Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Wątek: Abstrakcja

| OlyJedi Awatar thethomson
    Mieszka w
    ck
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Tadeuszu,
    myślałem o abstrakcyjnym wyrażeniu tego co zwykle jest caukiem inne, o przedstawieniu kubka troche inaczej, gry w kółko i krzyzyk też, o przedstawieniu różnych zestawień. Nie twierdze ze moje zdjecia sa czysta 100% abstrakcja, ale moze jest w nich jakis zalążek. To tylko proby. I widzicie teraz jestem o te wasze słowa madrzejszy
    Ale mimo wszystko prosze o komentarze zdjec niezwazajac juz na ich rodzaj
    Aga,
    niebardzo wiem od czego zaczac ale dzieki
    Pozdr

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Musisz trochę pojeździć myszką (najlepiej od czasu do czasu klikając) to będzie prawdziwa abstrakcja. Abstrakcja z klucza NIC NIE PRZEDSTAWIA. U Ciebie wszystko jest CZYMŚ

Mieszka w
    ck
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    OK rozumiem, mozna znaleźść inspirację. Dzieki a cwiczenie napewno mi sie przyda, ale co myslisz co samych zdjeciach
    Pozdr

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Thethomson,

Napisałes, że celem Twoim było:
    myślałem o abstrakcyjnym wyrażeniu tego co zwykle jest caukiem inne, o przedstawieniu kubka troche inaczej, gry w kółko i krzyzyk też, o przedstawieniu różnych zestawień. Nie twierdze ze moje zdjecia sa czysta 100% abstrakcja, ale moze jest w nich jakis zalążek.
    Jak z tej deklaracji wynika, sądziłeś, że jeśli przedstawisz kubek, czy grę w kółko i krzyżyk, to będzie to abstrakcyjne wyrażenie "tego, co zwykle jest całkiem inne".
    Trochę to jest mało zrozumiałe, ta idea

"abstrakcyjne wyrażenie tego, co zwykle jest całkiem inne",

jest wewnętrznie sprzeczna.To sformułowane jest bardzo zawiłe i po dłuższej chwili myślenia zrezygnowałem z interpretacji Twojego zamiaru.

Po prostu, jeżeli to jest np. kubek, to nawet, jeśli go inaczej przedstawisz, to nie stanie się on abstrakcją, to jest niemożliwe, ponieważ kubek jest kubek i Ty go przedstawiłeś na swojej fotce "kubek w kubek" tak, jaki jest ten przedmiot. Nie ma tu abstrakcji. Może, jak piszesz, zalążek. Ale zalązek, to nie abstrakcja. Może gdybyś potłukł go na kawałki i sfotografował, to by powstał jakiś bardziej adekwatny zalążek abstrakcji.

Moim zdaniem przedstawione przez Ciebie zdjęcia, to martwa natura. W tego typu tematyce bardzo ważną rolę powinno grać światło, a u Ciebie prawie go nie widać. Oświetlenie płaskie, nie wydobywa kształtu przedmiotów ani nie nadaje przestrzenności fotkom, ponieważ pada z tego samego kierunku, z którego patrzy obiektyw.

Nie rozumiem fotki ostatniej z reką trzymają cąkubek. Co ma oznaczać ukośne przedstawieni narożnika - że bez przytrzymania spadnie? Czy to jest taki kaprys autora, czy to niesie jakiś zalążek skojarzeń?
    Pzdr, TJ

Mieszka w
    ck
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Chyba Tadeuszu pojąłem wreszczcie co to jest abstrakcja, niebede sie rozpisywal zbytnio dzieki za obfity kometarz i prube interpretacji moich zawilych, niezrozumialych mysli
    cóż cos tam sobien ubzdurałem mialem taki pomysl i go wykonałem. Ręka trzymajaca kubek/pod kontrolą
    Pozdr

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów