Bardzo ciekawe zjawisko i widok.
Można tylko pozazdrościć Ci takich podróży![]()
Bardzo ciekawe zjawisko i widok.
Można tylko pozazdrościć Ci takich podróży![]()
Pokaż obrazki![]()
Dobas, skąd się tam wziąłeś? Bo to chyba nie wycieczka z Orbisu?![]()
Orbis nie ma w ofercie ?
Tak więc byłem uczestnikiem XXX Wyprawy Polarnej Polskiej Akademii Nauk, która jeszcze trwa. Chłopaki siedzą tam przez całą zimę i wiosnę a na lato ekipy się zamieniają.
Ale... Spits robi się coraz dostępniejszy. Do Longyearbyen można już polecieć w dwie strony za 1300 PLN z Warszawy. Tylko.... co można robić w Longyear![]()
Tam gdzie ładnie i dziko to niestety, lub na szczęśćie jest Rezerwat Przyrody i wstęp mają tylko naukowcy a nie turyści.... Jednak do samej stolicy warto uderzyć i pokręcić się po okolicy. Może jakiś Klubowy plener foto kiedyś byśmy tam zmontowali![]()
Pozdrawiam
Dobas
Pewnie street photo można robić białym misiom i pingwinom*.
* Wiem, wiem. Pingwiny na innej półkuli.![]()
Oj Ty tylko to street photo - przekwalifikował byś się w reszcie w STREET jesteś już dobry, teraz zacznij jakieś robactwo focićkwiatki czy cóś !
pzdr
dbs
Ciekawe miejsce i ładne zdjęcia. Ta postać na 15 trzyma w rękach broń?
Na 16. Tak trzyma broń. Generalnie W tamtych rejonach obowiązują bardzo restrykcyjne przepisy. Nie masz prawa poruszać się na "świeżym powietrzu" nie posiadając broni palnej.
Używasz jej na dwojaki sposób i w zasadzie tylko gdy spotkasz niedźwiedzia.
1) Strzał ostrzegawczy - cony misio się wystraszył i zwiał. (często po prostu z rakietnicy)
2) Strzał w kttakę piersiową niedźwiedzia coby misio przestał atakować i jednak Cię nie zjadł.
Oczywiście strzelanie do niedźwiedzia to ostateczność. Są one gatunkiem zagrożonym pod ścisłą ochroną, i każdy przypadek zabicia niedźwiedzia - jest skrupulatnie badany przez ichniejszą plicję czy prokuraturę. Jeśli strzał był nie uzasadniony - nie była to obrona konieczna - idziesz siedzieć. albo dostajesz bardzo wysoką grzywnę i idziesz siedzieć, albo w najlepszym wypadku - dożywotni zakaz wjazdu na tereny Norwegii...
/nie to co u nas...U nas można misia ukamieniować i utopić w potoku /
Na szczęście przypadki ataku niedźwiedzi na ludzi zdażają się bardzo rzadko
pozdrawiam
dobas