodu są pomarańczowe.
Troszkę płakałem z powodu braku odpowiedniego obiektywu - na safari niezbędna jest dłuuuga ogniskowa. Olympusowe 200mm to minimum, ja miałem 40-150mm...
5Dm3