Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 53

Wątek: Po co kupiłem E-1?

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Fotka z analoga jest bez porównania "lepsza" W dziedzinie materiałów światloczułych poszedł większy postęp niż w dziedzinie sesorów. Nie trza po prosu używać filmów z kiosku RUCHU za 6,50 i wywoływać ich w ośiedlowym labie

Święte słowa. Nie spotkałem jeszcze nikogo kto robił by na profesjonalnych materiałach wywoływał u fachowców,i odbitek nie robił w 15 minut po 10 gr i narzekał by na analoga.
    Albo co więcej twierdził że matryca daje większej klasy zdjęcia.

Nie zmienia to faktu że padły juz tu słowa które zamykają temat.

Moi drodzy zależy do czego i komu i na co ten aparat.
    Bo pejzaże ze statywu czy nawet Panoramiczne zdjęcia które są tak chwalone w cyfrze.
    Jeśli zależy komuś na jakości zrobi aparatem na film zwojowy.

Umówmy się że nawet osławiony SEITZ raczkuje względem aparatu do którego założy się zwojowy slajd 6x12 czy 6x17.
    A jeśli liczy się efekt. to po co się spieszyć. po co plik mieć od razu. Statyw, światłomierz, jakiś aparat z kasetą 6 x 12. Na islandii miałem przyjemność poznać ich jednego z lepszych fotografów zajmujących sie panoramą. Trzepie na zwoju, a wszelkie islandzkie TIRy mają na naczepie jego zdjęcia

Zaś z dtugiej strony, jeśli zależy mi na szybkim efekcie możliwości poeksperymentowania, nie żyję ze sprzedaży tych zdjęć to lepszym rozwiązaniem na prawde jest cyfrówka i program do sklejania panoram

a może nie tyle lepszym ile wygodniejszym, bo nikomu nie bede tłumaczył że z E1 mam lepsze jakościowo efekty

pzdr
    dbs

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Oj pitolicie Panowie.[...]Nie trza po prosu używać filmów z kiosku RUCHU za 6,50 i wywoływać ich w ośiedlowym labie [...]
    Kurde wiesz, moze i masz rację? ale jakoś zawsze mi było szkoda wydać więcej niż 5.50 za film, więc moze kiedyś się skuszę na coś za większą kasę Tak z czystej ciekowości, pojade na giełdę i sobie kupię z 2 filmy - na pół roku pewnie starczy...

Filmy za 5.50 jak mi zależało wywoływałem zwykle w osiedlowym warszawskim profilabie na dzikiej i lab nie jest najgorszy.

Poszukałem trochę o ziarnistości filmów i trafiłem na zajefajny artykuł o filmach w ogóle:
    polecam: http://www.maciejradtke.pl/moje_pisa...o_filmach.html
    Szukam jeszcze jakiegoś testu szumu w filmach o czułości iso 800 1600 i 3200, myślę, że to może być ciekawe doświadczenie szczególnie w klimatach koncertowych. Ma ktoś namiary na jakiś test szumu/dynamiki filmów o wysokich czułościach? Taki film wywołuje się normalnie w labie?
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

robin102
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dobas
    ...Nie spotkałem jeszcze nikogo kto robił by na profesjonalnych materiałach wywoływał u fachowców,i odbitek nie robił w 15 minut po 10 gr i narzekał by na analoga.
    s
    Nieskromnie się przyznam, że to chyba ja . Nawet szkiełka do mojej analogowej minotki mam mądrzejsze i jaśniejsze niż tych co używam do cyfrówki. Lubię targać ze soba 2 aparty i czesto te same ujęcie zrobine syfrą powtarzam analogiem. Porządne filmy takie po 20-30 zł kupuje na allegro (zazwyczaj z kończacym się terminem przydatnosci), a odbitki też od jakiegoś czasu robię na porządnym papierze profi kodaka.

Blady
    film dla takich amatorów jak my jest bardziej tolerancyjny . Można go przeforsować . Naprawdę trudniej niż w syfrze zdjecie spierdzilić.
    inna sprawa to gdzie porzadnie zeskanować kliszę jeśli sie nie robi od razu na papier jak ja. Z tym skanowaniem to ogromne problemy są.

Jako ciekawostkę zapodam , że rejestracja na kliszy jest bardziej cyfrowa niż na matrycy.
    A może inaczej więcej ma wspólnego z ideą zapisu cyfrowego niż zapis obrazu na pikselach sensora. Kto to wyjaśni ???
    Nagroda to talon na balon.

