Tak byłby większy, ale chyba nie aż tak bardzo. Olek już miał obiektywy do takiej matrycy, choćby C8080. Kompakty innych firm są bardzo duże i to im nie przeszkadza
Tak byłby większy, ale chyba nie aż tak bardzo. Olek już miał obiektywy do takiej matrycy, choćby C8080. Kompakty innych firm są bardzo duże i to im nie przeszkadza
/*...................*/
/* ...........................*/
8080 miał obiektyw o zakresie odpowiadającym 28-140mm w małym obrazku, SP-550 zaś 28 - 504mm. Według mnie, przy tak wyśrubowanym zoomie konstrukcja obiektywu dla większej matrcy musiałaby jednak mocno spuchnąć, a wielkie kompakty obecnie raczej się nie sprzedadzą ze względu na konkurencję tanich lustrzanek, które każdy świadomy sprzedawca będzie wciskał klientom do bólu licząc na przyszłe zyski ze sprzedaży szkieł.Zamieszczone przez zibi1303
E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8
No właśnie o tym myślałem pisząc : Czyżby się bali że dogoni jakością E-400 ??.
Niestety, trochę to wkurza, bo gdy chodzi o interes korporacji, to interes klienta zawsze na tym traci...
/*...................*/
/* ...........................*/
Zamieszczone przez zibi1303
Gdybym dzisiaj miał kupić aparat, to nie miałbym najmniejszych watpliwości: byłby to Nikon D80.
Możnaby tylko się zastanowić, jaki obiektyw dokupić do tego cuda.
Cała nadzieja, że Olek coś nowego wymyśli w tym roku, co pozwoli zostać w systemie 4/3.
Pozdrówka
Ale czy naprawde tak wazne jest dla nas (mowie o amatorach) by Olympus wypuszczal teraz sprzet profi? Ja mam swoje zabawki, moge do nich dokupic od groma juz wyprodukowanych swietnych szkiel (ZD, Sigma), lampki i mi starczy. Czego chciec wiecej? Mam tyle (jak wielu amatorow) do nauki, ze ten sprzet starczy mi jeszcze na dlugo. Nie jest mi do niczego teraz potrzebny profi Olek. Kiedys (za kilka lat) moze tak. Jedyne, co chcialbym wiedziec, to przede wszystkim to, ze Olek bedzie sie rozwijal i system nie upadnie (ze bedzie serwis...), ze jak bede chcial wymienic body na lepsze, to bedzie na co. Dla mnie to jednak perspektywa kilku lat, wiec za bardzo sie tym nie przejmuje. A jakby sie okazalo, ze system 4/3 upadnie za rok, to co? Co mam zrobic? Bede focil tym co mam i sie tym cieszyl. Po to kupilem aparat. Nie po to, by wymieniac go na lepszy za rok, tylko by robic zdjecia i miec z tego duzo radosci. Warto pamietac o tym, po co sie robi zdjecia i po co sie ma aparat, by nie wpasc w szal nowosci i kupowania oraz szal "musze miec lepsze".
m_o_b_y: a jak Olek nie wymysli nic wielkiego? To sprzedasz sprzet ze strata i wejdziesz w inny system? Zamiast robic zdjecia? Wedlug mnie to dzialanie bez sensu, bo np. ja mam aparat i nic nie musi mi pozwalac zostac w tym systemie, bo nie mam potrzeby zmiany. Ten sprzet mi wystarcza, bo moge nim robic dobre fotki. Rozumiem, jesli by komus sprzet nie wystarczal i czekal na cos nowego od Olka. Ty, jak czytalem kupiles E500 pol roku temu, wiec odchodzilbys z systemu po 7 miesiacach (po PMA) dlatego, ze Olek nie zaprezentowal profi aparatu albo czegos mocno nowego? Moze wyciagam zbyt pochopne wnioski z tego co napisales, ale tak to troche wyglada. Wszystkim tym, co sie po prostu ucza i czerpia radosc z focenia radze nie zastnawiac sie za duzo i cykac fotki
Pzdr dla wszystkich, ktorzy po prostu cykaja fotki![]()
Zamieszczone przez suchar
Trzeba przyznać uczciwie że OLEK, to przyzwoity aparat.
Prawie każdy OLEK.
Za wyjątkiem E400, OLEK ma znakomitą ergonomię.
Wady:
- spore szumy,
- mały i dosyć ciemny wizjer,
- mały wybór i raczej drogich obiektywów,
- bardzo mały wybór akcesoriów; producenci raczej ignorują tę markę.
Jeśli system 4/3 będzie się dalej rozwijał, to zostanę przy OLKU.
Gdybym dzisiaj przesiadał się na Nikona, to na dzień dobry muszę stracić co najmniej 1200 PLN, plus całe drobne wyposażenie (filtry, zapasowe akumulatory itp.) do kosza.
Ponieważ na system 4/3 postawiły takie potęgi, jak Panasonic i Leica, więc jest szansa, że
da się w tym systemie działać.
Pozdrówka
Moim zdaniem juz sie da duzo zdzialac, bez zadnych problemow. Badz co badz juz teraz system jest calkiem spory. Nie zgadzam sie z tym, jakoby w E-systemie byl maly wybor szkiel. Wedlug mnie jest tam wszystko, czego potrzeba (patrzac na plotki o tym, co mialoby byc zaprezentowane na PMA to juz w ogole swiat i ludzie), a same szkla drogie nie sa. Ja, prawde mowiac, przestalem sie juz zastanawiac nad sprzetem (po co?), tylko go wykorzystuje. W koncu od tego jest. Do robienia zdjec
Pzdr
Zamieszczone przez suchar
System Olka ma chyba jedną wielką wadę, owo nieszczęsne 4/3 i chyba najmniejszy z sensorów stosowanych w lustrzankach i tu nic się nie może zmienić.
Natomiast denerwuje, że gdy się szuka jakiegoś szkła u Sigmy, czy Tamrona, to okazuje się, że zawsze jest w wersji Canona, czy Nikona, często w wersji Pentaxa, a prawie nigdy w wersji 4/3, choć akurat to się ma powoli poprawiać.
Pozdrówka
Wadą i zaletą - patrz np. na tele. Wielkość sensora jest cechą tego systemu, bo tak został zaprojektowany!Zamieszczone przez m_o_b_y
Tamron nie produkuje obiektywów z bagnetem 4/3, jeżeli potrzebujesz Sigmę 4/3 to zapytaj sprzedawcę w sklepie lub szukaj w sklepach gdzie masz oznaczone te obiektywy jako do 4/3.
Zawsze wszystkie dostępne obiektywy do 4/3 znajdziesz >> tu << i
Zamieszczone przez celebrity plus
Dzięki za dobrą radę, po odrobinie główkowania pewnie sam bym na to wpadł, że ewentualnie można zapytać sprzedawcę w sklepie i że obiektywy z bagnetem 4/3 są oznaczone, jako 4/3.![]()
Pozdrówka