Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: e1 - za mala rozpietosc tonalna ?

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    O tak, patrzę na Twoje zdjęcia w galerii - to aż szkoda coś takiego pokazywać: mikroskopijna wielkość, pikselizacja...
    Ale o ktorej galerii mowa ? o tej na dobas.art.pl ?
    bo jesli chodzi o to to akurat na te zdjecia nie narzekam na obrobke tyle ze to skany ze slajdow po 4000 dpi. robilem z nich powiekszenia o boku pol metra i przygotowywalem pliki do druku do magazynu FOTO (06 2006) na stronie sa male i skompresowane poniewaz wsadzone w plik swf musza sie w miare szybko ladowac nawet przez modem. wiec mysle ze z tym akurat nie mam problemow. to co jest na stronie traktuje jako rzecz podrzedna. ma szybko dzialac i pokazywac fotografie. a niestety przygotowanie strony we flashu tak aby smigala w kazdej rozdzielczosci i na kazdej przegladarce nie nalezy do celow latwych u mnie pikselizacji nie ma widac w prawdzie more od kompresji do jpg ale trudno ona byc musi. strona jest zrobiona pod opere na 1024x 768 i maksymalna ilosc kolorow. ale jak mowie. to malo istotne i uwierz ze umiem przygotowac plik do naswietlenia albo porzadnie do prezentacji na www. tutaj juz pojawiaja sie efekty przenikania strumieniowania i musi wszystko byc jak najmniejsze zeby dzilalo akceptowalnie

nie wydaje mi sie ze szkoda pokazywac. jakos ta strona juz wiele dla mnie dobrego zrobila poczynajac od propozycji wystaw a konczac na propozycji publikacji.
    i z cala pewnoscia o taka obrobke sie nie martwie.

piszac ze wiele pracy prze de mna w temacie obrobki tego co wychodzi z matrycy pisze o masie rzeczy z ktrymi NIGDY nie musialem sie borykac.

a mianowicie wyciaganie szczegolow z cieni w ktorych nic nie widac tak aby nie wylazil szum i aby nie robily sie dziwne aureolki wokolo wszystkiego. a mianowicie z faktem ze linia ukosna dla aparatu to schodki z pikseli - a umowmy sie ze na odbitce nie wyglada to najlepiej.

tego na pewno nie umiem bo nie mam w tym zbyt wielkiej wprawy

i dobrze by bylo gdyby komus kto ma w tym dobre efekty chcialo sie jakos pomoc tym bardziej tepym - jak ja
    a mianowicie jak zrobic aby z tego zdjecia z matrycy uzyskac jak najlepszy efekt...
    to by byla moja prosba do bardziej doswiadczonych klubowiczow. moze komus kiedys by sie zechcialo usiasc i podzielic doswiadczeniami. pomijam HDRy - bo to temat juz mocno opisany mowie o wywolaniu RAWa tak z punktu widzenia posiadaczy E1

bede bardzo wdzieczny - z reszta mysle ze nie tylko ja

tak jak zaczal dadu. moze podzielcie sie swymi doswiadczeniami. i zdradzcie rozne sekrety i tricki

Igrabun dzieki za konstruktywny komentarz co do pikselizacji - bedzie czas popracuje nad tym natomiast jak juz mowilem nie w tym ta "dluga nauka przede mna"...[/b]

Mieszka w
    Podkarpacie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Darek, mógłbyś tak na chłopski rozum wytłumaczyć te dwa zdjęcia?
    Pozdrawiam Marek.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    zgadzam sie z przedmowca.
    prosba do Darka o lopatologiczne co jak i dlaczego kroczek po kroczku.
    pzdr
    dbs

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    OK. Wieczorem dodam więcej opisu.
    Darek

Mieszka w
    Podkarpacie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Całą noc nie spałem a On pisze że dopiero wieczorem . Coś mi się wydaje, że temat może wiele wyjaśnić w tych niby niedomaganiach e-jedynki.
    Pozdrawiam Marek.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    nie będę oryginalny, czekam co dadu napisze, tak krok po kroczku
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Lol. Nie ma na co czekać, zapomni o was

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magus
    Lol. Nie ma na co czekać, zapomni o was ;)
    Nie zapomniał!!!
    Na wstępie przepraszam że dopiero teraz odpisuję ale podyktowane jest to niestety charakterem mojej pracy.

Matryca w E1 ma dardzo duży zakres tonalny lecz podczas konwersji do 8 bitowej skali szarości korzystamy tylko z małego wycinka zakresu tonalnego.Wcześniej przedstawione zdjęcie wywołane normalnie korzysta z około 30% tego zakresu. Gdy skonwertujemy cały zakres tonalny liniowo do skali 8 bitowej otrzymamy zdjęcie pozbawione kontrastu i szczegółów w cieniach (zdjęcie pierwsze). Aby dać wrwżenie dużego zakresu tonalnego w przestrzeni 8 bitowej trzeba zakrzywić konwertowaną krzywą tonalną
    Metoda 1:
    Wywołanie RAW w PS.
    Materiałem wejściowym jest plik ORF 12 bit.
    Ustawiamy suwaki Shadow i Brichtness na "0", suwak Exposure obserwując histogram jak na tym przykładzie:

Przechodzimy do zakładki "krzywe" ( Curve ) i obserwując zdjęcie przeginamy prostą jak na przykładzie:

Krzywą trzeba ustawić tak aby otrzymać zamierzony efekt.
    Zapisujemy wynik jako TIF 16 bitowy do dalszej obróbki w PS.
    Metoda ta pozwala uzyskać wrażenie znacznie większego zakresu tonalnego zdjęcia.
    Metodę 2 opiszę jutro wieczorem.
    Pozdrawiam
    Darek

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Tutaj wszystko jest dokładnie opisane: http://www.normankoren.com/digital_tonality.html
    Pozdrawiam,
    Piotr.

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Przyznam, że tak tego jeszcze nie robiłem. Muszę to wypróbować.