Fotka z analoga jest bez porównania "lepsza" W dziedzinie materiałów światloczułych poszedł większy postęp niż w dziedzinie sesorów. Nie trza po prosu używać filmów z kiosku RUCHU za 6,50 i wywoływać ich w ośiedlowym labie
Święte słowa. Nie spotkałem jeszcze nikogo kto robił by na profesjonalnych materiałach wywoływał u fachowców,i odbitek nie robił w 15 minut po 10 gr i narzekał by na analoga.
Albo co więcej twierdził że matryca daje większej klasy zdjęcia.
Nie zmienia to faktu że padły juz tu słowa które zamykają temat.
Moi drodzy zależy do czego i komu i na co ten aparat.
Bo pejzaże ze statywu czy nawet Panoramiczne zdjęcia które są tak chwalone w cyfrze.
Jeśli zależy komuś na jakości zrobi aparatem na film zwojowy.
Umówmy się że nawet osławiony SEITZ raczkuje względem aparatu do którego założy się zwojowy slajd 6x12 czy 6x17.
A jeśli liczy się efekt. to po co się spieszyć. po co plik mieć od razu. Statyw, światłomierz, jakiś aparat z kasetą 6 x 12. Na islandii miałem przyjemność poznać ich jednego z lepszych fotografów zajmujących sie panoramą. Trzepie na zwoju, a wszelkie islandzkie TIRy mają na naczepie jego zdjęcia
Zaś z dtugiej strony, jeśli zależy mi na szybkim efekcie możliwości poeksperymentowania, nie żyję ze sprzedaży tych zdjęć to lepszym rozwiązaniem na prawde jest cyfrówka i program do sklejania panoram
a może nie tyle lepszym ile wygodniejszym, bo nikomu nie bede tłumaczył że z E1 mam lepsze jakościowo efekty
pzdr
dbs

Odpowiedz z cytatem