Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Problem z transportem sprzetu

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Problem z transportem sprzetu

Witam i juz przedstawiam co mnie gryzie.
    Przez kilka lat nazbierało mi sie troche sprzetu fotograficznego a w tym trzy aparaty OLYMPUS z duzym osprzetem. Trzeba by to jakoś zabezpieczyc w transporcie bo wszystko uzywam i zawsze zachodzi mozliwość zgubienia lub uszkodzenia. Typowe torby fotograficzne czy tzw plecaki są dober dla jednego aparatu i kilku dupereli do niego. Przy wiekszej ilosci sprzetu jednak lepsza jest walizka aluminiowa, bo wszystko jest poukładane i ma swoje miejsce.
    Tu jednak pojawia sie problem który chce jakoś rozwiązać i licze na podowwiedzi Kolegów. Typowe walizki kupowane w marketach tzw uniwersalne mają przestawiane przegrody co jest jednak nie do końca dobre ponieważ elementy tam włozone mają rózne gabaryty i mówiąc trywialnie "latają " tam sobie co przynajmniej akustycznie nie jest miłe.
    Ideałem bedzie wiec walizka wyłozona pianką poliuretanową z idealnie wycietymi gniazdami pod kazdy element. tylko, ze taka wkładka piankowa musi byc wykonane na zamówienie indywidualne i zupełnie nie wiem czy ktos to w Polsce robi i gdzie?
    Sam sie za takie wycinanie nie zabieram, bo to krauterskie dziubanie i nigdy nie wyjdzie elegancko, a mnie zależy tez na estetyce takiej wkładki.
    Moze ktos mi podpowie czy w Polsce jest jakas firma i gdzie robiaca takie rzeczy na indywidualne zamówienie. NO najlepiej aby to było w Wielkopolsce, bo mieszkam w Poznaniu, ale jak będzie np. w Gołdapii, to z konieczności skorzystam.
    Mysle, ze taki problem ma wielu znas wiec pozwoliłem sobie go tu zasygnalizować, a jesli otrzymam konkretne odpowiedzi to bedzie super !!!
    Pozdrawiam
    franciszek

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Nie wiem, gdzie można takie gotowce, kupić, ale ja bym taką zwykłą kupił i sam zrobił wnętrze z różnych gąbek. Dwie cieńsze perforowane, na spód i górę. natomiast zamiast przegródek zrobiłbym wstawkę z grubej gąbki o wymiarach dopasowanych do walizki, a w tej gąbce możesz dokładnie wyciąć kształty na każdy element, który chcesz mieć i się zmieści. To ma sens i na pewno będzie sporo tańsze, choć może nie tak efektowne....
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Dobrym rozwiązaniem, lecz nieco drogawym są walizki z tworzywa. Np Peli (w Polsce - www.peli.pl). Te są nie do zdarcia z dożywotnią gwarancją, wodoszczelne, wyłożone gąbką (dzięki nacięciom w gąbce można zrobić sobie dowolne przegrody) itd.

Widziałem też kiedyś na targach w Łodzi podobne tańsze walizki z tworzywa, ale nazwy producenta niestety nie pamiętam.

Aluminiowe w obi widziałem (mam taką) - na razie chodzi.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzieki Koledzy za te dwie odpowiedzi i szkoda, ze tylko dwie.
    Moje pytanie wyika miedzy innymi z tego, ze już mam chyba 8 szt walizek aluminiowych i trzeba je wykorzystać.
    Z wkładami gabkowymi jednak nie chce sie babrac bo szkoda czasu na szukanie gąbki, wycinanie itd.
    Potrzebuję tylko namiar na firme , która profesjonalnie dotnie mi te wkłady do sprzetu jaki mam.
    Co zaś tyczy sie firmy PELI to znam te wyroby. Sa doskonałe i pancerne, ale przoszę zwazyc jakie maja ceny!
    Mam nadzieję, że jednak znajdzie sie ktoś, kto wie gdzie same wkłady mozna zamówic według własnych potrzeb. Wiem,ze takie firmy sa tylko mam problem z ich znalezieniem.
    No to czekam dalej na życzliwe odpowiedzi.
    Franciszek

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam wszystkich czytajacych i dla zainteresowanych mam propozycję do odwiedzenia strony:
    http://www.case-pack.com.pl/
    Trafiłem na to czego szukałem i spiesze z tym powiadomieniem.
    To jest firma znajdujaca sie w Luboniu pod Poznaniem ( praktycznie oba miasta stykaja sie granicami). Poniewaz dzisiaj jest sobota to pracuja tam na "pół gwizdka" i pracownik z którym rozmawiałem nie był w stanie podac ceny czy szcegółoego sposobu załatwienia takiego zlecenia.
    W przyszłym tygodniu tam pojadę i podam ew, szczegóły co, jak i czy warto.
    Myslę, ze po zapoznaniu sie z zawartościa podanej strony wiele osób bedzie zadowolonych, a OLKI beda miały swoje porządne "domki".
    Mimo to jeszcze czekam, bo moze ktos inny znajdzie cos jeszcze lepszego.
    Zawsze warto miec mozliwośc wyboru
    Pozdrawiam
    Franciszek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    W sumie Franciszek, to dziwię się, że umieściłeś ten wątek w tym akurat dziale. Aparaty kompaktowe są małe, tańsze... mało kto ma kilka kompaktów i problem podobny do Twojego. Czyżbyś miał same kompakty??
    Poproś moderatora o przesunięcie wątku do działu technicznego, tam więcej ludzi zagląda