Świetne zdjęcia. Jaki obiektyw był użyty na zdjęciu 3?
Świetne zdjęcia. Jaki obiektyw był użyty na zdjęciu 3?
na nr 3 był użyty zenitowy Helios na konwerterze M42
Olek C-5060WZ, Canon EOS 400D, olek SP-320 i C-765
GG 3520341, TLEN: nimizt1@tlen.pl
www.michalmilde.pl
Widać, że to stare szkło. Widać na korzyść, oczywiście.Zamieszczone przez MichelCat
a teraz najnowsze z Olympusa SP-320, małego, acz poręcznego i o sporych możliwościach aparatu
Zlot digartu:
droga do miasta, linia nr 53...
...przechodzimy obok "Kazka"... dodam, że kazek wykazuje jakieś przepalenia, ale nie poprawiłem ujęcia z krótszym czasem bo zaczęło lać, poprawię następnym razem
jesteśmy już na jak widać zatłoczonej barce
i nowo nabyty sprzęt cyfrowy mojej koleżanki, z tyłu aparatu jest 0,3 calowy monochromatyczny monitor lampowy do przegladania zrobionych zdjęć.
a tutaj zupełnie co innego, dzień Wszystkich Świętych, nie z cmentarza ale z okna mojego mieszkania, to przykład zdjęcia ze specyficznym balansem bieli, ale lubię takie ustawienie WB, natomiast zwalony kadr (prawie centralne dzielenie linii horyzontu na pół, co jest błędem i krzywy - pochylenie, którego nie skorygowałem)
www.michalmilde.pl
Piszę na temat portretów, bo ten gatunek uważam za najbardziej wymagający.
Nr 2 i 7 - bardzo romantyczne, widzę melancholię, tęskne oczy, myśli wędrujące gdzieś tam.
Wysoko oceniam.
Przyczepię się trochę do zbyt "uspokojonej" cery na nr 2, została jak gdyby poprzez zabieg obróbki graficznej zniwelowana prawda.
Także przyczepię się bardzo cichutko, do balansu bieli, np. na nr 1 widzę korekcję dobrą, ale w lewym kąciku ust i na lewym ramieniu trochę zieleni pozostało. Na nr 7 tonacja prawego przedramienia różni się od lewego ramienia, a na twarzy jakby ciut za dużo zielonego. To są drobiazgi.
Pozostałe portrety tez są bardzo ciekawe, łącznie z tym czarno-białym - młoda w pełnym rynsztunku z niebywałym zacięcem na ustach i w postawie, ujeta w ciekawej perspektywie nadającej pewien ton groteski właściwej dziecięcym zabawom.
Zestaw robi na mnie wrażenie, widać duże doświadczenie, a przede wszystkim wyobraźnię.
Pzdr, TJ
dziękuję, bardzo fajna i konstruktywna ocena zdjęć i co za tym idzie bardzo cenna, nie robię zdjęć idealnych i zawsze takie uwagi są nieocenione. Miałęm niestety kilkumiesięczny taki jakiś zastój w fotografowaniu, więc zestaw zdjęć ubogi dałem, ale na szczęście okres ten minął
Jako ciekawostkę pokażę wam coś, bo Tadeusz to zauważył - obróbkę i retusz...
Oto jak było, a jak zrobiłem:
www.michalmilde.pl
MC,
Bardzo dobry pomysl z prezentacja obrobki, bo gdzie, jak nie tu, na forum i w takim akurat wątku portretowym. Jest to bardzo poglądowe, z satysfakcja oglądam.
Pzdr, TJ
Retusz... Teraz, panie, wszystko w PSie się robi. A kiedyś to się myślało i używało takich rzeczy: http://www.cs.mtu.edu/~shene/DigiCam...diffusion.html :-)))Zamieszczone przez MichelCat
Zazwyczaj korzystałem przy takich sesjach z wizażystki, ta sesja jednak była prywatna i nie mieliśmy takiej osoby pod ręką. Jednak wolę naturalnie ucharakteryzowaną modelkę nawet z kilogramem pudrów, niż taki retusz w photoshopieZamieszczone przez lgrabun
www.michalmilde.pl
Przesadziłeś z tym komputerowym plastikiem na twarzy. Gdybyś tak wypośrodkował, to byłoby git.