Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Generatory - Flash Gallery

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Generatory - Flash Gallery

Jakie znacie programy, darmowe i płatne, które generują galerię foto ale we flashu??

Ja testowałem lightrooma i całkiem fajną galerię mi zrobił, ale brakuje w nim możliwości dodawania tekstu w niektórych miejscach. Znacie cos lepszego?

Part
    Gość
    Ja kiedys korzystalem Tej galerii. Teoretycznie, przy minimalnym nakladzie pracy mozna z ta galeria zrobic wszystko. Jak ktos zna PHP, to nawet cuda. Teraz - z tego co zauwazylem - jest wersja 1.8. Ja korzystalem z wersji 1.1, wiec nie wiem na ile sie zmienila na lepsze (gorsze). Ale przetestowac mozna, bo to wlasciciwe parenascie kilobajtow do sciagniecia.

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ciekawie to wygląda - tylko jakoś nie potrafię tego uruchomić, popracuję nad tym jeszcze.

jakieś inne programy?

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magus
    Ciekawie to wygląda - tylko jakoś nie potrafię tego uruchomić, popracuję nad tym jeszcze.

jakieś inne programy?
    tutaj masz rozszerzenie do picassy a z niej już łatwo i szybko

http://www.airtightinteractive.com/s..._instruct.html
    było sobie życie

Part
    Gość
    Napisze tak na wszelki wypadek, bo moze kiedys, komus to sie przyda. Chodzi o to, jak w szybkim tepie, bez zaglebiania sie w aspekty technologii flash zrobic sobie portfolio w sieci.

Na poczatek potrzebujemy 2 rzeczy. Picase i plug-in do Picasy SimpleViewer .

Po sciagnieciu na dysk obydwu programow, najpierw instalujemy Picase. Nastepnie wypakowujemy archiwum SimpleViewera do odpowiedniego katalogu Picasy. A scislej do: C:\Program Files\Picasa2\web\templates . Dzieki temu otrzymamy nowy podkatalog z szablonem galerii (simpleviewer_picasa_template):

I jesli chodzi o instalacje, to juz praktycznie wszystko.

Teraz (np. na pulpicie) tworzymy dwa katalogi. Ja przyjalem nazwy "Galeria" i "Portfolio", ale one oczywiscie nie maja znaczenia. Mozecie je nazwac dowolnie...

W kat. Galeria bedziemy przechowywac zdjecia, ktore chcemy opublikowac, a w kat. Portfolio pliki, ktore wygeneruje nam Picasa (do publikacji w sieci).

A wiec wklejamy (metoda copy - paste z innego katalogu) do kat. Galeria zdjecia, ktore chcemy opublikowac. Dlaczego akurat do tego katalogu - o tym za chwile.
    Nastepnie uruchamiamy Picase i z menu Plik wybieramy opcje: Dodaj folder do programu Picasa...

W oknie dialogowym, jakie sie pojawi wybieramy folder ze zdjeciami do naszego portfolio. Pamietajac, zeby zaznaczyc opcje Zawsze przeszukuj. Screen ponizej:

Po tej operacji otrzymamy cos takiego:

Jesli chcemy, zeby kazde ze zdjec w naszym portfolio mialo tytul, albo opis, to klikamy na kazdym z dodanych zdjec dwa razy i po przejsciu do edycji zdjec dodajemy kazdemu zdjeciu tytul lub opis (tak jak ponizej:

Zostalo nam juz tylko wygenerowanie portfolio.

Naciskamy albo CTRL + W, albo z menu Folder wybieramy Eksportuj jako strone internetowa.... Nastepnie powinien nam sie pojawic cos takiego:

gdzie w przy pomocy przycisku Przegladaj wskazujemy na katalog gdzie maja zostac zapisane nasze pliki. W tym wypadku wskazujemy na katalog Portfolio. Nastepnie klikamy Dalej i z listy wybieramy szablon SimpleViewer:

Na koniec tylko Zakoncz i... w katalogu Portfolio mamy juz gotowa galerie we Flashu, ktora mozemy "wyslac" na serwer. Jaki to dalo efekt, mozna zobaczyc TUTAJ. Zdjecia sa oczywiscie przykladowe i wybrane ad hoc

Mam nadzieje, ze moze komus, kto jest - jak to sie mowi - niekumaty taki krotki opis sie do czegos przyda.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Part świetny tutorial.
    ...był Olek jest A6000

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji