Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 140

Wątek: Lustrzanka cyfrowa do 4k zł. Co wybrać?

robin102
    Gość
    A ja nie po to lustro kupilem , żeby na wyciągnietych łapakach kadrować . Ja tam wolę bezzzz.
    Choć nie przeczę , że w ekstremalnych sytuacjach może się przydać.
    Jednak podstawą lustrzanki jest porządny wizjer z pryzmatem i właśnie to zapewnia AS (manual AS)

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    A ja nie po to lustro kupilem , żeby na wyciągnietych łapakach kadrować . Ja tam wolę bezzzz.
    Jednak podstawą lustrzanki jest porządny wizjer z pryzmatem i właśnie to zapewnia AS (manual AS)
    Jak mam E-10 to zawsze przez wizjer
    pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    o co chodzi z AS

robin102
    Gość
    A no o to ,ż e zanim wymyślono AS-a tego współczesnego. Działał AS manualny czyli sporą masę aparatu tak około 1 kg - kiedyś nawet więcej przykładasz do czółka i masz efektywnie działającą stabilizację.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

lustrzanka do 4tys

Mam dokładnie ten sam problem z kupnem w zwiazaku z czym na razie sie wstrzymalem i do mojego kompakcika dokupilem TCON30C

Ale co rozwazam i co uwazam za i przeciw:

Niestety olympusy maja to do siebie, ze sa:
    - ciemne (chyba, ze masz kase na jasne obiektywy).
    - smuza i to duzo (nie wiem jak jest w 330 ale podobno lepiej).
    - wolny AF (ale dla mnie przy lustrzance i tak z wiekszosci korzystal bym z manuala)
    - nie ten prestiz jezeli ktos tez na to patrzy to tylko canon i nikon
    - przez mala matryce troszke za duza glebia ostrosci (co czasami przeszkadza)

+ maja rewelacyjne wykonanie nie do zdarcia
    + rewelacyjne obiektywy (najlepsze kitowe w porownaniu z konkurencja) lecz niestety drogie i slaby wybor (cos ostatnio slyszalem, ze sigma wypuszcza na 4/3)
    + w 330 mozna kadrowac na ekraniuku - super sprawa wg. mnnie powinno to byc w kazej lustrzance (nie chodzi o super jakosc ale o taki nawet podglad z dodatkowej matrycy 2Mpx) oczywiscie foci sie z wizjerka, ale czasami niewyobrazam sobie polozyc sie na zabloconej ziemi czy z nad glow robic foty przejezdzajacym rajdowkom - to mam w 5060 i sobie bardzo cenie gdyby 330 miala tez w takim samym zakresie dawno bym ja mial
    + najlepsze odszumianie - nie jakies tandetne bujanie matryca jak w sony

canony
    - w niektorych modelach problemy z AF za blisko lub za daleko lapia
    - tandetnie wykonane obudowy (prosty plasticzek) i brak gumowych wykonczen - to wkurza (nad jakas przepascia bal bym sie focic, ze zaraz mi zleci)

+ bardzo szybki AF (lecz czasami niedokladny)
    + najgorsze szkla w kicie - to juz moj oly. kompakt robie duzo lepsze zdjecia jak na tym kicie (oczywiscie nie obnazajac wad kompaktow tj. ISO i inne - przy dobrych warunkach gwarantuje lepsza fote z 5060 jak z tego badziewia canowskiego)
    + nikt o tym nie pisze a tez jest wazne - szybki transfer danych po USB
    + najwiekszy wybor szkielek za rozsadne (najnizsze - taniej jak u konkurencji) pieniadze
    + prestiz ale minimum trzeba miec 5D
    + przede wszystkim szybkosc juz od 20D i najlepsze ISO (ale szczerze powiedziawszy mozna oscylowac swobodnie do 400ISO w kazej lustrzance - z testow wydaje mi sie ze w tym wzgledzie najlepiej wypada D80Nikona przy porownaniu obrazkow) jednak uwaza sie ze canon jest najlepszy no i fakt przy 1600 jest nie do pokonania tylko zawsze uwazalem ze matryca CMOS jest gorsza od CCD - opierajac sie na jakosci skanerow
    + rewelacyjne szkla z czerwonym pierscieniem i/lub biale (jednak drogie - ale tansze od olego)

nikon
    - ciut mniejsza ilosc szkiel od canona no i drozsze (blizej jest olego), ale porownujac w tej samej cenie to szklo Nikona i Olego uwazam za najlepsze
    - do D70s wlacznie troche przy mala matryca jak na dzisiejsze tredy (troche moglo by byc wiecej, uwazam ze minimalna wartosc to 8Mpx i tak pozostanie w dobie matryc 40Mpx bo i po co wiecej, juz 5Mpx wystarcza jednak placac tyle kasy chce sie miec lekki zapas do kadrowania
    - ciemniejszy wizjer od canona lecz jasniejszy od olympusa
    - niestety wolne w seriach (szybsze od olego, ale canon wymiata w stosunku do ceny)

