Ale o ktorej galerii mowa ? o tej na dobas.art.pl ?Zamieszczone przez lgrabun
bo jesli chodzi o to to akurat na te zdjecia nie narzekam na obrobke tyle ze to skany ze slajdow po 4000 dpi. robilem z nich powiekszenia o boku pol metra i przygotowywalem pliki do druku do magazynu FOTO (06 2006) na stronie sa male i skompresowane poniewaz wsadzone w plik swf musza sie w miare szybko ladowac nawet przez modem. wiec mysle ze z tym akurat nie mam problemow. to co jest na stronie traktuje jako rzecz podrzedna. ma szybko dzialac i pokazywac fotografie. a niestety przygotowanie strony we flashu tak aby smigala w kazdej rozdzielczosci i na kazdej przegladarce nie nalezy do celow latwych u mnie pikselizacji nie ma widac w prawdzie more od kompresji do jpg ale trudno ona byc musi. strona jest zrobiona pod opere na 1024x 768 i maksymalna ilosc kolorow. ale jak mowie. to malo istotne i uwierz ze umiem przygotowac plik do naswietlenia albo porzadnie do prezentacji na www. tutaj juz pojawiaja sie efekty przenikania strumieniowania i musi wszystko byc jak najmniejsze zeby dzilalo akceptowalnie
nie wydaje mi sie ze szkoda pokazywac. jakos ta strona juz wiele dla mnie dobrego zrobila poczynajac od propozycji wystaw a konczac na propozycji publikacji.
i z cala pewnoscia o taka obrobke sie nie martwie.
piszac ze wiele pracy prze de mna w temacie obrobki tego co wychodzi z matrycy pisze o masie rzeczy z ktrymi NIGDY nie musialem sie borykac.
a mianowicie wyciaganie szczegolow z cieni w ktorych nic nie widac tak aby nie wylazil szum i aby nie robily sie dziwne aureolki wokolo wszystkiego. a mianowicie z faktem ze linia ukosna dla aparatu to schodki z pikseli - a umowmy sie ze na odbitce nie wyglada to najlepiej.
tego na pewno nie umiem bo nie mam w tym zbyt wielkiej wprawy
i dobrze by bylo gdyby komus kto ma w tym dobre efekty chcialo sie jakos pomoc tym bardziej tepym - jak ja
a mianowicie jak zrobic aby z tego zdjecia z matrycy uzyskac jak najlepszy efekt...
to by byla moja prosba do bardziej doswiadczonych klubowiczow. moze komus kiedys by sie zechcialo usiasc i podzielic doswiadczeniami. pomijam HDRy - bo to temat juz mocno opisany mowie o wywolaniu RAWa tak z punktu widzenia posiadaczy E1
bede bardzo wdzieczny - z reszta mysle ze nie tylko ja
tak jak zaczal dadu. moze podzielcie sie swymi doswiadczeniami. i zdradzcie rozne sekrety i tricki
Igrabun dzieki za konstruktywny komentarz co do pikselizacji - bedzie czas popracuje nad tym natomiast jak juz mowilem nie w tym ta "dluga nauka przede mna"...[/b]