Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 140

Wątek: Lustrzanka cyfrowa do 4k zł. Co wybrać?

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    E400 jest niewygodny w trzymaniu. Brak gripa, choc doskwiera (jednak w wielu zaawansowanych kompaktach jest grip, a tanie sa leciutkie) jeszcze bym przezyl. Jednak tego uchwytu paska umieszczony pod palcem to jest dopiero nieporozumienie... Mowie to z wlasnego doswiadczenia, gdyz wybralem sie do sklepu i przymierzalem E400.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    E400 jest niewygodny w trzymaniu. Brak gripa, choc doskwiera (jednak w wielu zaawansowanych kompaktach jest grip, a tanie sa leciutkie) jeszcze bym przezyl. Jednak tego uchwytu paska umieszczony pod palcem to jest dopiero nieporozumienie... Mowie to z wlasnego doswiadczenia, gdyz wybralem sie do sklepu i przymierzalem E400.
    No jest ale jak będzie LV to na prawdę nikt nie będzie się zajmował trzymaniem tylko tym, że może miać zamist kompaktu lustrzankę...
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Yx
    No jest ale jak będzie LV to na prawdę nikt nie będzie się zajmował trzymaniem tylko tym, że może miać zamist kompaktu lustrzankę...
    Tak, ale mowimy o E400, ktory jest jaki jest i LV nie ma. To prawda, ze byc moze robienie zdjec przez LV (gdyby w E400 byl) nie wymaga takiego trzymania jak przy kadrowaniu przez wizjer i uchwyt paska nie przeszkadza. Ale E400 jest jaki jest. Zobaczymy jak bedzie z E410, moze w tym bedzie juz ok. Jak RE juz slusznie zauwazal, wiekszosc nabywcow E400 kupi go, bo to malusienka lustrzanka i bedzie go glownie nosic na szyi, wiec zle trzymanie nie bedzie dla nich problemem. To prawda, ale to zaweza grupe nabywcow, bo ktos kto chce miec podrozny aparat, drugie body, a duzo foci go raczej nie kupic.
    Pzdr[/code]
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Tak, ale mowimy o E400, ktory jest jaki jest i LV nie ma. To prawda, ze byc moze robienie zdjec przez LV (gdyby w E400 byl) nie wymaga takiego trzymania jak przy kadrowaniu przez wizjer i uchwyt paska nie przeszkadza. Ale E400 jest jaki jest. Zobaczymy jak bedzie z E410, moze w tym bedzie juz ok. Jak RE juz slusznie zauwazal, wiekszosc nabywcow E400 kupi go, bo to malusienka lustrzanka i bedzie go glownie nosic na szyi, wiec zle trzymanie nie bedzie dla nich problemem. To prawda, ale to zaweza grupe nabywcow, bo ktos kto chce miec podrozny aparat, drugie body, a duzo foci go raczej nie kupic.
    Pzdr
    Ale jest też na rynku mniej niż miało być E-400. Więc chyba wszystkie mają szanse się sprzedać
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Pzdr
    Ale jest też na rynku mniej niż miało być E-400. Więc chyba wszystkie mają szanse się sprzedać

Niekoniecznie.
    Jako ciekawostkę podaję, że na stronie Skąpiec różnica między najtańszą ofertą na e500 i e400 wynosi 20 PLN, słownie: dwadzieścia złotych, pomimo iż e400 ma matrycę 10 MP, a e500 tylko 8 MP, nie mówiąc już o innych parametrach.
    Pozdrówka

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Pzdr[/code]

Pozwolę sobie nie podzielać opinii RE w kwestii noszenia e400 na szyi, jako wisiorka, bo z kolei aż tak mały, to on nie jest.
    Jako lustrzanka za mały, a w dodatku bez gripa, a jako wisiorek za duży.
    Osobiście zastanawiam się obecnie nad kupnem aparatu kieszonkowego i biorę pod uwagę Canony Ixus 800 IS oraz 900 Ti, (jako że Olek takich aparatów nie produkuje), ale e400 to zupełnie nie ta kategoria wagowa i rozmiarowa.
    Pozdrówka

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y
    Osobiście zastanawiam się obecnie nad kupnem aparatu kieszonkowego i biorę pod uwagę Canony Ixus 800 IS oraz 900 Ti, (jako że Olek takich aparatów nie produkuje),
    Pozdrówka
    Sory , ale co ty za bzdury opowiadasz !! Pod jakim względem chcesz porównać. Wagi pixeli, czy czego ?

Weź sobie model Olympus Mju 1000, albo Olympus Mju 760, są tańsze. Jeden ma tez stabilizacje matrycy. wagowo też są lżejsze niż Canony. gabarytowo tez są chyba ciut mniejsze, ale generalnie to ta sama klasa i podobne parametry. Albo weź sobie ten ostatni model co ma ISO10000, Widziałeś zdjęcia ?, Są tu na forum. Nie rozumiem tego stwierdzenia.
    Rozumiem, że tamte ci bardziej leżą, itd ale nie mów że olek takich nie robi. Małych aparatów masz u olka do wyboru do koloru. :P
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y
    Osobiście zastanawiam się obecnie nad kupnem aparatu kieszonkowego i biorę pod uwagę Canony Ixus 800 IS oraz 900 Ti, (jako że Olek takich aparatów nie produkuje),
    Pozdrówka
    Sory , ale co ty za bzdury opowiadasz !! Pod jakim względem chcesz porównać. Wagi pixeli, czy czego ?

Weź sobie model Olympus Mju 1000, albo Olympus Mju 760, są tańsze. Jeden ma tez stabilizacje matrycy. wagowo też są lżejsze niż Canony. gabarytowo tez są chyba ciut mniejsze, ale generalnie to ta sama klasa i podobne parametry. Albo weź sobie ten ostatni model co ma ISO10000, Widziałeś zdjęcia ?, Są tu na forum. Nie rozumiem tego stwierdzenia.
    Rozumiem, że tamte ci bardziej leżą, itd ale nie mów że olek takich nie robi. Małych aparatów masz u olka do wyboru do koloru. :P

Wiadomo, że Olek żyje z produkcji kompaktów i dlatego lustrzanki traktuje po macoszemu, tyle, że o ile lustrzanki Olka nieźle szumią, to z kompaktami jest jeszcze gorzej.
    Kompakty Olka mają fajną stylistykę i niezłe ceny, ale trudno je porównywać z Canonami.
    Ostatnio odkryłem niezwykłe kompakty Fuji i obecnie zastanawiam się raczej nad kupnem FinePix F31 fd.
    Według badań dpreview, F30, jego poprzednik, pod względem szumów jest porównywalny z lustrzanką Nikona D50 i daje dobre wyniki nawet przy ISO 1600 !!!
    Okazuje się, że jedynie firma Fuji zajęła się poważnie największym problemem kompaktów, wielkim szumem przy zdjęciach w nienajlepiej oświetlonych wnętrzach, do czego przecież głównie są używane kompakty.
    I to zajęła się z wielkim sukcesem.
    Pozdrówka

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Tak m_o_b_y masz trochę racji, ale to się cały czas zmienia i bym bardzo ostrożnie ferował wyroki, bo po tych zdjęciach tu na forum , śmiem twierdzić że Olek tez się poprawił i to znacznie, ale oczywiście przy zakupie sprawdziłbym Fuja30, bo to rzeczywiście niesamowita maszynka. Co do Canonów, to mam mieszane odczucia, tam owszem jest mniej szumów, ale te zdjęcia są jakieś mydlane. Nie wiem mi nie leżą. Oczywiście z Olka bym wybrał te z matrycą 1/1.8". Nie rozumiem dlaczego takiej matrycy nie dali do SP-550. Czyżby się bali że dogoni jakością E-400 ??. Przy matrycy 1/1.8" zabiłby wszystkie kompakty. Cena tego nie da się wytłumaczyć, skoro w mniejszych stosują 1/1.8"... Ale to ich strata
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    Oczywiście z Olka bym wybrał te z matrycą 1/1.8". Nie rozumiem dlaczego takiej matrycy nie dali do SP-550. Czyżby się bali że dogoni jakością E-400 ??. Przy matrycy 1/1.8" zabiłby wszystkie kompakty. Cena tego nie da się wytłumaczyć, skoro w mniejszych stosują 1/1.8"... Ale to ich strata
    Gdyby w SP-550 była większa matryca to obiektyw o takim samym zakresie ekwiwalentu ogniskowych również musiałby być większy, co uczyliłoby z tego aparatu niezłą cegłę.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8