Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Wadliwa matryca 5050 ??

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Wadliwa matryca 5050 ??

CZesc wszystkim to moj pierwszy post
    Zastanawiam sie nad kupnem Oliego 5050 albo 5060 .NA stronie recenzje.net przeczytalem cos takiego (fragment) :

A warto kupić C-5060 i pociułać na tę dodatkową baterię, bo sprzęt jest rewelacyjny. Jeśli ktoś się zastanawia czy kupić C-5050 czy C5060, odpowiem bez wachania - C5060 !!!
    Olympus bardzo się napracował nad ta wersją, poprawił wiele błędów i jest to obecnie najlepiej "rysujący" cyfrak w tej klasie produktów.
    Dodatkowo bardzo ważne (i chyba najważniejsze) jest to, iż C-5050 posiada wadliwą matrycę (!!!) i po ok. roku uzytkowania zaczyna ona coraz bardziej "szumieć" ! Dlatego też matryca została wymieniona na zupełnie nową w modelu C-5060.
    Ostatecznie więc warto dołożyć te 200/300zł (zależnie od dostawcy) i kupić C-5060.

Widze ze juz tu duzo uzytkownikow tego aparatu .Zgadzcie sie z powyzszym fragmentem ??
    Pozdrawiam
    Zbieram na C 5050/5060

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Podpinam się pod ten wątek. Również słyszałem o tych problemach.
    Czy ktoś z użytkowników C-5050 opisze swoje doświadczenia?
    Pozdrawiam
    Foxal

| OlyJedi
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    A czy to prawda, że na module matrycy w 5060 widnieje napis - Samsung Corp.?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Trojmiasto
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    hmm dziwne , ja posiadam c5050 dosyc mocno eksloatowany, i jakos nie wiedze zeby cos szumial ogolnie stwierdzenie ze c5050 szumi troche mnie smieszy, w wiekszosci wypadkow jest to gdy ludzie uzywaja trybu auto i przy mniejszym oswieltniu aparat sam wchodzi an wyzsze ISO, poza tym wystarczy troche pobawic sie ustawieniami ( kontrast, ostrosc, nasycenie ) i zadngo szumu nie doswiadczysz( bylo kiedys opisane na forum) a takie ploty zawsze sie pojawiaja kiedy pojawia sie nowy model Pozdr
    kiedys c4000,C5050- w pracy c-725 - aktualnie d50
    http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=310792 troche moich aukcji <-

| OlyJedi Awatar Arras
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    też tak pomyślałem właśnie, Hans wam dobrze to wytłumaczył.... najgorsze są plotki, bo potem nie wiadomo co właściwie kupić - i wybór pada na HP, bo mało kto go ma i nie ma na jego temat nic do powiedzenia.... - żartowałem oczywiście.
    C750&C720 + cla4/UV/sva-20/sm128/xD256 + wyzwalacz do C720/C725 + zasilacz

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

matryca w 5050

jesli chodzi o opinie o aparatach hp to nalezy szukac pod "serwis"

pozdrawiam
    wojtek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Częstochowa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Ol5050 a szumy.

Czytając forum n/t. szumów matrycy w Ol5050 uważam sprawę za grubo przesadzoną. Używam Ol5050 prawie od roku, wykonałem nim ładnych parę setek zdjęć i nie stwierdziłem jakiś większych anomalii w tym zakresie. Szumy mogą pojawić się, gdy będziemy fotografowali w b. ciemnych pomieszczeniach podnosząc mocno ustawienie czułości matrycy (podobnie jak byśmy zastosowali bardzo czuły negatyw - ziarno nam mocno wzrośnie). Ponadto Olympus wypuszczając wersje 5060 zamiast poprawić, spaprał parę dobrych rozwiązań (pogorszył jasność obiektywu, zamiast akumulatorów R6 zastosował stały akumulator, a poza tym zwiększył znacznie wysokość aparatu robiąc go bardziej nieporęcznym).
    Z wyboru pomiędzy 5050 a nowym 5060 pozostaję przy starym 5050, ma więcej zalet. Publikowanie w różnych miejscach "wad"? poprzedników ma za zadanie napędźić rzesze nowych naiwnych szukających idealnego aparatu do robienia zdjęć.
    Pozdrawiam WIST04.