+ w kicie w pelni akceptowalne szkielka a zwlaszcza w D70 - przy takim zestawie mozna juz smialo focic
    + duzo lepiej wykonany od canona, a troszke mniej solidnie jak olympus (ale tez konkret)
    + rewelacyjny i bezbledny AF w D80, ale w D70s tez nie jest zle (przede wszystkim szybki)
    + super leza w rekach

i to chyba wszystko - moje spostrzezenia oparte sa na testach z roznych czasopism i publikacji internetowych oraz wlasnych spostrzezeniach (przy krotkich testach)

co bym wybral
    1) dla mnie najwiekszym bajerem za niewielkie w cudzyslowiu pieniadze jest:
    canon 20D/30D - szkoda tylko ze brak pilota, a by sie przydal i lcd do kadrowania w trudnych warunkach (gdyby to bylo to po prostu ideal), ma wszystko co potrzeba i jest szybki 5kl/s, tanie szkla sigmy i to wcale nie gorsze (oczywiscie nie biore pod uwage kitow)

2) D80 nikona - jest rewelacyjny, super zrobiony (troche za drogi) po prostu okrojony dla mnie top czyli D200, ktorego bardziej cenie od canonow - jednak za drogi
    jezeli nie przeszkadza mala matryca to polecam D70s bardzo udany model, ale w tym momencie jest jedno ale. Jest canona 400D a wg mnie jest lepszy od D70s i przez szybkosc dzialania tez raczej wyzej go kwalifikuje od D80 (jak nie patrzec na szybkosc to bierz D80)

3) jezeli chcesz wydac najmnniej i najlepiej w kicie a pozniej poszukiwac tzw. okazji przy upgradzie systemu polecam OLYMPUSa E500, a chyba ostatnio 330 za ta mozliwosc kadrowania - nie wiem czy jest duzo lepszy od E500 ale podobno ma mnniej szumow a to cos - niestety oly nie sa szybkie, ale w kitach po prostu kopara opada jak sie spoglada na foty - trzymajac sie zasady (najlepiej do ISO 200 wlacznie )
    wiec za komplet kitowy 2x obiektywy z E500 zaplacisz ponizej 3000zl - a to wg mnie rewelacja (aby uzyskac ta jakosc to za canona np. 350D + jeden przyzwoity obiektyw i to pewnie sigmy musial bys dac okolo 4000zl - ale foty byly by juz lepsze jak z olego (szko pewnie minimalnie lepsze ale body nadrabia)

E1 pomimo slaw i rewelacji ogolnie nie polecam - zwlaszcza jak piszesz, ze jestes amatorem i to nieukierunkowanym
    po 1) wolny
    2) mala matryca
    3) duza koza (mozna zabic rzucajac nim w kogos ) - super solidna obudowa
    4) amator nie zrobi na nim lepszych zdjec jakie wyjda z 350D canona - rewelacyjnie odzwierciedla kolorystyke tak jak w realu
    5) bez lampy a to czasami sie przydaje (chociaz swoim 5060 zadko uzywam bo dla mnie lampa za duzo zabiera tego co chcialbym pokazac) - nie lubie lamp
    6) przy w miare tanim obiektywie super lustrzanka - jednka to juz przezytek (jako amator bedziesz narzekac jako pro bedziesz szczesliwy)

na moj gust jezeli nie zalezy tobie za bardzo na szybkosci a chcesz miec tani zestaw i uniwersalny a przede wszystkim rozwojowy polecam inwestycje 350D/400D do 4000 wyrobisz sie bez problemu, ewentualnie cos z olympusa w zestawie 500 lub 300 z 330 bedzie ciezko sie wyrobic z kasa

mam nadzieje ze jakos naprowadzilem

mam prosbe - jezeli ktos uwaza inaczej, co do parametrow prosze o sprostowanie i najlepiej z jakimis linkami poniewaz sam interesuje sie co by sobie tutaj za lusterko kupic

mam nadzieje ze olympus wypusci cos w stylu 330 ale w obudowie E500 z lcd takim jak 5060, szybkoscia 20D i to bylby moj typ - szumy minimalnie mniejsze

przepraszam wszystkich ze tak sie rozpisalem. mam nadziejje ze zwieksze zainteresowanie tematem i znajdziemy optimum dla przecietnego kowalskiego do 4tys zl do focenia w terenie statycznych czy dynamicznych ujec, raczej bez zastosowania w studio

pozdrawiam

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Re: lustrzanka do 4tys

Cytat Zamieszczone przez rzysk
    Ale co rozwazam i co uwazam za i przeciw:

Niestety olympusy maja to do siebie, ze sa:
    - ciemne (chyba, ze masz kase na jasne obiektywy).
    A inne kity nie są?
    - smuza i to duzo (nie wiem jak jest w 330 ale podobno lepiej).
    ??

