Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Problem z GO

Mieszka w
    Morawica
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Problem z GO

witam

Mam takie pytanie czy możliwe jest podejrzenie jaka będzie Go na zdjęciu w e-300, prosze o rady jak to ugryżć bo nie bardzo moge tego zakumac , wiem że dla niektórych to banalne pytanie ale ja jakoś nie moge tego załapać, czy to sie jakoś przelicza czy tylko tak na oko.

wyjasnie jeszcze o co mi chodzi jak robie zdjecie portretowe 50 f2 makro to zazwyczaj nie mam ostrej całej twarzy tylko gdzieś na małej powierzchni mam nadzieje że fachowcy zorientują sie o co mi chodzi

pozdrawiam wszystkich

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    W E-300 możesz zaprogramować podgląd głębi ostrości na przycisku, który standardowo działa jako balans bieli użytkownika. W menu oznaczonym jako klucz1 jest funkcja odpowiadająca za przypisanie ustawienia do tego przycisku - wybierz podgląd GO i już.

Co do zdjęć portretowych ZD 50/2 to po prostu przy maksymalnie otwartej przesłonie f2 GO jest bardzo mała przez co na przykład po ustawieniu ostrości na oko - koniec nosa jest już nieostry (podobnie jak uszy ). Rozwiązaniem jest oczywiście przymknięcie przesłony do tego momentu, gdy wszystko co chcesz mieć ostre będzie się łapać w GO. Przy płytkiej GO jest też problem poruszania się aparatu i modela - jeśli ustawisz ostrość i przekadrujesz, to może się okazać, że odległości między aparatem a modelem zmieniły się na tyle, że ostrość poszła w las - generalnie należy uważać z tym obiektywem .
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Głębia ostrości zależy od przysłony, ogniskowej, dystansu do obiektu i użytego aparatu.

Przetestuj kalkulatorek:

http://www.dofmaster.com/dofjs.html
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Mieszka w
    Morawica
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Go

dempsey a czy mógłbyś mi to napisać krok po kroczku jak zaprogramować w aparacie to .

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Aby ustawić podgląd głębi ostrości (menu F1 oznacza klucz z numerkiem jeden - czwarte menu od góry):
    Menu -->F1 --> CUSTOM OK --> PREVIEW

wówczas po naciśnięciu przycisku OK będziesz miał pogląd głębi ostrości w wizjerze.
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

Mieszka w
    Morawica
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    witam
    dzięki dempsey za wytłumaczenie (DZIAŁA )

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez siwyjohn
    Głębia ostrości zależy od przysłony, ogniskowej, dystansu do obiektu i użytego aparatu.
    Proszę nie opowiadać głupot.

Głębia ostrości nie zależy od ogniskowej. Albo inaczej: jeśli ogniskowe są różne, a fotografowany obiekt jest tej samej wielkości, to głębia pozostaje zawsze taka sama. Polecam: http://www.luminous-landscape.com/tutorials/dof2.shtml

Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    Proszę nie opowiadać głupot.

Głębia ostrości nie zależy od ogniskowej. Albo inaczej: jeśli ogniskowe są różne, a fotografowany obiekt jest tej samej wielkości, to głębia pozostaje zawsze taka sama. Polecam: http://www.luminous-landscape.com/tutorials/dof2.shtml
    Wypisałem po prostu zmienne, które są niezbędne do obliczenia głębii, która jest ich funkcją, a to że wynik funkcji może być dla rożnych zmiennych taki sam to zupełnie inna historia. Nie można obliczyć głębii bez informacji o ogniskowej.
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Wypisałem po prostu zmienne, które są niezbędne do obliczenia głębii, która jest ich funkcją, a to że wynik funkcji może być dla rożnych zmiennych taki sam to zupełnie inna historia. Nie można obliczyć głębii bez informacji o ogniskowej.
    Wystarczy, o ile dobrze kojarzę, skala odwzorowania. (idzie sprawdzić)

Tak, wystarczy :-)))

http://dybowski.pl/hobby/ofotografii.php?p=3&c=4&s=5

Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tyle, że obliczenia na podstawie skali odwzorowania są przydatne praktycznie wyłącznie do obiektywów stałoogniskowych. Trudno wyznaczyć ten parametr w obiektywach ze zmienną ogniskową, którą można łatwo odczytać z podziałki na obiektywie.