Pytanie do administratora:
Gdzie należy umieszczać takie zdjęcia jak wyżej aby nie zaśmiecać albumu?
Pozdrawiam.
Pytanie do administratora:
Gdzie należy umieszczać takie zdjęcia jak wyżej aby nie zaśmiecać albumu?
Pozdrawiam.
Darek
dadu: Chętnie dałbym Ci punkty za "pomógł", ale w tym wątku nie da się tego zrobić...
Wielkie ułatwienie z tym Rawem --Dzięki!!!---Irek
irek50
Cieszę się że mogłem być pomocny tobie , autorowi wielu bardzo ciekawych pomysłów i rozwiązań. Punkty nie są ważne.
Pozdrawiam.
Darek
dadu: Chyba nigdy bym sam nie wpadł na to, że trzeba tę krzywą tak wygiąć w lewo w łuk... Ale wynik ostateczny (zdjęcie) świadczy, że to odpowiednia metoda.
Regulacja ekspozycją i ewentualna zmiana kontrastu suwakiem kończy szybko pracę --pozdrawiam serdecznie.
Dadu wielkie dzięki za podpowiedź. Twoja metodą poprawiłem sobie kilka fotek. Do tej pory robiłem to tak, że zaznaczałem ciemne partie obrazu i tak je rozjasniałem ale później moc pracy przy zatuszowaniu granic poprawek tak, że skórka nie warta wyprawki. Twoją metodę spróbowałem w programie OM po zapisaniu do TIFA z ORF i działa przynoszą zamierzony efekt. Nie mam filtra połowkowego a do zdjęć plenerowych ta metoda jest super. Pozdrawiam.![]()
pozdrawiam Wiejo
No dobra!
A ja dalej męczę. i męczę.
Ustawiamy historam tak aby jak najładniej był rozciągnięty
od krawędzi do krawędzi.
Drugim krokiem, który opisałeś tio krzywe
I teraz jeśli robię mniej więcej jak na obrazku który dołączyłeś
wychodzi mi jakaś szaro dziwan kompozycja
Czym się kierować z kolei ustawiając krzywe ?
Jak to robisz ?
I oczywiście wielkie dzięki za pomoc
pozdrawiam
dobas
dobas: Tak jak pisał dadu zachowaj kolejność kroków:
1. Ustaw shadow (cienie) i jasność na zero.
2. Krzywą ustaw na linear a następnie wygnij w lewo ( ja tylko łuk robię w lewo ze środka)
3. Wróć do ekspozycji aby ustawić histogram (liczy się wygląd zdjęcia zasadniczo)
4. Sprawdź inne pozycje kontrastu.
5. Zapisz udane ustawienia (save settings), aby program pamiętał tę krzywą którą zrobisz. Tylko ekspozycję i kontrast będziesz zmieniał przy następnych zdjęciach o podobnym charakterze.
-----------------------pozdrawiam
Dokładnie tak jak napisał Irek50 .
Dla ułatwienia pracy stawiam kilka punktów pomiarowych dla najciemniejszych i najjaśniejszych miejsc na zdjęciu.
![]()
Punkty te pozwalają kontrolować wartość składowych RGB interesujących nas elementów ( charakterystycznych ) obrazu.
Bardzo jasny nie przepalony max. 254
czarny nie odcięty min. 3
Powodzenia.
Darek
Może ktoś przykleji ten wątek?