- wolny AF (ale dla mnie przy lustrzance i tak z wiekszosci korzystal bym z manuala)
    Wolny w porównaniu z czym? Z Nikonem i Canonem to może tak, choć wszystko zależy od szkła, ale przy przejściu z kompakta i tak szybkośc jest porażająca

rewelacyjne obiektywy (najlepsze kitowe w porownaniu z konkurencja) lecz niestety drogie i slaby wybor (cos ostatnio slyszalem, ze sigma wypuszcza na 4/3)
    Mało? http://www.olympusclub.pl/olypedia
    A prawda wygląda, tak, ze canon i nikon mają pełnooo szkieł, ale i tak wszyscy kupują tylko określone modele - nie liczy się iloś, ale jakośc...

najlepsze odszumianie - nie jakies tandetne bujanie matryca jak w sony
    eeee nie wiesz o czym piszesz - nie odszumianie, ale stabilizację, a ta w sony wcale nie jest tandetna

canony
    - tandetnie wykonane obudowy (prosty plasticzek) i brak gumowych wykonczen - to wkurza (nad jakas przepascia bal bym sie focic, ze zaraz mi zleci)
    generalizujesz... tandetne są tylko najtańsze. 20d i wgórę jest już śuper

+ bardzo szybki AF (lecz czasami niedokladny)
    Zalezy od szkła

+ najgorsze szkla w kicie - to juz moj oly. kompakt robie duzo lepsze zdjecia jak na tym kicie (oczywiscie nie obnazajac wad kompaktow tj. ISO i inne - przy dobrych warunkach gwarantuje lepsza fote z 5060 jak z tego badziewia canowskiego)
    Jak się zdjec nie umie robić i znaleść zastosowania do tego szkiełka, to można potem nażekać

+ nikt o tym nie pisze a tez jest wazne - szybki transfer danych po USB
    Bo to nie jest ważne, i tak czytnik jest wygodniejszy.

+ najwiekszy wybor szkielek za rozsadne (najnizsze - taniej jak u konkurencji) pieniadze
    taaak? To ile kosztuje przyzwoity tele-zoom do canona?

nikon
    - ciut mniejsza ilosc szkiel od canona no i drozsze (blizej jest olego), ale porownujac w tej samej cenie to szklo Nikona i Olego uwazam za najlepsze
    j.w

- ciemniejszy wizjer od canona lecz jasniejszy od olympusa
    i mniejszy od canona,
    - niestety wolne w seriach (szybsze od olego, ale canon wymiata w stosunku do ceny)
    eee? Wszystkie mają 3fps

+ super leza w rekach
    Sprawa czysto osobista

E1 pomimo slaw i rewelacji ogolnie nie polecam - zwlaszcza jak piszesz, ze jestes amatorem i to nieukierunkowanym
    po 1) wolny
    który aparat zrobi 12 rawów w serii?

2) mala matryca
    Wywołujesz zdjęcia powyżej 20*30?

3) duza koza (mozna zabic rzucajac nim w kogos ) - super solidna obudowa
    Jest mniejszy od 20d a przytym ma jedne z najbardziej ergonomicznych body

4) amator nie zrobi na nim lepszych zdjec jakie wyjda z 350D canona - rewelacyjnie odzwierciedla kolorystyke tak jak w realu
    ??

5) bez lampy a to czasami sie przydaje (chociaz swoim 5060 zadko uzywam bo dla mnie lampa za duzo zabiera tego co chcialbym pokazac) - nie lubie lamp
    Wbudowaną lampą to sobie możesz...

mam nadzieje ze jakos naprowadzilem
    Raczej namieszałeś

//edit... nie mam pojęcia co się z czcionką zrobiło
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Lustrzanka cyfrowa do 4k zł. Co wybrać?

no nie porozmawiamy sobie - jakies traszne woly mi sie z Twojego postu pojawily.

prosze o usuniecie tego i zamieszczenie normalnie - chyba ze u mnie cos sie sknocilo

| OlyJedi Awatar krzwoj
    Mieszka w
    Heidelberg
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Nie tylko u ciebie

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Nie mam pojęcia co się stało. Kilka razy na to patrzyłem ;/
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

robin102
    Gość
    a to co się stało ???