Jestes pewny,ze u Ciebie w kompie zaden "smiec nieproszony"sie nie zainstalowal.Sprawdzilbym na obecnosc trojanow i doorow.
Jestes pewny,ze u Ciebie w kompie zaden "smiec nieproszony"sie nie zainstalowal.Sprawdzilbym na obecnosc trojanow i doorow.
na pewno jest czysty. Mam świra na punkcie zabezpieczeń ;P
po za tym zmieniałem system. Problemem jest kombinacja (tylko mój?) E-330 + (tylko moja?) xD 1GB Type H. Może coś z powyższych się zepsuło i np aparat nie uznaje już kart z panoramą?
Jak dla mnie to ta karta pada. Jeszcze działa ale jak widać mocno losowo. Po sformatowaniu w czytniku (olać panoramę) karta powinna działać stabilnie a nie pokazywać różne pojemności.Zamieszczone przez Syd Barrett
PS.
1. Jak już zapalisz dla tej karty świeczkę to można byłoby zapisać całą kartę jakimiś wartościami. W przypadku uszkodzonych bloków czytnik powinien zaznaczyć je jako uszkodzone i powinien kontynuować zapisywanie. Najprościej "zaorać" pod linuxem:
# dd if=/dev/zero of=/dev/sd?
gdzie: /dev/sd? to twoja karta np: sda, sdb itp
Po takim zabiegu należałoby sformatować kartę w aparacie.
2. Jesli te czary mary by pomogły to ja już tej karcie bym i tak nie ufał. Proponuję wtedy nigdy nie kasować zdjęć. Po zapełnieniu lub zgraniu na komputer - formatować. Zapobiegnie to defragmentacji karty dzięki czemu łatwiej będzie można odzyskać zdjęcia gdy awaria się powtórzy.
ma ktoś jeszcze jakieś sugestie? czy komuś się to przydarzyło?