Mieszka w
    Podkarpacie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    śmieszny temat... jeśli kogoś stać (czasowo i finansowo), niech wraca do analoga. dla mnie temat zamknięty.

p.s. jeśli E-1 to "za mało", pozostają tylko D200, D2X(s),5D, 1D i 1Ds.
    Piszę się dokładnie pod każdym słowem. Mam za sobą przejście z analoga na cyfrę. Zacząłem wreszcie żyć. Gdybym miał pieniądze i czas bawiłbym się analogiem ale tylko w ciemni nie w labie. Zacznijcie lepiej doskonalić obróbkę cyfrowych zdjęć a zobaczycie że nie jest tak strasznie. Robię E-1 odbitki 25x33 i zapewniam, że 30x40 wyjdą równie dobrze bo nie raz zdarzyło mi się mocno kadrować. Jeszcze raz powtórzę: trzeba dobrze umieć obrabiać zdjęcia (nie znaczy że jestem mistrzem) i nie liczyć, że ktoś to za nas zrobi a efekty na pewno da się zaraz zauważyć.
    Pozdrawiam Marek.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    O panie.

Ja obrabiam zdjęcia cyfrowę. Może i obsysam w tym, owszem, osobliwie jeśli postawić mnie obok Radka czy Adama Śmiałka, ale coś tam potrafię i wiem nawet, co to są przestrzenie kolorów czy tam barwne, jak one się zwą. Nie wiem, co to znaczy dobrze obrabiać zdjęcia, ale pstrykając wszystko w RAW nie mogę nie wiedzieć, jak zdjęcie doprowadzić do stanu "oglądalnego".

Poza tym świat nie kończy się na Canonie i Nikonie. Jest jeszcze Fuji i Sigma - nad tą ostatnią się poważnie zastanawiam.

A "mój" lab jest zacny, naprawdę. Nawet odbitki z powiększalnika można mieć, pomyślałby ktoś?

Mieszka w
    Podkarpacie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nie chodzi mi o wytykanie braku umiejętności. Temat „po co kupiłem E-1” rozumiem: „po co kupiłem cyfrę” i w tym kontekście napisałem co napisałem. Jeśli to Cię ubodło to przepraszam.
    Pozdrawiam Marek.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Olo2
    Nie chodzi mi o wytykanie braku umiejętności. Temat „po co kupiłem E-1” rozumiem: „po co kupiłem cyfrę” i w tym kontekście napisałem co napisałem. Jeśli to Cię ubodło to przepraszam.
    Broń Boże nie ubodło. Rzecz w tym, że obróbka to nie wszystko - moim zdaniem nawet najlepsza obróbka nie sprawi, że zdjęcie z cyfrówki będzie wyglądało, jak zdjęcie z analoga. Co stanowi o jakości tego ostatniego, moim zdaniem.

Hal
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Cytat Zamieszczone przez Hal
    ,"ciapiesz" przysłowiowe 1000 fotek w danym miejscu a potem na spokojnie w domu można ocenić warunki kiedy będzie można wykonać idealną fotkę już analogiem.
    Dżizas !!! to musialbym tam gdzieś nad jakimś pięknym krajobrazem siedzieć ze 2 tygodnie . Znudziłoby mi się i już w domu na obraz na monitorze bym bez przymusu nie zerknął.

Ciapiesz 1000 fotek !!!

mi to zajęło ponad pół roku - "złe" przyzwyczajenie z analoga
    Przecież napisałem... "przysłowiowe 1000 fotek" prawde mówiąc zwykle robię od 20 do 60 próbnych ujęć tematu. A jeśli temat jest na tyle ciekawy że warto go zfocić to warto i trzy razy w dane miejsce przyjechać zanim zrobi się fotkę

Mieszka w
    Podkarpacie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jak nie ubodło to dobrze bo zdjęcia robisz bardzo ładne. Myślałem że jakość analoga jest oczywista i o tym się już nie pisze. Tylko że na to nie każdy może liczyć i pozostaje doskonalenie obróbki cyfrowej. Zaraz nam Jeronimo zamknie temat.
    Pozdrawiam Marek.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    A ja mam taki plan - chcę sobie zrobić na powrót ciemnię czarno-białą. Ostatni raz wołałem w koreksie i na powiększalniku kilkanaście lat temu. Ale mam cały majdan: całkiem przyzwoitego czechosłowackiego Opemusa z niezłym obiektywem plus kolorowa głowica (która jest niezbędna do naświetlania papieru wielogradacyjnego BW) plus resztę klamotów. Mam w piwnicy miejsce na niewielkie studio i ciemnię.

Cyfrą będę walił większość moich stritfotowych strzałów, zaś analoga będę używał od święta i w studio (równolegle z syfrakiem).

Gdybym poznał człowieka, który wymyślił fotografię cyfrową (z pewnością był to mężczyzna), to (choć jestem heteroseksualistą) pocałowałbym go w ****!!! Co nie zmienia faktu, że wkrótce wrócę do ciemni.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.